6 kortárs kollázsművész kiállítása nyílt november 30-án a New York-i Frosch & Portmann galériában. Ha unod a szokásos újságpapír-összevagdosást, ez a kiállítás neked való! Ugyan baromira messze van tőlünk New York, de érdemes megnézni, mit hagynánk ki!

A 2009-ben zürichi művészettörténészek által alapított Frosch & Portmannban idén november 30-ától startolt hat művész kiállítása Kraaam címmel, amely az egyik kiállító – Fritz Sauter – képén is látható, és egy bevett képregényes hangutánzó szó.

A kollázs mint technika unalomig ismételt a 20. század második felétől kezdve, épp ezért itt az ideje, hogy a fogalmát újradefiniáljuk. Így tette ezt Dennis Dawson, Tyler Hildebrand, Eva Lake, Paul Loughney, Fritz Sauter és Robert Yoder is.

A művészek alkotásai, bár megidézik a múlt századi klasszikusokat, napjaink popkulturális utalásokkal dolgoznak. Sőt, felszabadítják a képzőművészeti határokat.

Mindegyikük munkája más és más aspektusból közelíti meg a kollázstechnikát. Dennis Dawson képei például kitépett újságpapírok. Különböző tárgyak ötvözetei, amelyeket egymásra rétegezve hozza létre a részletekbe menő kompozíciót, a századelő modernistáit evokálva, mégis teljesen új alkotói nyelvet létrehozva.

Tyler Hildebrand multimediális képei világos, játékos rajzok és az amerikai popkultúra ikonjainak ötvözetei. Az egyik kollázsában például egy gazdáját ölelő macska mellé Joseph Paul Franklin sorozatgyilkos anyjához írt egyik levelének eredeti példánya került.

Eva Lake Donald Judd 1960-as évekbeli divatfotóit helyezi meghökkentő környezetbe, áthágva ezzel a képzőművészeti kanonizáció határait. Targets című sorozatában pedig a női narratíva dominál.

Hollywood csillagai mint tárgyiasított áldozatok, akik ennek ellenére rezisztens pózokban tűnnek fel a képeken.

Paul Loughney antropológiailag közelíti meg a kortárs magazinok hasábjait – a testrészeket szimbólumokká emelve igyekszik körbejárni a kérdést, miként épül az identitásunk a szépség és a vágy megkonstruált ideáira.

Fritz Sauter gyakorlatilag egy polihisztor. A svájci művész a kollázsalkotáson kívül könyvszerkesztéssel, költészettel és rádiózással is foglalkozik. Okosan ötvözi az úgynevezett “magas” anyagokat, mint amilyenek az Edward Hopper-festményrészletek az “alacsonyakkal”. Olyan ez, mint a KRAAAM felirat egy képregényből.

Robert Yoder fő forrásai a divathirdetések, amelyeket gondosan kivág eredeti környezetükből, majd újradefiniál. Szürrealisztikus kollázsai jó példái a hétköznapi tárgyak és az elvont fogalmak találkozásának, a művész a képei szigorú elrendezéséről és utánozhatatlan technikájáról ismert.

Ha esetleg mégis arra járnátok, a KRAAAM 2017. november 30-ától 2018. január 7-ig tart a New York-i Frosch & Portmann galériában.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.