Biztosan már benned is felmerült egy múzeumban sétálva, hogy vajon miért láthatók középkorú férfiak arcai a babák testén a középkori festményeken. Ha azt gondoltad, a középkorban élők nem tudtak gyerekeket rajzolni, akkor tévedsz! Ez az ábrázolásmód szándékos döntés volt a művészeknek.

Jézus az oka a festmények öreg csecsemőinek

A Vox kereste fel Matthew Averett művészettörténészt – a The Early Modern Child in Art and History antológia szerkesztője is egyben –, hogy jobban megértsék a szándékosan öregnek ábrázolt babák mögött húzódó okokat. A középkori trendet a reneszánsz idején váltották fel azok a gyermekképek, amit ma ismerünk.

Ahogy a MentalFloss cikke is kiemeli, a jelenséget, mint szinte mindent a középkori művészetben, az egyházzal lehet magyarázni. Akkoriban az egyház megrendelésére készítették a babákról készült portrékat, és nem csak egy egyszerű gyermeket, hanem egy gyerek Jézust és más bibliai alakok gyerekként való ábrázolását szerették volna látni.

Paolo Veneziano Magdolna Gyermekevel
Paolo Veneziano: Magdolna Gyermekével (1333) / Fotó: Getty Images
A középkori művészek a homunculus felfogásában dolgoztak, aminek szószerinti jelentése kicsi ember, és azt az elképzelést jelenti, hogy Jézus „tökéletesen megformált és változatlanul” született.

A vagyonos megrendelők változtattak a trenden a reneszánsz korában

Ez a felnőttnek kinéző gyermek Jézus vált a standardizált gyerekképpé, ami azért ragadt meg mert a középkori művészeket nem érdekelte túlzottan a naturalizmus, és sokkal inkább húztak az expresszionista vonásokhoz.
A paradigmaváltást a reneszánsz hozta el, az a korszak, amelyben a nem-vallási művészetre helyezték át a hangsúly.
Raphael A Szent Csalad Festmeny
Raphael: A Szent Család (1506) / Fotó: Getty Images

A vagyonos megrendelők szerettek volna képeket a gyermekeikről, de ők már nem egy Benjamin Button-féle babát szerettek volna látni. 

Ez az igény pedig megkövetelte, hogy a művészek realisztikusabban fessék le a gyerekeket, így eltávolodjon a homunculus jegyében született alkotásoktól.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet