Csillogó, kristályosított szobrokat készít könyvekből egy művész

Alexis Arnold képzőművész egy különleges eljárást dolgozott ki, amivel kristályos formába alakíthatja a könyveket.

Több évig kísérletezett a megfelelő módszeren

A könyvek fantasztikus történeteket közvetítenek, megőrzik a történelmet, hordozzák a tudást és még a járvány idején is ragaszkodunk hozzájuk. Habár, az elektronikus irodalom világában hajlamosak vagyunk megfeledkezni a regények fizikai formáiról. Egy San Francisco-i művész, Alexis Arnold kilenc évet töltött azzal, hogy a nyomtatott médium alakíthatóságának nyomába eredjen, és amit találta az egyszerűen lenyűgöző.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A Kristályosított Könyvsorozatommal az anyag és a könyvek által hordozott tartalom közötti ellentmondást fejezem ki [/perfectpullquote]

– fejtette ki Alexis Arnold a My Modern Met számára.

kristalyos konyv
Könyv új formában / Fotó: Alexis Arnold

A különleges szobrokat  Arnold úgy készíti, hogy összehajtja a könyv lapjait és borítóit, majd bóraxoldattal átitatva hagyja, hogy meginduljon a kristályképződés, a végeredményt pedig fagyasztással éri el. A kristályok eltüntetik a szöveget, a könyvet pedig egy geológiai szoborrá szilárdítják.

Számos klasszikust alakított át

Arnold olyan könyv-klasszikusokat strukturált át, mint a Ne bántsátok a feketerigót!, a Moby Dick vagy A három testőr, illetve az Ásványok és kőzetek című határozókönyv. Minden könyv különálló karakterisztikával rendelkezik a borítótól, az oldalszámtól és az illusztrációktól függően, amelyeket a bóraxoldat hangsúlyoz ki igazán. Egyes szobrok színesebbek vagy lángszerűbbek, mások pedig súlyosabbnak hatnak.

Arnold 2011-ben kezdett el kísérletezni a könyvek kikristályosításával, amely során rájött, hogy azok áttranszformálhatóak dekoratív, esztétikus műtárgyakká. Ahelyett, hogy a nagyszerű történetek az enyészeté lennének ezek a geológiai struktúrák mintegy megszilárdítják a történelmet és az emlékeket. Arnold az alkotásaihoz neves műveket és régi telefonkönyveket egyaránt felhasznál.

Alexis Arnold „könyvszobraiból” cikkünkben láthatsz ízelítőt, de a művész Instagram-oldalán még több lenyűgöző alkotással találkozhatsz.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból