A statisztikák szerint az amerikai felnőttek 69%-a regisztrált legalább egy közösségi oldalon. Ennek ellenére a legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy a Facebook és a többi népszerű közösségi média rengeteg személyes adatot gyűjtenek felhasználóikról, így még a legártatlanabbnak tűnő posztból is bajunk lehet. A Bright Side segítségével összeszedtük, hogy milyen témákban, alkalmakról ne ossz meg soha semmit a közösségi médiában – a biztonságod érdekében.

Tartsd meg a kapcsolatod intimitását!

Intim Fotók Közösségi Média
Tartsd Meg Magadnak / Fotó: Bright Side

Bármi is történik közted és a párod között, az nem tartozik másokra. Ne posztolj arról, hogy mi zajlik a hálószobádban, ne meséld el senkinek, hogy milyen becenevekkel illetitek egymást és semmilyen, hasonló, privát jellegű információkat, amelyek a kapcsolatotok értékalapját jelentik.

Egy ilyen bejegyzéssel a társad tiszteletének és bizalmának elvesztését kockáztatod.

A csókolózós szelfik és egyéb intim pillanatok megosztása továbbá sokak szerint rossz ízlésről tanúskodik. Ezenkívül az egyedülálló ismerőseidnek sem eshetnek jól. A szakértők szerint a közösségi médiában gyakran posztoló párok bizonytalanok a párkapcsolatukban és nem bíznak a partnerükben.

Kegyhelyeken ne szelfizzünk!

Kegyelet Közösségi Média
Másnaposok 3. Zach Galifianakis / Fotó:
© Legendary Pictures

Bizonyos alkalmakkor és helyeken mindenkitől elvárható a tiszteletteljes viselkedés. Temetések alatt, temetőkben, templokban vagy egyéb kegyhelyeken fogjuk vissza magunkat és ne lőjünk vigyorgós szelfiket. Ismert magyar példaként Schobert Norbi adott ellenpéldát, aki Benkő László temetésén szelfizett.

Kényes témákban tapintatosan mondjunk véleményt!

Tabutémák Közösségi Média
Gondold Meg, Mit Kommentelsz! / Fotó:
© Jeffrey Bruno © Shealah Craighead

Mivel sokan csak jó poénnak tartják a kommentelést, ezért nagyon gondold meg, hogy miket írsz! Egy-egy átgondolatlanul odavetett megjegyzéssel nagyon könnyen meg lehet sérteni embereket. Úgyhogy inkább kerüljük az olyan kényes és komoly témákat, mint vallás, politika és a nemek közötti különbségek, mert végeláthatatlan vitákba bonyolódhatunk.

Ne teregessük ki a munkahelyi szennyest!

Munkahelyi Gondok Közösségi Média
Fotó:
© Macsheena / Twitter © Sithen / Twitter

Még akkor is, ha a kollégáid nincsenek fenn a közösségi oldalakon, rá fognak jönni, hogy mi a véleményed a főnöködről vagy a munkahelyi körülményeidről. Úgyhogy akármennyire is frusztrál a jelenlegi munkád, tartsd meg magadnak, ha nem szeretnél munkaügyi pert a nyakadba, vagy a munkanélküli lenni.

Hol járunk?

Helymeghatározás Közösségi Média
Fotó: Getty Images

Az okostelefonok helymeghatározási funkciója a világ bármely pontján megadja a GPS-koordinátáidat. Első látásra nagyon menőnek tűnik, hogy így tudatod a családdal és a barátaiddal, hogy merre jársz éppen, de a kockázatok miatt nagyon nem éri meg. Ha szeretnéd magad megóvni a rossz szándékú egyénektől, állítsd inaktívvá a helymeghatározó funkciót.

Nyaralás alatt nyaralj, ne posztolj!

Nyaralás Közösségi Média
Fotó: © Caritocatalan_ / Imgrum

Erősen kerülendő a nyaralóhelyekről történő állandó posztolgatás is. Sosem tudhatod, kik látják ezeket az információkat, akik csak arra várnak, hogy a lakásodat kirámolhassák. Ha meg szeretnéd osztani az utazós élményeidet, akkor várj vele addig, amíg hazaérsz, mert így sokkal nagyobb biztonságban vagy.

Személyes adatokat ne ossz meg!

Útlevél Közösségi Média
Fotó: Validdocuments.com

Az emberek életük nagy fordulópontjairól, mint például a jogosítvány megszerzése vagy álmaik lakásának megvétele is nagyon szívesen osztanak meg meggondolatlan módon információkat, hiszen azt szeretnék, hogy mindenki azonnal osztozzon örömükben. De ne felejtsük el, hogy minél több személyes információt osztasz meg az online térben, annál nagyobb veszélyben vagy. Ha illetéktelenek is látják a személyes adataidat, akkor máris ellophatják a személyazonosságodat vagy betörhetnek hozzád. Ez vonatkozik minden olyan igazolványra és hivatalos iratra, amelyen szerepel a neved – személyi igazolvány, útlevél, repülőjegy, adásvételi szerződés, és így tovább.

Pénzügyi információkat ne tegyél közzé!

Pénzügyek Közösségi Média
Fotó: © Adam Niklewicz

A pénzügyi helyzet mindenki számára kényes téma, főleg, ha rosszul áll a szénánk. Úgyhogy, ha sikeres vagy, most léptettek elő egy bombasztikus fizetéssel, vagy most vásároltál magánrepülőt, ne az legyen az első, hogy ezt megosztod a közösségi médiában a teljes ismerősi köröddel. Az irigy kommentelőkön kívül rengeteg hecker is van, aki könnyen hozzáférhet a megtakarításodhoz, vagy a pénzügyi helyzetedről oszt meg további információkat.

Bulizás után a másnap felettébb kellemetlen lehet

Céges Buli Közösségi Média
Fotó: Son Of Alan

Ne rombold le az online imázsodat olyan képekkel, amelyeken jól láthatóan be vagy rúgva. Sosem tudhatod, ki fogja megnézni azokat a fotókat – lehet, hogy a főnököd vagy a nagymamád. Ne tedd tönkre a hitelességedet néhány hétvégi bulifotóval.

Óvatosan az Alien-fotókkal!

Ultrahangkép Közösségi Média
Fotó: © Shutterstock.com

A nőgyógyászok ajánlása szerint várd meg a második trimeszter végét a nagy hír online bejelentésével. A legtöbben, köztük Julia Spira, a The Rules of Netiquette: How to Mind Your Digital Manners (A netikett szabályai: hogyan viselkedj az online térben) című kötet szerzője is úgy vélik, hogy helytelen dolog a még meg sem született gyermekedről képeket megosztani, és a követőid is furcsállhatják az alien-szerű fotókat.

Drága ajándékok és nagyobb kiadások

https://www.instagram.com/p/_GIooBL8RP/?utm_source=ig_embed

Tanulmányok szerint ha mások nagyértékű tulajdonairól készült fotókat böngészünk a közösségi médiában, az fokozza bennünk a bizonytalanság érzését és a kudarcélményt: irigységgel tölt el és elégedetlenséget érzünk. Továbbá ha megosztod a legújabb játékszeredről készült képet, vedd figyelembe, hogy akaratlanul is felhívod a figyelmet a vagyonodra. Ne legyenek kétségeid, lesznek, akik nem jó szándékkal fognak közelíteni feléd. Mindig tartsd észben, hogy ha egyszer felraktál valamit az internetre, azt lehetetlen véglegesen törölni, és nem tudod lenyomozni, kinek a kezébe kerül az információ. Mindig legyél rendkívül körültekintő, amikor ilyesmiről készülsz posztolni a közösségi oldalakon.

További lifehack tippek és trükkök olvashatók a ContextUs Élet+Stílus rovatában!

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet