Az elmúlt években annyiszor elmondták, leírták, hogy a szociális média rossz hatással van a fiatalok mentális egészségére, hogy mindenkinek kézenfekvő, ez így is van. Lehet, nem kell mindent készpénznek venni, főleg, hogy a világ rohamosan változik. Egy új kutatás szerint a közösségi oldalakon töltött idő hatása elenyésző a fiatalok életére.

Érdekes, mennyire ellentmondásos kutatások születnek a szociális médiával kapcsolatban. Nemrég a többség elfogadta, használata káros, befolyásolja a lelki egészséget. Az okoskütyük bevonásával, amelyek ma már nem csak a gazdag gyerekek zsebéből kandikálnak ki, ellenőrizhetetlenné váltak a látogatott oldalak. A modernebb szülők esetleg beregisztráltak Instagramra, Facebookra, és örülhettek, ha gyerekük nem tartotta cikinek visszajelölni őket.

2
Ti Is Szoktatok Így Érezni? Fotó: Preview

Egy új riport 12.000 tinédzser bevonásával megállapította, a fiatalok életében sokkal nagyobb befolyással bír a család, a barátok és az iskolai élet. Tehát, ha ezek a faktorok rendben vannak, nagy baj nem lehet. Andrew Przybylski és Amy Orben, az Oxford Egyetem kutatói megállapították, a közösségi oldalak hatása mindössze 1%-ot tesz ki. Tehát a korábbi megállapítások, miszerint a szociális média használata ördögtől való, a kutatás vezetője, Przybylski szerint triviális.

Kezelni kell a közösségi média-függőséget a brit képviselők szerint

A beszámolója alapján a brit összpárti csoportosulás a Royal Society for Public Health szervezet segítségét kérte, hogy tárja fel a közösségi média káros hatásait. Kiemelték, hogy a Twitter az Instagram és a Facebook olyan, mint egy online Vadnyugat, amely sértheti a fiatalok mentális egészségét és jólétét.

Érthető módon, a szülők és a tanárok is aggódnak, hogy a mai fiatalok életében a közösségi média és a technológia óriási mértékben terjed. De a jelenlegi eredmények azt mutatják, az életminőség és a képernyő előtt töltött idő közötti kapcsolat ellentmondásos. A kutatók szerint a médiacégeknek nyilvánosságra kellene hozniuk a felhasználói adatokat, hogy jobban megértsék a szociális média hatását a jólétre. A hozzáférés kulcsfontosságú lenne, hogy a szakemberek lássák a közösségi oldalak milyen szerepet játszanak a fiatalok életében.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet