Véletlenül, fémdetektor segítségével bukkant a középkori hadvezér sírjára a brit nő

A katonát fegyvereivel és korabeli luxustárgyakkal 1400 éve temették el a Temze völgyére néző domb tetején.

Helyi katonai vezér lehetett a Római Birodalom bukása után

A Londontól nyugatra fekvő Berkshire környéki dombság területén egy 1400 évvel ezelőtt élt angolszász harcos csontváza került elő, írja a The Art Newspaper. A magas, erős testfelépítésű katona mellett, akit marlow-i vezérnek neveztek el, több fegyvert és ruhadíszeket, üvegedényeket találtak.

Angolszasz Harcos Regeszet
Az Ásatás Helyszíne / Fotó: Reading Egyetem

A harcos maradványaira egy, a környéken fémdetektorral kutató nő, Sue Washington bukkant. A kereső többször is hangosan bejelzett a helyszínen. Miután ásni kezdett, két bronzedény került elő a földből. Rájött, hogy fontos leletről lehet szó, ezért hivatalos módon bejelentette a hatóságnak az esetet.

Ujjlenyomatok alapján állapították meg a kutatók, kik festették az őskori barlangrajzokat

Az ujjlenyomatokat nem csak a bűnözők elfogásához vagy a telefonunk kioldásához használhatjuk, hanem abban is segítenek, hogy az őskori művészetről minél többet megtudhassunk, írja a The Art Newspaper . Az Antiquity szaklapban megjelent friss kutatás szerint ugyanis a dél-spanyolországi Los Machos barlang falfestményein két őskori alkotót sikerült a kutatóknak beazonosítaniuk az ujjlenyomatok vizsgálata alapján.


A csontváz és a hozzá tartozó tárgyak, egy kard, bronzból készült kardhüvely és egy vaslándzsák egészen a föld felszínének közelében voltal eltemetve egy mezőgazdasági területen. A régióban egyedülálló lelet révén módosulhatnak a Római Birodalom bukása utáni korszak hatalmi viszonyairól szerzett ismereteink.

A leletet még 2018-ban találták meg, de csak most jelentették be, miután augusztusban a Reading Egyetem régészei végeztek a helyszín feltárásával.

A régészek minden várakozását felülmúlta a marlow-i hadvezér

Gabor Thomas, az egyetem középkori régészettel foglalkozó munkatársa szerint a lelet minden várakozást felülmúlt, és új ismereteket adhat a Római Birodalom bukása utáni évtizedek közigazgatási rendszeréről.

Csontvaz Marlow Hadvezer
A Marlow-I Hadvezér Csontváza / Fotó: Reading Egyetem

A csontváz alapján a férfi körülbelül 182 cm magas lehetett, ami abban a korban rendkívüli magasságnak számított.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Sokkal magasabb és testesebb volt a kortársaihoz képest. A Temze-völgyére néző sírhelye és a temetés módja arra utal, hogy valószínűleg egy nagy tiszteletben álló helyi törzs vezére és kiváló harcos lehetett[/perfectpullquote]

– nyilatkozta Thomas.

Az egyetemen végzendő további vizsgálatok fogják megállapítani a férfi korát, egészségi állapotát, étrendjét. Azt is megpróbálják kideríteni, hogy eredetileg honnan származhatott, mivel akkoriban Európában jelentős népvándorlás zajlott. Az egyes népcsoportok között gyakran változtak a hatalmi viszonyok, így jött létre Kent, Wessex és Mercia királysága is. A leletet jövőre a Buckinghamshire Múzeum állandó kiállításán tekinthetik majd meg a látogatók.

Művészettörténelem segítségégével építik ki a világ legnagyobb zöldség- és gyümölcs adatbázisát

Clara Peeters-től Paul Cézanne-ig a zöldségek és gyümölcsök számtalan művész vásznán bukkantak fel az évszázadok során. Egy kétfős kutatócsoport ezúttal az emberek segítségét kéri abban, hogy küldjenek nekik fotókat haszonnövényeket ábrázoló műalkotásokról. A kutatás célja megvizsgálni, hogyan alakult az egyes fajták népszerűsége, hogyan változott fizikai megjelenésük, írja a The Guardian .

Róma környékén található ókori várost idén nyáron egy egészen új, virtuális technológiával, a GPR-rel rekonstruálták. Angol régészek pedig London első kőszínházának, a 16. századi Vörös Oroszlán feltárását fejezték be nemrég.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból