Követem Élet + Stílus Egy kutatás szerint azok, akik nem viselnek maszkot, szociopata...

Egy kutatás szerint azok, akik nem viselnek maszkot, szociopata vonásokkal rendelkezhetnek

Promóció

A tanulmány szerint a kevésbé empatikus egyéneket nem érdekli, hogy veszélyeztetik magukat vagy másokat. Így emiatt nem hordanak szájmaszkot a koronavírus-járvány idején.

Maszkkal a második hullám megfékezéséért

Promóció
- Advertisement -

Az egyre emelkedő fertőzésszámokat nézve egyértelmű: a nyári tömegrendezvények és lazuló fegyelem eredményeképpen újra exponenciálisan terjed Magyarországon is a koronavírus. Egyre kevesebben viselik vagy viselik helyesen a tömegközlekedésen, boltokban, piacokon és egyéb zárt helyeken a maszkot.

Kötelező viselet / Fotó: Callum Abbott

A maszk viselése megosztja a lakosságot. Durva konfliktusokhoz, fizikai atrocitásokhoz is vezethet, ha valakit figyelmeztetni kell, vegye fel ott, ahol kötelező viselni. Ha a fertőzés kockázatának csökkentése, azaz a veszélyeztetett kategóriába tartozók életének megmentése nem elég indok a maszkviselés mellett, akkor mostantól egy új érvet is felsorakoztathatunk. Egy új kutatás szerint ugyanis azok, akik nem hajlandóak maszkot viselni, szociopata vonásokkal rendelkezhetnek, írja a Dazed.

A brazíliai Londrinai Állami Egyetem 1600 fős felnőtt mintán vizsgálta, mennyire tartják be az egyes emberek a Covid-19-cel kapcsolatos előírásokat.

Az eredmények azt mutatják, hogy azoknál, akik antiszociális tulajdonságokkal rendelkeznek, kevésbé követik a járványügyi óvintézkedéseket mint például a maszkviselés vagy a társasági távolságtartás.

Lady Gaga maszkjai vitték a pálmát az MTV Video Music Awards díjátadón

Extrém maszkokat vett fel az énekesnő Az, hogy milyen a megfelelő maszk megosztja a tudósokat is, de a kérdés rányomta a bélyegét a popkultúrára is. Lady Gaga megmutatta, számára is fontos, hogy gondoskodjon a védelemről a pandémia idején. Az énekesnő a nézőket is arra buzdította, hogy viseljenek maszkot és ehhez példát is mutatott a maga extrém módján.

A tanulmány szerint az antiszociális tulajdonságok olyan személyiségjegyek, amelyek gyakran előfordulnak a szociopátiával diagnosztizált egyéneknél, mint például a bűntudat, a lelkiismeret-furdalás vagy az empátia hiánya. Az Amerikai Pszichológiai Társaság definíciója szerint egy szociopata természeténél fogva rendszeresen nem vesz tudomást mások jogairól vagy állandóan megsérti azokat.

A maszkot nem viselők felfogása a szociopata egyénekre hasonlít

„Az eredményeink azt mutatják, hogy az antiszociális vonások, különös tekintettel az alacsonyabb empátiára és a nagyfokú érzéketlenségre, hamisságra, kockázatvállalásra, amit mind a normáknak való alacsonyabb megfelelési készséghez társíthatunk” – nyilatkozta Fabiano Koich Miguel professzor, a kutatócsoport egyik tagja.

Az LG high-tech parazitaölő okosmaszkot gyártott, amit össze lehet kapcsolni a telefonunkkal

2020 elején, a koronavírus-járvány vuhani kitörésekor megdöbbenve figyeltük a kétségbeesett, ám kreatív alternatív maszkokról készült fotókat. Aztán a lakosság egész Európában felvásárolta az egészségügyi maszkokat, miközben a hivatalos álláspont még azt sulykolta, hogy csak a betegeknek szükséges viselniük. Közben a tudósok igyekeztek a laikusok számára is látványos módon bizonyítani, miért fékezi meg a vírus terjedését a maszkhasználat.

A tanulmány szerint a kevésbé empatikus egyéneket nem érdekli, hogy veszélyeztetik magukat vagy másokat. Ezzel szemben a nagyfokú empátiát mutatók nagyobb valószínűséggel tartják be a koronavírussal kapcsolatos előírásokat.

Dr. Miguel azonban arra is figyelmeztet, hogy kellő óvatossággal kell kezelni ezeket a megállapításokat.

Nem állíthatjuk bizonyosan, hogy a szociopata hajlam az egyetlen oka, ha valaki nem hajlandó maszkot viselni. Lehetséges indok, de más tényezők is szerepet játszhatnak a döntésben

– tette hozzá.

Számos cikkünkben igyekeztünk bemutatni a maszkviselés fontosságát. Összeszedtük, eddig mit tudunk a maszkokról, utánanéztünk, melyik a leghatékonyabb. Számos híresség is kampányolt a maszkviselés mellett Banksy-től Eminemig. A népszerű közösségi oldalak is a maszkviselésre biztatják a felhasználókat. Ai Weiwei pedig művészi szintre emelte limitált szériás maszkjait, amelyekért befolyt összeget jótékony célra fordította.

Promóció
ForrásDazed
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3