Tanulmány szerint inkább egy kreatív hobbit választunk Netflix-előfizetés helyett

Egy új tanulmány szerint a kreatív hobbik többet adnak az embereknek, mint a sorozat- és filmnézés. A kutatás azt is kimutatta, hogy többen is keresik a lehetőséget, hogy valamilyen módon kifejezhessék magukat, mert ez adja számukra a flow-élményt.

A mai világban, amikor az idő nagy részét online töltjük, vagy szombat este tucatszámra nézzük a sorozatokat, gyakran elhangzik, hogy nincs idő semmilyen hobbira. Holott sok szakértő egyetért abban, hogy a kreatív szabadidős tevékenységek segítenek boldogabb, stresszmentesebb életet élni. Akik valamilyen módon kötődnek a művészetekhez, kevesebbet szoronganak, kevésbé hajlamosak a depresszióra és a demenciára. Egy új kutatás kimutatta, hogy a megkérdezettek 75%-a rendelkezik valamilyen kreatív hobbival és nem tervezik, hogy feladnák azt, írja az Artsy.

1
Minél több időt tölt valaki a hobbijával, annál elégedettebb / Fotó: Shutterstock

A Bluprint, amely online kreatív tanítással foglalkozik, megvizsgálta a mai trendet az amerikaiak között. A cég videókat és tanórákat ajánl azoknak, akik érdeklődnek a varrás, tortakészítés, kötés vagy festés iránt. Az ötlet onnan jött, hogy a társaság vezérigazgatója, John Levisay szerette volna megvizsgálni a kapcsolatot a kreativitás és az egészség között. A kutatásban 2012 amerikai felnőttet kérdeztek meg szokásaikról. Az eredmény azt mutatja, hogy 75%-uk végez valamilyen kreatív hobbit, és azt is kiemelték, hogy amit kézzel készítenek, rengeteg örömet okoz számukra. Néhányuk feláldozná TV-előfizetésüket hobbijukért, és azok, akik már szülők, szeretnék, hogy gyermekük is végezzen valamilyen kreatív tevékenységet.

Mit jelent a kreativitás? Ha új értelmezést hozunk létre?

Az ókorban múzsákhoz kötötték a szót. Akkoriban az egyes istennők jelentették a kreatív területeket, a költészetet, a drámát vagy a komédiát. Napjainkban a múzsa többnyire élő személyt jelöl, aki segíti a művész kreatív munkáját. Persze, ez a koncepció nem teljesen helytálló, ha megvizsgáljuk, a nagy alkotók hogyan készítették mesterműveiket.

A kutatás azt is kimutatta, hogy az amerikaiak nem csak tisztában vannak a kreativitás előnyével, hanem több időt is szánnának hobbijukra. Maggie King, aki a fogyasztásért felel a Bluprintnél, megjegyezte, hogy a tanulmány segítheti az orvosi kutatásokat.

Sajnos, a résztvevők szerint a mai iskolai rendszer nem segíti, hogy a gyerekek minél kreatívabbak legyenek.

Levisay szerint a kreativitás aktuális helyzetét két tényező befolyásolja. Az egyik, hogy régebben az a teória élt, hogy a kreativitás genetikai, ma már elfogadottabb, hogy oktatással és gyakorlással fejleszthető. A második a világ, amiben jelenleg élünk, a technológia hatása, amely inkább a rendezetlenséghez vezet. Holott egyvalamire fókuszálni, lelassulni segít abban, hogy elégedettek legyünk, és jól érezzük magunkat.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból