Mit jelent a kulturális megfelelés? De legfőképp, hogy kötődik a divat világához?

Olyan terminusról beszélünk, amely nemcsak a kifutókon van jelen, hanem akár az utcán, a mindennapi életünkben.

A kulturális megfelelés fogalma leginkább úgy ragadható meg, hogy egy többségi kultúra tagja igyekszik beépíteni a kisebbségiek alkotóelemeit. Ez pedig a legjobban az kívülről látható dolgokban – öltözetben, hajviseletben – nyilvánul meg.

A stílus nevében sok olyan átvevésnek lehetünk szemtanúi, amelyek nem veszik figyelembe a stíluselem mögött rejlő jelentést, történelmet.

via GIPHY

Cornrow

Az afrikai fonási fajta egyre népszerűbb a celebek és a hétköznapi emberek körében is. Egyszerű divaton túl a fonatnak specifikus eredet van: a cornrow nemcsak egy hajviselet volt az afrikaiak számára, hanem egyfajta ellenállás is. Eredete a rabszolgakereskedelem gyökereire nyúlik vissza. Főképp egészségügyi okokból a láncra verteket kopaszra borotválták, ezzel megfosztva őket identitásuk és büszkeségük egy darabjától.

Bantu csomó

A hajviselet a dél-afrikai zulu törzstől ered, és 2014-ben lepte el a kifutókat, mígnem csavart minikonty lett belőle Marc Jacobs jóvoltából.

Bantu
A Marc Jacobs Minikontya / Fotó: Getty Images

Bindi

A bindit sok celeb használta dekoratív kiegészítőként, könnyű elfelejteni a homlok közepére festett pötty jelentőségét. Egy nő házas mivoltát hivatott szimbolizálni az indiai kultúrában, és a hinduk számára többféle jelentéssel is bír, kiváltképp spirituálissal.

Indián fejdísz

Legtöbbször olyan férfiak viselik az őshonos amerikaiak közül a fejdíszt, akiket bátorságukról, vezetőképességükről ismernek.

Indianfejdisz
/ Fotó: Getty Images

Bármilyen kisebbség viseletének tiszteletben tartása nem azt jelenti, hogy ne építsük be őket saját kultúránkba, vagy a kifutókon ne jelenjen meg! Csak jelenjen meg jól! Bár akárminek, ami trend lesz, van egy olyan birkatendenciája, hogy viselői nem ismerik az eredetét, mégis fontos, hogy átadjuk a kulturális indíttatású stílusok eredeteit. Így segíthetünk elő egy józan ismeretekre alapozott kulturális megosztást, amely segítségével talán kevésbé dominál majd a félelem többségben.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.