Olvasom 10 év után ismét elkészült a kulturális elit lista:...

10 év után ismét elkészült a kulturális elit lista: Nádas Péter és Alföldi Róbert is az élen

Promóció

Kristóf Luca, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont munkatársának jóvoltából tíz év után újból elkészült a kulturális elit lista. A kortárs magyar kultúra legtekintélyesebb alakjai jellemzően idősebb férfiak, de a generációváltás már érezteti a hatását.

Promóció
- Advertisement -

A HVG számolt be az eredményekről, melynek előzménye 10 évvel ezelőtt volt. A felmérés során a magyar kulturális és tudományos élet 458 elismert tagja szavazott. Őket interjúvolták meg arról, hogy kiket tartanak a kortárs magyar kultúra legtekintélyesebb szereplőinek.

Kristóf Luca, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont munkatársa / Fotó: MNO

Releváns megjegyezni, hogy a megkérdezettek csupán 14 nő nevét említették meg a 102 férfival szemben. Sőt, a fiatalok is kevesen vannak: mindössze hét 50 évesnél fiatalabb művész, tudós kapott helyet a kulturális elit lista összesítésében.

Mint kiderült Kristóf Luca kutatásából, a legfiatalabb művész az Oscar-díjas, negyvenes évei elején járó Nemes Jeles László volt, a legidősebb pedig a kilencvenes éveiben járó Kurtág György zeneszerző.

A 10 évvel ezelőtti kulturális elitlista élén az azóta elhunyt Esterházy Péter vezette, Kocsis Zoltán és Nádas Péter előtt. Újból író állhat az összesített lista élén: Nádas Péter.

Nádas Péter: Az élet megcsúfolása – Tudósítás / ContextUs

A Margó Irodalmi Fesztivál ez évben a 8. alkalommal kerül megrendezésre a Teslában, különlegessége, hogy idén az egyébként is sokszínű programsorozat könyvvásárral is kiegészült. A nyitónap egyik (vagy alighanem) legfontosabb eseménye Nádas Péter és Forgách András – a már harmincadik „születésnapját” ünneplő

Íme, az összesített lista:

Nádas Péter
Alföldi Róbert
Fischer Iván
Lovász László
Spiró György
Törőcsik Mari
Vidnyánszky Attila
Krasznahorkai László
Eötvös Péter
Parti Nagy Lajos

Kulturális ágakra lebontva az irodalmat Nádas Péter, a színházat Alföldi Róbert, a filmet az Oscar-jelölt Enyedi Ildikó, a zenét Fischer Iván, az alkotóművészetet Jovánovics György, a tudományt pedig Lovász László MTA-elnök vezeti.

Promóció
ForrásIndex
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3