Kurt Cobain haja és Paul McCartney fellépőzakója mellett közel 70 gitárt, aláírt lemezeket és Elvis Presley selyemingjét is megvásárolhatják a rajongók a szombaton záruló árverésen.

Kurt Cobain, Paul Mccartney, Elvis Presley, Eric Clapton, Bob Dylan

A rajongókból jól megélnek az árveréseket lebonyolító cégek, legyen szó filmes emléktárgyakról vagy a leghíresebb eredeti űrfotókról, hiszen ki ne szeretné gyűjteményét gazdagítani egy-egy ikonikus tárggyal.

Eddie Van Halen, Eric Clapton és az Aerosmith gitárjai, autogrammos The Beatles-relikviák és Kurt Cobain szőke fürtjei is a május 15-én záruló online árverés legkívánatosabb tárgyai között szerepelnek, írja a The Washington Post.

Kurt Cobain Rock Targyak Arveres
Kurt Cobain a legendás MTV Unplugged koncerten / Fotó: Getty Images

A grunge rock ikonjának nem csupán 1989-ben levágott hajfürtjeire, hanem egy általa használt, névre szóló Marshall erősítőre, valamint a Nirvana tagjai által aláírt gitárjára is lehet licitálni. Az Live and Loud című koncertfilm felvételekor használt erősítő jobb felső sarkában olvasható a „Kurt” felirat, a licit pedig 15 ezer dollárról indul.

Egy korábbi árverésen rekoráron, 6 millió dollárért kelt el Cobain gitárja, amellyel az MTV Unplugged show-jában játszott. Ehhez képest kifejezetten kedvező áron, 7,5 millió dollárért kínálták a tragikusan fiatalon elhunyt zenész egykori házát.

Kapcsolódó cikk

Elvis Presley-től a grunge legendájáig a rockzenészek tárgyait az Iconic Auction kínálja megvételre egészen most szombatig. A bevétel egy része jótékony célt szolgál: a koronavírus-járvány alatt nehéz helyzetbe került koncertekhelyszíneket és a rendezvényeken dolgozó háttérszemélyzetet segítő Crew Nation nevű szervezet fogja kapni.

Hajminták a legnagyobb rocksztároktól

A legdrágább kikiáltási árról, 25 ezer dollárról Paul McCartney sötétkék fellépőzakója indul, amelyet 1963-ban viselt a The Beatles Gaumont Színházbeli fellépésén.

Az együttes rajongói a zakó több mint duplájáért licitálhatnak a Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band című album McCartney, George Harrison és Ringo Starr által aláírt példányára. Bob Dylan Blowin’ in the Wind című dalszövegének kézzel írott és a szerző által aláírt változatáért minimum 15 ezer dollárt kell majd kifizetnie az új tulajdonosnak.

Az áruba bocsátott rockzenei kincsek között találjuk a Led Zeppelin II. aláírt példányát, a Queen debütáló, Bob Marley Kaya, Dr. Dre The Chronic, The Clash Give Em’ Enough Rope és a Pink Floyd Animals című lemezét. Elvis Presley selyemingje is kalapács alá kerül.

De nem csak Cobain haja az egyetlen, amelyet megszerezhetnek a rajongók: Jimi Hendrex és  John Lennon hajmintáját is hazaviheti valaki. A közel hetven gitár közül Tony Iommi és Ozzy Osbourne, a Black Sabbath gitárosainak hangszerei kifejezetten kedvező árról, 500 dollárról indul. Iommi tavaly tavasszal már felajánlotta árverésre az egyik gitárját a brit egészsügyi dolgozók javára.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet