Hajlamosak vagyunk idealizálni a művészek kreativitását. Valami olyasmi él a legtöbb ember fejében, hogy a legjobb ötletek az éjszaka közepén, szokatlan helyen vagy időben jönnek. Pedig ha tudnánk, hogy mennyire nem így van! 10.000 ember válaszolt az egyik legtöbbet feltett kérdésre: hogyan inspirálódnak a kreatív emberek?

A WeTransfer Ideas Report ezzel kapcsolatban végzett kutatást, 10.000 ember bevonásával, 143 országból. A válaszok bemutatják az egyes trendeket az egyes kultúrákban, és azt is megmutatja, hogy van-e különbség a különböző korú emberek között. A résztvevők főleg zenészek, fotográfusok, illusztrátorok, dizájnerek, marketing- és reklámszakemberek voltak.

Creativity Small
Honnan Jön A Kreativitás? / Fotó: Steemit

A reakciók többsége egyáltalán nem volt meglepő, ami a kreativitást kevésbé vonzó színben tünteti fel. Rob Aldersonnak, a WeTransfer főszerkesztőjének és D’Arcy Dorannak, aki a TCO London munkatársa, az volt a céljuk, hogy a kreativitást kicsit közelebb hozzák az emberekhez, és bemutassák, hogy nem csak egyféle út létezik. Születtek érdekes válaszok, minthogy Kolumbiában és Törökországban a kreativitást a kávéhoz kötik, vagy Nigériában a legjobb ötletek az ágyban születnek, de ezektől függetlenül a kutatók megosztottak 3 észrevételt, ami általánosnak mondható:

1. A csendes, tiszta munkakörnyezet segíti a kreativitást

2. Az online lét rossz hatással van az ötletelésre

3. A zenészek másképp gondolkodnak, mint a Z generáció tagjai

Mint a kutatásból kiderült, a legtöbb embernek a kreativitás a munkája része. 29%-nak munkába menet vagy onnan hazamenet jönnek elő a legjobb ötletei. 65%-nak csendre van szüksége, 32%-nak tiszta környezetre. Arra a kérdésre, hogy melyik napszakban a legkreatívabbak az emberek, érdekes válasz érkezett. 33% szerint nincs két egyforma helyzet, azaz akik azt gondolták, a hajnali vagy késő esti órákban a legaktívabb az agy, tévedett. Ez mindenkinél más.

Brittnek Andrea, a METU oktatója: „Most a nyolcvanas évek elejét éljük újra” – Interjú

Idén is megrendezésre került a METU Best of Tervezőgrafika Diploma című kiállítás. Milyen visszajelzések érkeztek az alkotásokról a diákok, a látogatók és a szakmai szereplők részéről? Az idei egy nagyon jól sikerült diplomakiállítás volt. Ezt bátran ki merem jelenteni. A tanár kollégáimmal együtt úgy látjuk, hogy igen átgondolt, koncepcionálisan tudatos, de művészileg szabad és egyéni, nagyon szépen kivitelezett, professzionális munkák születtek.

Még egy fontos dolog: az válaszadók 40%-a tollal, papírral dolgozik, amikor feljegyzi ötleletit, ugyanis ezzel a módszerrel lehet a legjobban kidolgozni a terveket. Gépelés közben nem annyira aktív az agy, a telefonról pedig ne is beszéljünk. Ami az egyes korosztályokat illeti, 18 éves kor alatt a zene a leginspirálóbb. A kutatás, Alderson elmondása szerint, nem egy útmutató akart lenni, hogyan legyenek az emberek még kreatívabbak. Sokkal inkább egy bepillantás, amivel sok ember azonosulni tud.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet