Rövid élete során Kurt Donald Cobain – noha kelletlenül –, de a grunge stílusikonjává vált. A napokban lett volna 51 éves a zenész, ezen évforduló alkalmából tárjuk fel Cobain anti-divat hozzáállását.

Ahogy a Nirvana mind zenéjében, mind az általa képviselt életérzésben meghódította a világot, Cobain látszólag nemtörődöm stílusérzéke is felhívta magára a figyelmet, követőkre talált. És most, húsz évvel később is reneszánszát éli.

Az indie-rock és a punk hamvaiból felemelkedő grunge önreflexív dalszövegeivel, gitárzenéjével és ikonjai öltözködésével definiálta önmagát. Kopott, magas-derekú Levi’s farmerek, kardigánok, amiket legfeljebb a nagyapád venne fel, és vastag, túlméretezett kockásingek: a hozzáállásuk inkább anti-divatkövető, mint divat.

Ugyanakkor Cobain grunge posztersztár mivoltát sokszor használta igencsak okosan, hogy közéleti kérdésekben nyilatkozzon.

Sokszor hordott olyan pólókat is, amelyeken a bandák nevei szerepeltek, akik hatottak rá: így láthattuk őt Pixies-, Mudhoney-, Grateful Dead- vagy Daniel Johnston-pólóban. Megviselt Converse cipőit és feliratos pólói legtöbbször intézményellenes tüntetésként is funkcionáltak: egy Rolling Stone fotózásra egyszer Corporate Magazines Still Suck feliratú felsőben ment.

Cobain2
/ Fotó: Reddit

Ugyanakkor nemcsak beszélt dolgokról, hanem például időről-időre virágos ruhában állt színpadra – amely a rockzene addigi maszkulinitását tekintve volt sokkoló húzás. Cobain az LGBTQ közösségek mellett is kiállt, a homofóbiát elítélve:

Nem vagyok meleg, de néha azt kívánom, bárcsak az volnék, csakhogy bosszantsam a homofóbokat!

Ugyanígy felülemelkedett a rasszizmuson és a nőgyűlöleten szoros barátságot alakítva ki a Sonic Youth Kim Gordonjával, a Bikini Kill Kathleen Hanna-jával és RuPaullal. Iggy Popp nyomdokaiba lépve Cobain nem érezte úgy, hogy szégyellnie kéne magát egy ruha viselése miatt, mivel a femininitáson nincs mit szégyellni.

1991-re Cobain és Courtney Love heroin fűtötte szerelme a tetőfokára hágott, mikor egy hawaii dombtetőn megesküdtek: Love egy tragikus hollywoodi sztár, Frances Farmer ruhájában volt, Cobain pedig zöld pizsamában. A friss házasok rögtön a grunge koronázatlan királyának és királynőjének tudhatta magát, amellyel kénytelen volt a divatipar is lépést tartani.

Cobain
Kurt Cobain És Courtney Love Esküvőjükön / Fotó: Another Man

’92-ben Marc Jacobs elkészítette az első grunge-inspirálta divatkollekciót, amely húzás szemmel láthatóan éppen az irányzat alapjainak megsértése. Nem csoda, hogy Love és Cobain elégették a ruhákat, amelyeket a kollekciót felvásároló amerikai divatház nekik küldött.

Mindössze két évre rá követett el öngyilkosságot Kurt Cobain, így nem élhette meg hatásának messzemenő mivoltát. Mondjuk azon kijelentését tekintve, hogy inkább haljon meg, minthogy menő legyen, lehet, hogy nem is akarta volna megélni.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.