Kristóf Luca, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont munkatársának jóvoltából tíz év után újból elkészült a kulturális elit lista. A kortárs magyar kultúra legtekintélyesebb alakjai jellemzően idősebb férfiak, de a generációváltás már érezteti a hatását.

A HVG számolt be az eredményekről, melynek előzménye 10 évvel ezelőtt volt. A felmérés során a magyar kulturális és tudományos élet 458 elismert tagja szavazott. Őket interjúvolták meg arról, hogy kiket tartanak a kortárs magyar kultúra legtekintélyesebb szereplőinek.

Kristóf Luca, Az Mta Társadalomtudományi Kutatóközpont Munkatársa / Fotó: Mno

Releváns megjegyezni, hogy a megkérdezettek csupán 14 nő nevét említették meg a 102 férfival szemben. Sőt, a fiatalok is kevesen vannak: mindössze hét 50 évesnél fiatalabb művész, tudós kapott helyet a kulturális elit lista összesítésében.

Mint kiderült Kristóf Luca kutatásából, a legfiatalabb művész az Oscar-díjas, negyvenes évei elején járó Nemes Jeles László volt, a legidősebb pedig a kilencvenes éveiben járó Kurtág György zeneszerző.

A 10 évvel ezelőtti kulturális elitlista élén az azóta elhunyt Esterházy Péter vezette, Kocsis Zoltán és Nádas Péter előtt. Újból író állhat az összesített lista élén: Nádas Péter.

Nádas Péter: Az élet megcsúfolása – Tudósítás / ContextUs

A Margó Irodalmi Fesztivál ez évben a 8. alkalommal kerül megrendezésre a Teslában, különlegessége, hogy idén az egyébként is sokszínű programsorozat könyvvásárral is kiegészült. A nyitónap egyik (vagy alighanem) legfontosabb eseménye Nádas Péter és Forgách András – a már harmincadik „születésnapját” ünneplő

Íme, az összesített lista:

Nádas Péter
Alföldi Róbert
Fischer Iván
Lovász László
Spiró György
Törőcsik Mari
Vidnyánszky Attila
Krasznahorkai László
Eötvös Péter
Parti Nagy Lajos

Kulturális ágakra lebontva az irodalmat Nádas Péter, a színházat Alföldi Róbert, a filmet az Oscar-jelölt Enyedi Ildikó, a zenét Fischer Iván, az alkotóművészetet Jovánovics György, a tudományt pedig Lovász László MTA-elnök vezeti.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.