A régi, 7-tel szorzó módszer már a múlté: már a 4 éves eb egy középkorú, 50 fölötti embernek felel meg a tudomány jelenlegi állása szerint.

A kutyák más ütemben fejlődnek és öregszenek

Azt már néhány hete tudjuk, hogy a kutyák intelligenciában verik a macskákat. De hogyan állnak az öregedéssel? Bár Csányi Vilmos etológus professzor szerint viselkedésükben örök gyerekek maradnak, hogyan korrelál egy kutya és egy ember életkora? A közismert módszer szerint a kutya éveinek számát héttel kell megszorozni, hogy megkapjuk, Buksikánk milyen idős lenne emberévekben számolva.

Kiskutya Nagykutya
/ Fotó: Welovewalkingdog Instagram

A Cell Systems című szaklapban publikált legújabb kutatás éppen ezt a módszert cáfolja meg, írja a CNN. A kutatók szerint ugyanis az emberek és a kutyák nem egyforma ütemben öregszenek, így egy egyszerű szorzással nem feleltethető meg a kutyánk kora az emberi éveknek.

A Cannes-i filmfesztivál elmaradhat, de A némafilmes kutyája nyerte a jubileumi kutyasztár-versenyt

A filmes kutyák díját 20 éve adják át hagyományosan a Croisette-en a cannes-i filmfesztivál idején. 2011-ben a Palm Dog-díjat A némafilmes című játékfilm kutyasztárja, Uggie, a Jack Russell terrier kapta. A jubileum alkalmából a szervezők úgy döntöttek hogy idén az eddigi győztesek közül választják ki az elmúlt két évtized legjobbját.

A Kaliforniai Egyetem San Diego-i orvosi karán új képletet határoztak meg, amely figyelembe veszi ezeket az eltéréseket is. A labrador retrieverek DNS-ében bekövetkező molekuláris változások nyomon követésével, különös tekintettel a génállományukban a metilcsoportok változásainak mintázataira, a tanulmány azt bizonyítja, hogy a kutyák fiatal korukban sokkal gyorsabban öregszenek az embernél. Azonban, miután elérték a kifejlett méretüket, az öregedés üteme lelassul.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ha belegondolunk, akkor ez valóban így lehet – egy kilenchónapos kutyának is születhetnek már kiskutyái, ebből is tudhatjuk, hogy az 1:7 arány nem teljesen pontos[/perfectpullquote]

– nyilatkozta Trey Ideker, a kutatás vezetője és a tanulmány egyik szerzője.

1 éves labrador = Tom Hanks a Behálózva című filmben

A tanulmány szerint egy 1 éves kutya egy 30 éves felnőtt embernek felel meg. A 4 éves labradorunk pedig az Angyalok és démonok kutyaverzióját forgathatná, amelyben Tom Hanks már 52 éves középkorúként játszott. Az emberéletben mért öregedés üteme a kutyák 7 éves kora után csökken.

Tom Hanks Kutya Kor
Kutyaévek Vs Emberi Kor / Fotó: Cell Press

A tanulmányban szereplő grafikon segítségével, amely az első, különböző fajok életkora közötti kapcsolatot leíró képleten alapul, könnyen le tudjuk olvasni kutyánk emberi életkorát. Az eredmények még a tudósokat is meglepték.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az én kutyám hatéves, és bár még mindig ott futkározik mellettem, már látom, hogy nem annyira fiatalos, mint eddig gondoltam[/perfectpullquote]

– mondta el saját gyakorlati tapasztalatait a kutatás vezetője.

Így töltik home office-ban az idejüket a kutyák koronavírus idején

Így töltik home office-ban az idejüket a kutyák koronavírus idején A COVID-19 világjárvány komoly intézkedéseket követel meg az országoktól, a gazdasági és kulturális élettől és persze tőlünk is. A vírus terjedését a legkönnyebben az otthonmaradással és a másoktól való izolációval tudjuk lassítani, ezzel megmentve az egészségügyet a túlterhelődéstől, valamint a szakmában dolgozókat a teljes kimerüléstől.

A tudósok ki fogják próbálni, hogy vajon más kutyafajták sajátosságait figyelembe véve változnak-e az eredmények az ember-labrador korának összehasonlításához képest.

https://www.instagram.com/p/CCWuxaeHyqh/

A kutatók úgy vélik, ha a különböző öregedés elleni termékek használata előtt és után megfigyelik a metilációs mintázat változásait, az állatorvosok sokkal megalapozottabb döntéseket hozhatnak az egyes betegségek felfedezése és kezelése során.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.