Olvasom Átadták az első Baumgarten-emlékdíjakat

Átadták az első Baumgarten-emlékdíjakat

Promóció

Kukorelly Endre író, költő tavaly ajánlott fel egymillió forintot a Baumgarten-emlékdíj feltámasztására, amit 1929 és 1949 közt osztottak ki olyan magyar írók közt, mint Krúdy Gyula, Füst Milán vagy Weöres Sándor.

Promóció

Úgy tűnik, sikerül feltámasztani Kukorellynek a legendás díjat, amiről korábban ebben a cikkben írtunk. Az egykori díj legendás kurátora Babits Mihály volt, az újé pedig három évig Kukorelly Endre lesz, akit Kemény István, Margócsy István és Nemes Z. Márió segítettek az első díjazottak kiválasztásában.

Kukorelly Endre író, 2019. 10. 15. / Fotó: Horváth Péter Gyula

Csütörtökön kiderült, hogy Marno János, Márton László, Pintér Béla, St. Turba Tamás és Christina Viragh kaptak díjat, jutalmat pedig Bán Zoltán András, Bartók Imre, Csehy Zoltán, Kulcsár-Szabó Zoltán, Peer Krisztián és Szilágyi Zsófia.

Vagyis évente öt díjat és hat jutalmat terveznek kiosztani: a díjakat 5-5 millió, a jutalmakat pedig 1-1 millió forint értékben. De mivel 2020 elejére összesen tízmillió forintot sikerült közösségi finanszírozással összegyűjteni, egyelőre csak 5,2 milliót osztottak ki. Így a díjazottak most fejenként 800 ezer, a jutalmazottak pedig 200 ezer forintot kaptak. A maradékot visszamenőleg fogják kiosztani, amikor sikerül összegyűjteni elég pénzt.

Kukorelly Endre: Aki művészettel foglalkozik, az tudja megváltoztatni az életét – Interjú

Miként találkozik a valóság és a fikció? Kukorelly Endre legújabb regénye kapcsán a Baumgarten-díj felélesztéséről, a mentori munkáról és a véleménynyilvánításról is beszélgettünk. kukorelly új regénye, cécécépé, cécécépé avagy lassúdad haladás a kommunizmus felé, baumgarten díj, kukorelly djí, kukorelly endre interjú

Kukorelly az első három évben lesz a díj kurátora, utána átadja a tisztséget valamelyik díjazottnak.

A rendszerváltás óta gondolok arra, többször beszéltem is róla, hogy a Baumgarten-díjat az íróknak vissza kell venniük az államtól, mely 1949-ben elkommunizálta azt. Lemondóan, beletörődve konstatáljuk újra meg újra, hogy az irodalmi díjazás kiszolgáltatottja az aktuális kormányzatnak, a tavaly márciusi díjazások azonban minden eddigit alulmúltak

– írta Kukorelly korábbi közleményében.

Az első Baumgarten-emlékdíj kurátora, tanácsadói és díjazottjai / Fotó: Kiss Norbert / Litera

„A kurátor feladata kizárni minden állami beavatkozást, és a Baumgarten-díj kurátorának, Babits Mihálynak szellemében kötelezőnek érzi magára nézve, hogy saját politikai és poétikai preferenciáit ne érvényesítse. A díj hagyományának megfelelően nincs kötöttsége, maga alakítja ki tanácsadóival egyeztetve a döntési mechanizmust, figyelembe vehet életművet, konkrét művet és szociális szempontokat egyaránt, és – szakmai díj lévén – nem köteles adott szerző anyagi helyzetét mérlegelni” – tette hozzá az író.

A felajánlók között 3 egymillió forintos is akad: Dobrev Klára, a DK politikusa, Hung. Loro Settl és maga Kukorelly. Amennyiben te is támogatnád, az alábbi bankszámlaszámon teheted meg:

OTP 11709002 20611963 (Számlatulajdonos: Kalligram Kiadó. Írd oda: Gyümölcsöskert)

IBAN HU31 1170 9002 2058 6098 0000 0000

BIC(SWIFT)KÓD OTPVHUHB

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A legszürreálisabb ötletek, hogyan védheted meg magad a koronavírus ellen

A kínai emberek saját kezükbe vették a sorsukat, maguknak gyártanak védőmaszkokat!

A pillanat, amikor az álmodozó turistát elgázolja a valóság

Nem véletlen, hogy egyes helyeken már turistaadót szednek.

Színésznők, akik nem szégyellik terhes alakjukat és döngő lépteiket

Bátran pózolnak fürdőruhában, domború hassal is és döngő léptekkel, ezek a büszke anyukák.
Promóció

a szerk. ajánlása

Tudtad? Kultúránként egészen mást jelent, amit a kezünkkel csinálunk

Ami egyik helyen a kedvesség jele, az máshol durvaságnak számít.

A nosztalgiavonat átrobogott a vásznakon – Ezek voltak 2019 legjobb külföldi filmjei a ContextUs szerint

Volt egyszer egy 2019-es év, amelyben korunk legnagyobb mesterei és feltörekvő tehetségei egyaránt megmutatták, hogyan is kell filmet készíteni.

Ezek minden idők legdrágábban elkelt festményei

Cikkünkben górcső alá vesszük a valaha legdrágábban elkelt tíz festményt, és arról is esik pár szó, miért kerülnek bizonyos festmények többe, mint mások.
Promóció

ez is érdekeltéged
<3