A közgazdasági Nobel-díj idén az éghajlatváltozást is magában foglaló elméletért jár

A közgazdaságtudományi Nobel-díjat ezévben az amerikai William D. Nordhaus és Paul M. Romer kapták az éghajlatváltozást és a technológiai innovációt is magában foglaló hosszútávú gazdasági elméletükért.

A Királyi Svéd Tudományos Akadémia 2018-ban két amerikai tudóst jutalmazott “az éghajlatváltozásnak és a technológiai innovációnak a hosszútávú makroökonómiai elemzésekbe való integrálásáért”.

No Title

Excellent choices! Technology and climate changes – two critical challenges for society! And thus calling for economists to focus on!

William D. Nordhaus és Paul M. Romer tehát megosztoznak a 9 millió svéd korona (körülbelül 280 millió forint) összegű jutalmon.

Nordhaus, a Yale, míg Romer a New York-i Egyetem Stern School of Business iskolájának tudósa. Az Akadémia szerint mindketten sokat tettek “korunk olyan legalapvetőbb és legsürgetőbb kérdéseiért, mint a hosszú távú fenntartható növekedés a globális gazdaságban és a világ népességének jólléte.”

Nordhaus olyan modellt valósított meg, ami segít a kutatóknak “a gazdaság és az éghajlat kölcsönhatásának” elemzésében.

A közgazdász rámutat arra, hogy a kvantitatív modellt manapság széles körben használják a politikai intézkedések (például a szénadó) hatásának meghatározására. Nordhaus azt is kimutatta, hogy a gazdasági tevékenység hogyan lép interakcióba a kémiával és a fizikával “éghajlat változást eredményezve”, méltatta munkásságát az Akadémia.

Romer, aki idén januárig a Világbank vezető közgazdásza volt, az endogén növekedési elmélet kidolgozásához járult hozzá. 

A közgazdasági Nobel nem volt része az Alfred Nobel által eredetileg létrehozott díjaknak. Hivatalosan ezért a neve: Közgazdaságtudományi Nobel Emlékdíj (angolul Nobel Memorial Prize in Economic Sciences). A díjat a svéd központi bank, a Riksbank adja ki 1969 óta.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból