10 év után ismét elkészült a kulturális elit lista: Nádas Péter és Alföldi Róbert is az élen

Kristóf Luca, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont munkatársának jóvoltából tíz év után újból elkészült a kulturális elit lista. A kortárs magyar kultúra legtekintélyesebb alakjai jellemzően idősebb férfiak, de a generációváltás már érezteti a hatását.

A HVG számolt be az eredményekről, melynek előzménye 10 évvel ezelőtt volt. A felmérés során a magyar kulturális és tudományos élet 458 elismert tagja szavazott. Őket interjúvolták meg arról, hogy kiket tartanak a kortárs magyar kultúra legtekintélyesebb szereplőinek.

Kristóf Luca, Az Mta Társadalomtudományi Kutatóközpont Munkatársa / Fotó: Mno

Releváns megjegyezni, hogy a megkérdezettek csupán 14 nő nevét említették meg a 102 férfival szemben. Sőt, a fiatalok is kevesen vannak: mindössze hét 50 évesnél fiatalabb művész, tudós kapott helyet a kulturális elit lista összesítésében.

Mint kiderült Kristóf Luca kutatásából, a legfiatalabb művész az Oscar-díjas, negyvenes évei elején járó Nemes Jeles László volt, a legidősebb pedig a kilencvenes éveiben járó Kurtág György zeneszerző.

A 10 évvel ezelőtti kulturális elitlista élén az azóta elhunyt Esterházy Péter vezette, Kocsis Zoltán és Nádas Péter előtt. Újból író állhat az összesített lista élén: Nádas Péter.

Nádas Péter: Az élet megcsúfolása – Tudósítás / ContextUs

A Margó Irodalmi Fesztivál ez évben a 8. alkalommal kerül megrendezésre a Teslában, különlegessége, hogy idén az egyébként is sokszínű programsorozat könyvvásárral is kiegészült. A nyitónap egyik (vagy alighanem) legfontosabb eseménye Nádas Péter és Forgách András – a már harmincadik „születésnapját” ünneplő

Íme, az összesített lista:

Nádas Péter
Alföldi Róbert
Fischer Iván
Lovász László
Spiró György
Törőcsik Mari
Vidnyánszky Attila
Krasznahorkai László
Eötvös Péter
Parti Nagy Lajos

Kulturális ágakra lebontva az irodalmat Nádas Péter, a színházat Alföldi Róbert, a filmet az Oscar-jelölt Enyedi Ildikó, a zenét Fischer Iván, az alkotóművészetet Jovánovics György, a tudományt pedig Lovász László MTA-elnök vezeti.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból