Freddie Mercury betegségéből és halálából viccet csinálva hirdeti koncertjét Krúbi

Krúbi mindig is a polgárpukkasztás oldalán állt. Elég csak a dalcímekre gondolni – hogy a dalszöveget ne is említsük! Azonban a turnéjának egyik állomását, az nr.UNO nevű, Akvárium Klubba szervezett duplakoncertet Freddie Mercury halálával és betegségével viccelődve hirdeti.

Krúbi, a kritikus

Krúbi 2017-ben futott be, amikor a KERET blog Kikeltető nevű tehetségkutatóját megnyerte. Zenéje szövegéről elmondható, hogy általában naturalisztikus, de mindeközben sokatmondó. Gyakran kritizálja szarkasztikus módon a kormányt és a politikusokat. Rappelt már Orbán Viktorról (Orbán, verd ki Ferinek című dal) és Schmuch Andorról (SCHMUCK című dala) is.

krúbi koncert hirdetés freddie mercury
Krúbi a Nehézlábérzés videóklipjében

A következő évben pedig még nagyobb ismertségre tett szert, köszönhetően a Nehézlábérzés című első albumának. A másik évben pedig két Fonogram-díjat is bezsebelt, amiből oda-visszaüzengetés következett Majka és közte. Előbbi indította el a Facebook-oldalán, amiben a Fonogram szervezőit is ekézte. Krúbi Instagram-posztban reagált a tőle megszokott stílusban. Az ügyben a MAHASZ elnöke, Szűts László és a Fonogram zsűritagja, Bali Dávid is megszólalt.

Így hirdeti a koncertjét

A Fonogram-díjas rapper duplakoncertet ad az Akvárium Klubban az nr.UNO turnéja keretén belül, amelyet Facebookon is hirdet. A promóció szövege viszont a Queen egykori frontembere, Freddie Mercury halálából és betegségéből csinál viccet, amelyet az Aurevoir. énekese-gitárosa-dudása, Agócs Márton szúrt ki.

Kiderült, hogy Freddie Mercury majdnem cameózott Elton John Rocketmanjében

A Bohém rapszódia és a Rocketman nem csak azért korrelál, mert britlegendákról van szó. Dexter Fletcher is összeköti a két életrajzi filmet, aki mindkettőt rendezte. És persze nem is beszélve arról, hogy hasonló témát dolgozott film mindkét esetben. Fletcherben felmerült, hogy összeköthetné ténylegesen is a filmeket.

A hirdetésben egy Krúbi által írt, 1990-ben datált Freddie Mercury-idézet olvasható.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=”]”Ha nem lennék AIDS-es és nem halnék meg jövőre, akkor 2020 január 25-én (sic!) én biztos, hogy Krúbi koncertjén lennék az AKváriumban.” (sic!) – Freddie Mercury, 1990[/perfectpullquote]

– írja a rapper.

krúbi koncert hirdetés freddie mercury 1
Így hirdeti duplakoncertjét Krúbi / Fotó: Agócs Márton

Hozzáteszi, “ha nem akarsz úgy járni mint (sic!) Freddie, csapj le a jegyedre, hogy ne maradj le (és használj gumit)!”.

Több szakmabeli sem ért vele egyet

Agócs bejegyzésében több zenész és a szakmában dolgozó is kifejtette a véleményét. Pásztor Szabolcs, az A38 Hajó stage managere úgy vélekedett, “már az elején féltem, hogy ebből a beszólós-polgárpukkasztós (ami szerintem a dzsútúbon hallgatva még vicces is), átmegy alpári, nagyonnemviccesbe” (sic!).

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Kicsit olyan, mint az oviban a gyerekek amikor próbálnak kibújni a felelősség alól azzal hogy “de hát csak vicc volt”, vagy azért mondta, mert nem tudja ki vagy mi az, meg miről beszél. Itt egy szakmailag elismert, díjazott, fesztiválokon, klubokban játsszó előadóról beszélünk, aki nyíltan homofób, rasszista, kegyeletsértő és úgy en bloc minden, amiben igazából semmi vicces és eredeti nincsen. Jobb esetben a lázadó tinédzser egy egy ilyen mondat után büntit kap, vagy az apuka elküldi az ebédlő asztaltól, ez esetben mi van? “Hát megvették rá a jegyet, nem?”[/perfectpullquote]

– írta Vitáris Iván, az Ivan and the Parazol énekese. Hozzátette, hogy “a szakma felelőssége az, hogy ilyesmit beenged-e olyan fórumokra, ahol mondjuk, játszanak olyanok is, akik mai napig gyászolják a rockzene egyik legnagyobb énekesének tragikus halálát… Tiszteletlen, nem humoros és ciki.”

Krúbi – Nehézlábérzés

Facebook: https://www.facebook.com/azigazikrubi/ Instagram: https://www.instagram.com/krubiofficial/ Snapchat: krubiofficial Stream: https://lnk.to/nehezlabe…

Agócs szerint

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]van helye a polgárpukkasztásnak, de a hirdetésben megfogalmazott üzenet rossz irányba mutat, ami egyáltalán nem vicces, inkább ijesztő. [/perfectpullquote]

Lapunknak hozzátette, hogy nem akarta bántani a rappert a poszttal, és az nem is a személye ellen irányul, nem is Krúbira kellene ráhúzni a vizes lepedőt, hiszen “egy ilyen szintű előadó mögött komoly kiadói és menedzsmenti háttér áll”. Szerinte a rapper “csak nem vágja, hogy mekkora súlya van a szavainak, fiatalon hülyék vagyunk, ennyi.”

agócs márton aurevoir zenekar
Agócs Márton, az Aurevoir zenekar énekese-gitárosa-dudása / Fotó: sinco

Azt nem tudja, hogy nemtörődömség vagy célzott szenzációhajhászat volt-e a hirdetés, de reméli, az előbbi. Úgy véli, “egy ilyen hirdetésnek sehol nincs helye.”

Az ügy kapcsán elküldtük kérdéseinket az Akvárium Klubnak és Krúbinak is. Amennyiben reagálnak, frissítjük cikkünket.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból