Új módszer segít meghatározni, milyen korú embernek felel meg a kutyánk

A régi, 7-tel szorzó módszer már a múlté: már a 4 éves eb egy középkorú, 50 fölötti embernek felel meg a tudomány jelenlegi állása szerint.

A kutyák más ütemben fejlődnek és öregszenek

Azt már néhány hete tudjuk, hogy a kutyák intelligenciában verik a macskákat. De hogyan állnak az öregedéssel? Bár Csányi Vilmos etológus professzor szerint viselkedésükben örök gyerekek maradnak, hogyan korrelál egy kutya és egy ember életkora? A közismert módszer szerint a kutya éveinek számát héttel kell megszorozni, hogy megkapjuk, Buksikánk milyen idős lenne emberévekben számolva.

kiskutya nagykutya
/ Fotó: welovewalkingdog Instagram

A Cell Systems című szaklapban publikált legújabb kutatás éppen ezt a módszert cáfolja meg, írja a CNN. A kutatók szerint ugyanis az emberek és a kutyák nem egyforma ütemben öregszenek, így egy egyszerű szorzással nem feleltethető meg a kutyánk kora az emberi éveknek.

A Cannes-i filmfesztivál elmaradhat, de A némafilmes kutyája nyerte a jubileumi kutyasztár-versenyt

A filmes kutyák díját 20 éve adják át hagyományosan a Croisette-en a cannes-i filmfesztivál idején. 2011-ben a Palm Dog-díjat A némafilmes című játékfilm kutyasztárja, Uggie, a Jack Russell terrier kapta. A jubileum alkalmából a szervezők úgy döntöttek hogy idén az eddigi győztesek közül választják ki az elmúlt két évtized legjobbját.

A Kaliforniai Egyetem San Diego-i orvosi karán új képletet határoztak meg, amely figyelembe veszi ezeket az eltéréseket is. A labrador retrieverek DNS-ében bekövetkező molekuláris változások nyomon követésével, különös tekintettel a génállományukban a metilcsoportok változásainak mintázataira, a tanulmány azt bizonyítja, hogy a kutyák fiatal korukban sokkal gyorsabban öregszenek az embernél. Azonban, miután elérték a kifejlett méretüket, az öregedés üteme lelassul.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ha belegondolunk, akkor ez valóban így lehet – egy kilenchónapos kutyának is születhetnek már kiskutyái, ebből is tudhatjuk, hogy az 1:7 arány nem teljesen pontos[/perfectpullquote]

– nyilatkozta Trey Ideker, a kutatás vezetője és a tanulmány egyik szerzője.

1 éves labrador = Tom Hanks a Behálózva című filmben

A tanulmány szerint egy 1 éves kutya egy 30 éves felnőtt embernek felel meg. A 4 éves labradorunk pedig az Angyalok és démonok kutyaverzióját forgathatná, amelyben Tom Hanks már 52 éves középkorúként játszott. Az emberéletben mért öregedés üteme a kutyák 7 éves kora után csökken.

tom hanks kutya kor
Kutyaévek vs emberi kor / Fotó: Cell Press

A tanulmányban szereplő grafikon segítségével, amely az első, különböző fajok életkora közötti kapcsolatot leíró képleten alapul, könnyen le tudjuk olvasni kutyánk emberi életkorát. Az eredmények még a tudósokat is meglepték.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az én kutyám hatéves, és bár még mindig ott futkározik mellettem, már látom, hogy nem annyira fiatalos, mint eddig gondoltam[/perfectpullquote]

– mondta el saját gyakorlati tapasztalatait a kutatás vezetője.

Így töltik home office-ban az idejüket a kutyák koronavírus idején

Így töltik home office-ban az idejüket a kutyák koronavírus idején A COVID-19 világjárvány komoly intézkedéseket követel meg az országoktól, a gazdasági és kulturális élettől és persze tőlünk is. A vírus terjedését a legkönnyebben az otthonmaradással és a másoktól való izolációval tudjuk lassítani, ezzel megmentve az egészségügyet a túlterhelődéstől, valamint a szakmában dolgozókat a teljes kimerüléstől.

A tudósok ki fogják próbálni, hogy vajon más kutyafajták sajátosságait figyelembe véve változnak-e az eredmények az ember-labrador korának összehasonlításához képest.

https://www.instagram.com/p/CCWuxaeHyqh/

A kutatók úgy vélik, ha a különböző öregedés elleni termékek használata előtt és után megfigyelik a metilációs mintázat változásait, az állatorvosok sokkal megalapozottabb döntéseket hozhatnak az egyes betegségek felfedezése és kezelése során.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból