Az elhízás napjainkban sajnos már nem csak az emberek körében népbetegség, hanem a háziállatoknál is. Lehet, hogy egy dundi kutya, aki futás helyett inkább csak gurul, látványra vicces, de az elhízás náluk is komoly egészségügyi kockázatokat rejt. Ha lassan kedvenced alatt is kiakad a mérleg, akkor itt az ideje szigorú diétára fognod őt! Lássuk, mit kell tenned!

Csökkentsd az eledel mennyiségét!

A túlsúly oka legtöbbször ugyanaz, mint a mi esetünkben: a túlzásba vitt evés és a kevés fizikai aktivitás. E két tényezőn kell tehát változtatni, hogy a kutya ledobja a felesleget. Úgyhogy először is ideje megreformálni az étkezését – azaz nincs több jutalomfalat, nasi, és a napi eledelmennyiségen is csökkenteni kell!

Ha eddig kapott a kutya házi kosztot, akkor most mindenképp hagyj fel ezzel a szokással, ugyanis egyébként is többet árt, mint használ. Az állat menüje olyan teljes értékű kutyaeledelből álljon, mint például a Josera, amit megtalálsz a Kutyakajas.hu Webáruházban. A termékcsalád tartalmaz direkt kis aktivitású ebek számára kifejlesztett eledelt is, ami csökkentett energiatartalommal rendelkezik.

Kutyadieta Tulsulyos Kutyak Josera Kutyatap Kutyakajas Kutyaedzes
/ Fotó: Kutyakajás

Persze ez nem jelenti azt, hogy ebből korlátlanul falatozhatna. Eleinte tartsd a megszokott mennyiséget, majd minden nap egy fél marékkal kevesebbet kapjon! Ha fokozatosan csökkented az adagját, akkor nem fog éhezni, hanem szép lassan hozzászokik majd a kisebb mennyiségű ételhez.

Növeld a napi aktivitást!

Bár léteznek igen izgága kutyák, de velük ellentétben olyan ebek is, akik borzasztóan lusták. Ők könnyedén szednek magukra némi felesleget, túlsúlyosan pedig pláne nincs kedvük a labda vagy a bot után rohangálni, esetleg sétálni. A diéta második alappillére azonban az elegendő mozgás, úgyhogy kedvencednek ideje lesz egy kicsit aktívabban töltenie a mindennapjait.

Természetesen itt is fő a fokozatosság, ne akarj mindjárt teljesítménytúrára indulni vele. Először csak az otthon közelében sétáljatok, kertes házban pedig megteszi egy több mozgást igénylő játék az udvarban.

Ha ezt az akadályt már könnyedén veszi, akkor folyamatosan növeld a távolságokat és a mozgással töltött időt. Ha te magad is sportos alkat vagy, akkor futással vagy biciklizéssel is összekötheted a kutya edzését, de persze a jól bevált séta is megteszi. A lényeg, hogy minden egyes nap legalább félórás mozgást biztosíts neki.

A diétának és a sportnak pár héten belül már hoznia kell az első eredményeket, amiről úgy bizonyosodhatsz meg a legkönnyebben, hogy gyakran megméred az állatot, és feljegyzed az aktuális súlyát. Ha szépen elindulnak lefelé a kilók, akkor jó úton jársz, bár ez egy hosszú folyamat, szóval légy türelmes!

Ha viszont még 1-2 hónap elteltével sincs változás, akkor nem elég szigorú a fogyókúra vagy valamilyen szervi ok áll a háttérben. Ilyenkor ajánlott egy látogatás az állatorvosnál, és a doki tanácsai alapján folytatni a diétázást.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

csimpistore.com - 2022 június - LinkMarketing - 2

Maradjunk kreatívak!

A kreativitás csak akkor valósulhat meg, ha a fantáziánk szabadon, kötöttségektől mentesen szárnyalhat.

Nincs több cikk