A kutató figyelmeztet: Egyre „lustább” az óceánok vizének körforgása, azonnal cselekedni kellene

Egy nagy mennyiségű adatot elemző tanulmány szerint 5%-kal csökkent az óceánokban a víz cirkulálása az elmúlt 50 évben. De miért nagy baj ez az embereknek, és mi köze van a klímaválsághoz?

A víz körforgása az óceánban

Az óceánok vize az ember környezetet terhelő tevékenysége miatt kevesebbet mozog, és ennek a szélsőséges időjárás és a klímaváltozás felgyorsulása lehet a következménye, állítja dr. John Abraham klímakutató, a hőmérsékletváltozásokhoz kapcsolódó természeti folyamatok tudósa. A Nature Climate Change című szaklapban megjelent tanulmány egyik szerzője a The Guardianben ismertette, mit jelent, hogy az óceánok vize nyugodtabb lett, és mi köze van mindennek a globális felmelegedéshez.

ocean viz korforgas globalis felmelegedes
Egyre gyakoribbak a villámárvizek, a tájfunok és a hurrikánok / Fotó: Gerald Herbert/AP

Közismert tény és mindenki számára könnyen elképzelhető folyamat: a meleg levegő felfelé száll. Az óceánok vize is éppen ilyen elven működik: a melegebb víz kisebb sűrűségű, mint a hideg, ezért a levegőhöz hasonlóan felfelé, a vízfelszín felé törekszik. Ha a meleg víztömeg megtalálta a helyét, akkor nyugalmi állapot jön létre.

Amikor a vízfelszín hőmérséklete lehűlt, a körforgás ismét beindul: a hideg víztömeg elkezd az óceán feneke felé süllyedni, és az alsóbb rétegekben lévő, melegebb vizek pedig a felszín felé indulnak meg.

A fentről lefelé történő mozgások mellett az áramlatok révén vízszintes irányban is mozgásban vannak az óceánok.

Ilyen az óceánok valódi világa: Látványos digitális megoldás mutatja be az óceánok szennyezettségét a Tropicariumban

Június 5-én tartották a Környezetvédelmi világnapot és a június 8-án az Óceánok világnapját. Ezen alkalmakból a Campona a Tropicariummal és a Zero Waste Hungary-vel karöltve, egy látványos digitális megoldás segítségével teszi érzékletessé az óceánok műanyag szennyezettségének döbbenetes mértékét. műanyag szennyezés

A felszín közeli vizek sűrűsége a sótartalomtól is függ. Minél sósabb az óceán vize, annál sűrűbb. Amikor a melegebb víz a felszín közelébe kerül, a párolgás révén nő a sótartalma, tehát nehezebbé válik, és ismét elindul lefelé. Az óceánok vizének mozgására tehát a sótartalom és a hőmérséklet is hatással van.

Ördögi kör, negatív spirál?

Dr. Abrahamék tanulmányukban a világ minden tájáról érkező nagy mennyiségű adatot elemezték egy új technológia segítségével.

My foundation will donate €150,000 to the Red Cross and Red Crescent Movement, Oil Change International and Solar Sister for their work supporting people on the frontlines of the climate crisis in Africa. We are in a global emergency, which affects all of us. But everyone is not suffering its consequences equally. People and communities in Africa will continue to be the most affected by the climate crisis despite having contributed to it the least. Africa is a key in the fight for climate justice and now faces both huge risks as well as many opportunities to develop sustainable societies which put people and planet first. Photo: Daily News Egypt

No Description

A kutatók rámutattak, hogy az óceánokban egyre kevesebb föl-le irányú körforgás zajlik, azaz egyre „lustábbakká” válnak a vizeink.

Az óceánok külső felszínétől 6,3 km-es mélységig vizsgálva több mint 5%-kal csökkent a vizek mozgása az elmúlt 50-60 évhez képest.

Ennek egyik oka, hogy az üvegházhatású gázok és az emberi tevékenységből adódó globális felmelegedés miatt az óceánok felszínközeli vize is felmelegedett.

De miért baj, hogy felmelegedtek az óceánjaink vizei?

Ha a meleg víz tartósan megül az óceánok felszínén, annak az időjárásra, főleg a tájfunok és a hurrikánok kialakulására van komoly hatása. A meleg felszíni vizek ugyanis nagyban hozzájárulnak az erős viharjelenségek létrejöttéhez. Az óceánfelszín felmelegedésének egy másik negatív hatása, hogy a vízmozgások kevesebb tápanyagot hoznak a felszín közelébe, ami pedig az állatfajokat veszélyezteti.

Az MIT számítógépes programja 1973-ban megmondta, mikor jön el a világvége

Ezt sulykolja Greta Thunberg , ezt mondja David Attenborough , számos sztár, mint Leonardo DiCaprio , sőt, tavaly a még PornHub is csatlakozott a Föld megmentőihez egy kampánnyal: hamarosan nagy baj lesz, ha nem változtatunk fogyasztási szokásainkon, a műanyagokra és a fosszilis energiahordozókra alapuló ipari termelésen és közlekedésen, a természeti kincseket pusztító és szintén kiemelkedően magas széndioxid-kibocsátással rendelkező mezőgazdaságon.

Minél melegebb az óceán vize, annál kevésbé képes elnyelni a légkörbe kibocsátott széndioxidot, ami a tápláléklánc alapját képező különböző algafajoknak, fitoplanktonoknak köszönhető. Ennek következtében még több széndioxid marad a levegőben, ami további felmelegedéshez vezet. Az óceánok mozgásának csökkenése miatt tehát a Föld is gyorsabban melegszik, azaz a globális felmelegedés felgyorsul. Ez egy negatív spirálnak tűnik.

A jó hír viszont, emlékeztet dr. Abraham, hogy a tudósok tudják, miért változik a klíma és erre hogyan reagál az óceán.

Tehát tisztában vannak azzal, mit kellene tenni ahhoz, hogy ez a folyamat lassuljon – már csak a döntéshozók akarata szükséges ehhez, amelynek hiányát Greta Thunberg is felemlegette. 2020 azonban bebizonyította, hogy az emberiség rendkívül gyorsan képes alkalmazkodni az új helyzetekhez. A remény tehát megvan, de most azonnal el kéne kezdeni cselekedni, figyelmeztet a szakember.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból