Nincs bizonyíték arra, hogy erősödött a kapcsolat a fiatalok digitálistechnológia-használata és a mentális egészségi problémák között az elmúlt évtizedekben – derült ki egy több mint 430 ezer, 10 és 15 éves kor közötti tinédzser bevonásával készített tanulmányból.

Csökkent a kapcsolat a depresszióval, de erősödött az érzelmi problémákkal

Az Oxfordi Egyetemhez tartozó Oxfordi Internet Intézet (OII) szakemberei a tévénézés, a közösségi média– és a különböző digitális eszközök használata, valamint a depresszió, az öngyilkosságra való hajlam és a magatartásbeli problémák közötti kapcsolatokban bekövetkezett változásokat vizsgálták az elmúlt 30 évre visszamenőleg — adta hírül a BBC News.

Az eredmények azt mutatták, hogy 1991 és 2019 között kissé csökkent az összefüggés a depresszió, valamint a közösségimédia-használat és a tévénézés között, ugyanakkor valamelyest erősödött a kapcsolat a közösségimédia-használat és az érzelmi problémák között. A megfigyelt változások azonban kismértékűek voltak.

Kozossegi Media Depresszio Mentalis Egeszseg
A vizsgált adatok nem támasztják alá azt a feltételezést, hogy a jelenleg legaggasztóbbnak vélt technológiák idővel még ártalmasabbá válnak. / Fotó: visuals / Unsplash

A szakemberek szerint a vizsgált adatok nem támasztják alá azt a feltételezést, hogy a jelenleg legaggasztóbbnak vélt technológiák — úgy mint az okostelefonok —, idővel még ártalmasabbá válnak.

Csak azt vizsgálták, mennyi időt töltenek online, azt nem, hogy mivel

A tanulmányban részt vevő amerikai és brit fiatalok különböző kérdéseket megválaszolva értékelték saját érzéseiket. A kutatók csupán arról kérdezték őket, hogy mennyi időt töltenek a közösségimédia- és a különböző digitális eszközök használatával, arról nem kellett beszámolniuk, hogy pontosan hogyan töltik el ezt az időt.

Egy idén januárban megjelent tanulmány eredményei összefüggést sugalltak a nagymértékű közösségimédia-használat és a tinédzserek negatív önbecsülése és jólléte között. A kérdés úgy tűnik, eldöntetlen marad, hiszen nagyon sok tényezőt kell számításba venni. A fiatalok mentális egészségét befolyásoló tényezők közé tartozik a koronavírus-járvány is. Egy korábbi tanulmány is azt mutatta, a fiatalok mentális egészségére nagyobb hatással van a család, a barátok és az iskolai élet, mint a közösségi médián töltött idő.

A brit kormány bejelentette, hogy 500 millió fonttal támogatja a mentális egészséggel foglalkozó szolgáltatásokat, 79 millió fontot kifejezetten a gyerekek és fiatalok számára előirányozva.
Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk