Követem Design Kulturális megfelelés a divatban: igen vagy ne?

Kulturális megfelelés a divatban: igen vagy ne?

Promóció

Mit jelent a kulturális megfelelés? De legfőképp, hogy kötődik a divat világához?

Promóció
- Advertisement -

Olyan terminusról beszélünk, amely nemcsak a kifutókon van jelen, hanem akár az utcán, a mindennapi életünkben.

A kulturális megfelelés fogalma leginkább úgy ragadható meg, hogy egy többségi kultúra tagja igyekszik beépíteni a kisebbségiek alkotóelemeit. Ez pedig a legjobban az kívülről látható dolgokban – öltözetben, hajviseletben – nyilvánul meg.

A stílus nevében sok olyan átvevésnek lehetünk szemtanúi, amelyek nem veszik figyelembe a stíluselem mögött rejlő jelentést, történelmet.

via GIPHY

Cornrow

Az afrikai fonási fajta egyre népszerűbb a celebek és a hétköznapi emberek körében is. Egyszerű divaton túl a fonatnak specifikus eredet van: a cornrow nemcsak egy hajviselet volt az afrikaiak számára, hanem egyfajta ellenállás is. Eredete a rabszolgakereskedelem gyökereire nyúlik vissza. Főképp egészségügyi okokból a láncra verteket kopaszra borotválták, ezzel megfosztva őket identitásuk és büszkeségük egy darabjától.

Bantu csomó

A hajviselet a dél-afrikai zulu törzstől ered, és 2014-ben lepte el a kifutókat, mígnem csavart minikonty lett belőle Marc Jacobs jóvoltából.

A Marc Jacobs minikontya / Fotó: Getty Images

Bindi

A bindit sok celeb használta dekoratív kiegészítőként, könnyű elfelejteni a homlok közepére festett pötty jelentőségét. Egy nő házas mivoltát hivatott szimbolizálni az indiai kultúrában, és a hinduk számára többféle jelentéssel is bír, kiváltképp spirituálissal.

Indián fejdísz

Legtöbbször olyan férfiak viselik az őshonos amerikaiak közül a fejdíszt, akiket bátorságukról, vezetőképességükről ismernek.

/ Fotó: Getty Images

Bármilyen kisebbség viseletének tiszteletben tartása nem azt jelenti, hogy ne építsük be őket saját kultúránkba, vagy a kifutókon ne jelenjen meg! Csak jelenjen meg jól! Bár akárminek, ami trend lesz, van egy olyan birkatendenciája, hogy viselői nem ismerik az eredetét, mégis fontos, hogy átadjuk a kulturális indíttatású stílusok eredeteit. Így segíthetünk elő egy józan ismeretekre alapozott kulturális megosztást, amely segítségével talán kevésbé dominál majd a félelem többségben.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3