Hajlamosak vagyunk idealizálni a művészek kreativitását. Valami olyasmi él a legtöbb ember fejében, hogy a legjobb ötletek az éjszaka közepén, szokatlan helyen vagy időben jönnek. Pedig ha tudnánk, hogy mennyire nem így van! 10.000 ember válaszolt az egyik legtöbbet feltett kérdésre: hogyan inspirálódnak a kreatív emberek?

A WeTransfer Ideas Report ezzel kapcsolatban végzett kutatást, 10.000 ember bevonásával, 143 országból. A válaszok bemutatják az egyes trendeket az egyes kultúrákban, és azt is megmutatja, hogy van-e különbség a különböző korú emberek között. A résztvevők főleg zenészek, fotográfusok, illusztrátorok, dizájnerek, marketing- és reklámszakemberek voltak.

Creativity Small
Honnan Jön A Kreativitás? / Fotó: Steemit

A reakciók többsége egyáltalán nem volt meglepő, ami a kreativitást kevésbé vonzó színben tünteti fel. Rob Aldersonnak, a WeTransfer főszerkesztőjének és D’Arcy Dorannak, aki a TCO London munkatársa, az volt a céljuk, hogy a kreativitást kicsit közelebb hozzák az emberekhez, és bemutassák, hogy nem csak egyféle út létezik. Születtek érdekes válaszok, minthogy Kolumbiában és Törökországban a kreativitást a kávéhoz kötik, vagy Nigériában a legjobb ötletek az ágyban születnek, de ezektől függetlenül a kutatók megosztottak 3 észrevételt, ami általánosnak mondható:

1. A csendes, tiszta munkakörnyezet segíti a kreativitást

2. Az online lét rossz hatással van az ötletelésre

3. A zenészek másképp gondolkodnak, mint a Z generáció tagjai

Mint a kutatásból kiderült, a legtöbb embernek a kreativitás a munkája része. 29%-nak munkába menet vagy onnan hazamenet jönnek elő a legjobb ötletei. 65%-nak csendre van szüksége, 32%-nak tiszta környezetre. Arra a kérdésre, hogy melyik napszakban a legkreatívabbak az emberek, érdekes válasz érkezett. 33% szerint nincs két egyforma helyzet, azaz akik azt gondolták, a hajnali vagy késő esti órákban a legaktívabb az agy, tévedett. Ez mindenkinél más.

Brittnek Andrea, a METU oktatója: „Most a nyolcvanas évek elejét éljük újra” – Interjú

Idén is megrendezésre került a METU Best of Tervezőgrafika Diploma című kiállítás. Milyen visszajelzések érkeztek az alkotásokról a diákok, a látogatók és a szakmai szereplők részéről? Az idei egy nagyon jól sikerült diplomakiállítás volt. Ezt bátran ki merem jelenteni. A tanár kollégáimmal együtt úgy látjuk, hogy igen átgondolt, koncepcionálisan tudatos, de művészileg szabad és egyéni, nagyon szépen kivitelezett, professzionális munkák születtek.

Még egy fontos dolog: az válaszadók 40%-a tollal, papírral dolgozik, amikor feljegyzi ötleletit, ugyanis ezzel a módszerrel lehet a legjobban kidolgozni a terveket. Gépelés közben nem annyira aktív az agy, a telefonról pedig ne is beszéljünk. Ami az egyes korosztályokat illeti, 18 éves kor alatt a zene a leginspirálóbb. A kutatás, Alderson elmondása szerint, nem egy útmutató akart lenni, hogyan legyenek az emberek még kreatívabbak. Sokkal inkább egy bepillantás, amivel sok ember azonosulni tud.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.