Kukorelly Endre író, költő tavaly ajánlott fel egymillió forintot a Baumgarten-emlékdíj feltámasztására, amit 1929 és 1949 közt osztottak ki olyan magyar írók közt, mint Krúdy Gyula, Füst Milán vagy Weöres Sándor.

Úgy tűnik, sikerül feltámasztani Kukorellynek a legendás díjat, amiről korábban ebben a cikkben írtunk. Az egykori díj legendás kurátora Babits Mihály volt, az újé pedig három évig Kukorelly Endre lesz, akit Kemény István, Margócsy István és Nemes Z. Márió segítettek az első díjazottak kiválasztásában.

Kukorelly Endre Díj Baumgarten
Kukorelly Endre Író, 2019. 10. 15. / Fotó: Horváth Péter Gyula

Csütörtökön kiderült, hogy Marno János, Márton László, Pintér Béla, St. Turba Tamás és Christina Viragh kaptak díjat, jutalmat pedig Bán Zoltán András, Bartók Imre, Csehy Zoltán, Kulcsár-Szabó Zoltán, Peer Krisztián és Szilágyi Zsófia.

Vagyis évente öt díjat és hat jutalmat terveznek kiosztani: a díjakat 5-5 millió, a jutalmakat pedig 1-1 millió forint értékben. De mivel 2020 elejére összesen tízmillió forintot sikerült közösségi finanszírozással összegyűjteni, egyelőre csak 5,2 milliót osztottak ki. Így a díjazottak most fejenként 800 ezer, a jutalmazottak pedig 200 ezer forintot kaptak. A maradékot visszamenőleg fogják kiosztani, amikor sikerül összegyűjteni elég pénzt.

Kukorelly Endre: Aki művészettel foglalkozik, az tudja megváltoztatni az életét – Interjú

Miként találkozik a valóság és a fikció? Kukorelly Endre legújabb regénye kapcsán a Baumgarten-díj felélesztéséről, a mentori munkáról és a véleménynyilvánításról is beszélgettünk. kukorelly új regénye, cécécépé, cécécépé avagy lassúdad haladás a kommunizmus felé, baumgarten díj, kukorelly djí, kukorelly endre interjú

Kukorelly az első három évben lesz a díj kurátora, utána átadja a tisztséget valamelyik díjazottnak.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A rendszerváltás óta gondolok arra, többször beszéltem is róla, hogy a Baumgarten-díjat az íróknak vissza kell venniük az államtól, mely 1949-ben elkommunizálta azt. Lemondóan, beletörődve konstatáljuk újra meg újra, hogy az irodalmi díjazás kiszolgáltatottja az aktuális kormányzatnak, a tavaly márciusi díjazások azonban minden eddigit alulmúltak[/perfectpullquote]

– írta Kukorelly korábbi közleményében.

Baumgarten Díj 2020 Nyertesek Kukorelly Endre
Az Első Baumgarten-Emlékdíj Kurátora, Tanácsadói És Díjazottjai / Fotó: Kiss Norbert / Litera

„A kurátor feladata kizárni minden állami beavatkozást, és a Baumgarten-díj kurátorának, Babits Mihálynak szellemében kötelezőnek érzi magára nézve, hogy saját politikai és poétikai preferenciáit ne érvényesítse. A díj hagyományának megfelelően nincs kötöttsége, maga alakítja ki tanácsadóival egyeztetve a döntési mechanizmust, figyelembe vehet életművet, konkrét művet és szociális szempontokat egyaránt, és – szakmai díj lévén – nem köteles adott szerző anyagi helyzetét mérlegelni” – tette hozzá az író.

A felajánlók között 3 egymillió forintos is akad: Dobrev Klára, a DK politikusa, Hung. Loro Settl és maga Kukorelly. Amennyiben te is támogatnád, az alábbi bankszámlaszámon teheted meg:

OTP 11709002 20611963 (Számlatulajdonos: Kalligram Kiadó. Írd oda: Gyümölcsöskert)

IBAN HU31 1170 9002 2058 6098 0000 0000

BIC(SWIFT)KÓD OTPVHUHB

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk