Kukorelly Endre 1 milliót ajánlott fel, hogy felélesszék a Baumgarten-díjat

Kukorelly Endre író felajánlott 1 millió forintot, hogy újraélessze többedmagával a Baumgarten-díjat. Az ötletet az elmúlt napokban kiosztott állami díjak körüli botrány váltotta ki.

Sorozatos visszaélések, vitatható nevek

Mint arról mi is beszámoltunk, március 15-e körül osztották ki idén is az állami kitüntetéseket. Azonban több olyan személy részesült díjban, akik vitathatók. Ilyen például Takaró Mihály szélsőjobboldali történész. A Munkácsy-díj körül pedig még nagyobb volt a botrány. Krajcsovics Éva festőművész lemondott bizottsági tagságáról.

Lemondott Munkácsy-díj bizottsági tagságáról a sorozatos névsorváltoztatások miatt

A Munkácsy-díj bizottság egyik tagja levelet írt az EMMI miniszterének, Kásler Miklósnak. Krajcsovics Éva festőművész levelében kifejti lemondásának okát. Mint mondja, olyan nevek kerültek a díjazottak listájára, akikért nem vállalja a felelősséget. A Magyar Festők Társasága körbeküldte a levelezőlistáján a levelet, amelyet március 14-én Krajcsovics írt, és Facebookon is megosztotta.

Mint mondta, 2017 óta a bizottság tagja, és minden évben változtatott az EMMI vezetősége a névsoron azok közül, akiket Krajcsovicsék ajánlottak.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Úgy éreztem, nem kapok levegőt, megfulladok, ha ezt most nem mondom el[/perfectpullquote]

– mondta a bizottsági tagságáról lemondó festőművész. Hozzátette, hogy volt olyan, akit fel sem terjesztettek, mégis díjat kapott. Sőt, akadt négy olyan személy, akik nem szakmai jelöltek voltak, és egyébként nem is kaptak szavazatot a bizottságtól.

Kell újra egy független irodalmi díj

Kukorelly Endre az elmúlt napok – évek? – történései után juthatott el oda, hogy felélessze a nívós Baumgarten-díjat. Az elismerés kiosztása 1949-ben szakadt meg. Baumgarten Ferenc Ferdinánd 1923. október 17-én kelt végrendeletében döntött úgy, hogy tetemes vagyonából szépirodalmat, tudományt művelő magyar írókat támogasson évdíj, jutalom vagy segély formájában. Fennállása alatt 126 jutalmat és díjat osztott ki a Baumgarten Alapítvány. Schöpflin Aladár halálát (1950. augusztus 9-e) követően, októberben megszüntették az Alapítványt. Megszüntetése után helyét a Minisztertanács által alapított József Attila-díj vette át.

Számtalan támadás érte fennállása alatt az Alapítványt, a kuratórium tagjait, de magát az alapítót is.

Egyik vád az alapításkor az volt, hogy ezzel a liberális írókat, költőket akarják helyzetbe hozni. 1940-ben egyszerre támadták jobb- és baloldalról is az Alapítványt. 1945-ben pedig hivatalosan deklarálták, hogy a díjra nincs szükség, hiszen a magyar költők arra nem szorulnak rá.

Hogyan képzeli el Kukorelly Endre?

Úgy véli, a Baumgerten-díj újraélesztésével örökre el lehetne feledni az állami művészeti díjazást.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] A rendszerváltás óta mindig őrületes aránytalanságok-igazságtalanságok történtek, ez a mostani – szívből sajnálom azt a néhány kollégát, aki megérdemelte – igazán a mélypont   [/perfectpullquote]

– írja Facebook-posztjában Kukorelly.

782067
Kukorelly Endre író / Fotó: Kölöknet

Hozzáteszi, hogy közösségi finanszírozással képzeli el. Azonban releváns megjegyezni, hogy a Baumgarten Alapítvány évi 80 ezer pengőből működött. Átszámítva ez körülbelül 80-100 millió forint. Minden évben az irodalmi díj 4 000 pengő volt (~3-4 millió forint), amelyből tízet osztottak ki, valamint 25-30 szerényebb összegű segélyt.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Nyáry Krisztián ki is fejezte aggodalmát ez ügyben Kukorelly Endre Facebook-posztja alatt, kommentben. Mint mondja, “ennek az éves költségvetésnek a biztosítására az eredeti Baumgarten-örökséget be kellett fektetni. A fő bevételt egy Sas utcai irodaház bérleti díjai jelentették.” Úgy véli, hogy ha évi 70-100 millió forintot szeretnének költeni irodalmi díjak, jutalmak kiosztására, akkor körülbelül 7-10 milliárd forint értékű kiadható ingatlanra lenne szükség, hogy hasonlítson a projekt Babitsék idejére.

Frissítve: Kukorelly létrehozott egy Facebook-csoportot, ahová lehet csatlakozni. A József Attila-díjas író egyik első posztjában javasolta, hogy még e héten üljenek össze azok, akik meg akarják valósítani a projektet. Nevet is adott már a díjnak: Gyümölcsöskert-Baumgarten-díj.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból