Kulturális megfelelés a divatban: igen vagy ne?

Mit jelent a kulturális megfelelés? De legfőképp, hogy kötődik a divat világához?

Olyan terminusról beszélünk, amely nemcsak a kifutókon van jelen, hanem akár az utcán, a mindennapi életünkben.

A kulturális megfelelés fogalma leginkább úgy ragadható meg, hogy egy többségi kultúra tagja igyekszik beépíteni a kisebbségiek alkotóelemeit. Ez pedig a legjobban az kívülről látható dolgokban – öltözetben, hajviseletben – nyilvánul meg.

A stílus nevében sok olyan átvevésnek lehetünk szemtanúi, amelyek nem veszik figyelembe a stíluselem mögött rejlő jelentést, történelmet.

via GIPHY

Cornrow

Az afrikai fonási fajta egyre népszerűbb a celebek és a hétköznapi emberek körében is. Egyszerű divaton túl a fonatnak specifikus eredet van: a cornrow nemcsak egy hajviselet volt az afrikaiak számára, hanem egyfajta ellenállás is. Eredete a rabszolgakereskedelem gyökereire nyúlik vissza. Főképp egészségügyi okokból a láncra verteket kopaszra borotválták, ezzel megfosztva őket identitásuk és büszkeségük egy darabjától.

Bantu csomó

A hajviselet a dél-afrikai zulu törzstől ered, és 2014-ben lepte el a kifutókat, mígnem csavart minikonty lett belőle Marc Jacobs jóvoltából.

Bantu
A Marc Jacobs Minikontya / Fotó: Getty Images

Bindi

A bindit sok celeb használta dekoratív kiegészítőként, könnyű elfelejteni a homlok közepére festett pötty jelentőségét. Egy nő házas mivoltát hivatott szimbolizálni az indiai kultúrában, és a hinduk számára többféle jelentéssel is bír, kiváltképp spirituálissal.

Indián fejdísz

Legtöbbször olyan férfiak viselik az őshonos amerikaiak közül a fejdíszt, akiket bátorságukról, vezetőképességükről ismernek.

Indianfejdisz
/ Fotó: Getty Images

Bármilyen kisebbség viseletének tiszteletben tartása nem azt jelenti, hogy ne építsük be őket saját kultúránkba, vagy a kifutókon ne jelenjen meg! Csak jelenjen meg jól! Bár akárminek, ami trend lesz, van egy olyan birkatendenciája, hogy viselői nem ismerik az eredetét, mégis fontos, hogy átadjuk a kulturális indíttatású stílusok eredeteit. Így segíthetünk elő egy józan ismeretekre alapozott kulturális megosztást, amely segítségével talán kevésbé dominál majd a félelem többségben.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.

titkok repulogeprol, titkok utaskiseroktol, repulogepes kisokos10

10 titok a repülőről, amit a légiutas-kísérők nem mondanak el

A légi marsallok inkognitóban repülnek, és szükség esetén megnyugtatják a zavart keltőket, vagy ártalmatlanná tesznek akár egy terroristát is. Az USA-ban, Franciaországban, Kanadában és sok más országban légi marsall szolgálat működik, erről még film is készült.

Nincs több cikk