Négyen kapnak Kristián-díjat az idei Febiofest nemzetközi filmfesztiválon Prágában – olvasható a fesztivál honlapján.

Oren Moverman életműdíjban részesül

A neves prágai filmszemlét, amelyen a múltban több magyar siker is született, március 19. és 27. között tartják. Tavaly a vetítésekre több mint 70 ezer ember váltott jegyet.

Az ünnepélyes nyitóesten Oren Moverman izraeli-amerikai forgatókönyvíró, rendező és producer kap életművéért Kristián-díjat. Moverman nevéhez olyan népszerű filmek fűződnek, mint a Vadon, A harcmező hírnökei vagy Az élet kalandja. A nyitóesten Moverman egyik legújabb alkotását, a Rampartot fogják bemutatni.

Oren Moverman Kristian Eletmudij 2020 Febio Filmfesztival
Oren Moverman Rendező-Producer / Fotó: Getty Images

Az ünnepélyes zárógálán Iva Janzurová neves cseh színésznő veszi majd át a Kristián-díjat a cseh filmművészethez való rendkívüli hozzájárulásáért. Iva Janzurová a Kórház a város szélén című nyolcvanas évekbeli csehszlovák tévéfilmsorozat főnővéreként vált ismertté.

A harmadik kitüntetett Koreeda Hirokazu japán filmrendező. Koreeda olyan filmeket jegyzett, mint A fiam családja, A kishúgunk vagy az Anyátlanok című alkotások.

Negyedikként Milan Lasica, szlovák színész, rendező és forgatókönyvíró veheti át a Kristián-díjat. Lasicát olyan filmekben láthatta a magyar közönség, mint A múlt édes játékai, Szívélyes üdvözlet a Földről vagy az Őfelsége pincére voltam című csehszlovák, illetve cseh filmekben.

Enyedi Ildikó is zsűrizik a fesztiválon

A fesztivál idején idén is több külföldi sztár látogat a cseh fővárosba. Nagy érdeklődés övezi például Woody Harrelson amerikai színész bemutatkozását, aki egyebek között a Larry Flynt, a Provokátor és A harcmező hírnökei című alkotások által vált ismertté.

Enyedi Ildikó új filmjének főszereplője, Léa Seydoux szerint megrendítő Füst Milán regénye

A film Füst Milán több mint 20 nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett A feleségem története című regénye alapján készül. Enyedi Ildikó rendező a produkció keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a regény túllóg az irodalom és az elmondott történet határain, az élet alapkérdéseivel foglalkozik.

A szemle nézői idén több mint 100 filmet láthatnak, amelyeket 14 szekcióban fognak vetíteni a prágai CineStar Andel mozikomplexumban, valamint a Ponrepo és az Edison Filmhub mozikban. Új szekciót szentelnek a vígjátékoknak, amelynek keretében idén Charlie Chaplin előtt tisztelegnek. A versenyfilmek zsűrijének Enyedi Ildikó rendező is tagja lesz.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk