Követem Közélet A közgazdasági Nobel-díj idén az éghajlatváltozást is magában foglaló...

A közgazdasági Nobel-díj idén az éghajlatváltozást is magában foglaló elméletért jár

Promóció

A közgazdaságtudományi Nobel-díjat ezévben az amerikai William D. Nordhaus és Paul M. Romer kapták az éghajlatváltozást és a technológiai innovációt is magában foglaló hosszútávú gazdasági elméletükért.

Promóció
- Advertisement -

A Királyi Svéd Tudományos Akadémia 2018-ban két amerikai tudóst jutalmazott “az éghajlatváltozásnak és a technológiai innovációnak a hosszútávú makroökonómiai elemzésekbe való integrálásáért”.

Thorsten Beck on Twitter

@NobelPrize Excellent choices! Technology and climate changes – two critical challenges for society! And thus calling for economists to focus on!

William D. Nordhaus és Paul M. Romer tehát megosztoznak a 9 millió svéd korona (körülbelül 280 millió forint) összegű jutalmon.

Nordhaus, a Yale, míg Romer a New York-i Egyetem Stern School of Business iskolájának tudósa. Az Akadémia szerint mindketten sokat tettek “korunk olyan legalapvetőbb és legsürgetőbb kérdéseiért, mint a hosszú távú fenntartható növekedés a globális gazdaságban és a világ népességének jólléte.”

Nordhaus olyan modellt valósított meg, ami segít a kutatóknak “a gazdaság és az éghajlat kölcsönhatásának” elemzésében.

A közgazdász rámutat arra, hogy a kvantitatív modellt manapság széles körben használják a politikai intézkedések (például a szénadó) hatásának meghatározására. Nordhaus azt is kimutatta, hogy a gazdasági tevékenység hogyan lép interakcióba a kémiával és a fizikával “éghajlat változást eredményezve”, méltatta munkásságát az Akadémia.

Romer, aki idén januárig a Világbank vezető közgazdásza volt, az endogén növekedési elmélet kidolgozásához járult hozzá. 

A közgazdasági Nobel nem volt része az Alfred Nobel által eredetileg létrehozott díjaknak. Hivatalosan ezért a neve: Közgazdaságtudományi Nobel Emlékdíj (angolul Nobel Memorial Prize in Economic Sciences). A díjat a svéd központi bank, a Riksbank adja ki 1969 óta.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3