„Nagyon nyugodt, nagyon tartalmas, nagyon… Norvég” – Kygo a Szigeten!

Mit is rejt a „Kygo” név? Több szempontból is ismerősen csenghet. Ha a tropical house vagy a ruházati márkák nem is feltétlen a mi asztalunk, akkor sem kell elkeseredni. Hiszen ha róla nem is, a zenéjét már biztosan hallottad! Az idén 27 éves norvég DJ is fellép majd a 2018-as Sziget Fesztiválon.  Nem árt tehát, ha a slágerlisták hangjaihoz arcot is társítunk! Ideje utána olvasni: kicsoda Kygo, honnan jött és mi a története?

Újjászületés

Különös dolog egy előadó neve. A sztárok a választott neveikkel kvázi újjászületnek a világ számára, egy teljesen friss identitást és karriert építenek fel rá. Ha ez a név fantáziátlan vagy sótlan, azzal gallyra vághatják egy egyébként talán tehetséges ember reményeit. Különösen a DJ-k köréből kerül ki sok ebből a kategóriából.

18953047 1560946003968527 4735224531733271529 N 1 E1509332489775
Kygo Szettjeire Már Nem Sokat Kell Várni / Sziget2018 / Fotó: Billboard

A sok szimbolikus elnevezés után talán különös lehet hallani, de Kygo neve nem rejt semmilyen titkot. Ez valóban az ő neve – legalábbis annak első két betűje.

Még gimnazista korában egy program generálta számára automatikusan ezt a felhasználónevet eredeti nevéből: Kyrre Gørvell-Dahll.

A név vele maradt, még akkor is, amikor fiatal felnőttként belekezdett karriere kiépítésébe. Választását úgy indokolta, hogy ezt a nevet angolul és norvégul, a számára két legfontosabb nyelven is könnyű kiejteni. Vicces belegondolni, hogy míg általában az emberek rejtegetik korai felhasználóneveiket –a cukikutyus29 egy állásinterjún nem hangzik olyan jól –, addig ő a sajátjából egy milliókat érő márkát alkotott meg.

Flanel Kygo módra

Apropó, egy komplett ruházati márka viseli a nevét! Kygot mindig is a kényelmes, lezser, kissé szakadt farmer-flanel stílus jellemezte. Akárhová megy és bármit csinál, mindig úgy néz ki, mint aki most kelt ki az ágyból és gyorsan magára kapott valamit a hűvös ellen.

Kygo – Firestone ft. Conrad Sewell (Official Video)

Spotify: http://bit.ly/kygofirestone iTunes: http://hyperurl.co/kygofirestone Facebook: https://www.facebook.com/kygoofficial Instagram: http://instagram.com…

A ruházati cikkeket – főként nadrágokat, felsőket és pulóvereket –, valamint kiegészítőket gyártó Kygo Life márka 100% a DJ stílusát reprezentálja. Kygo maga kezdeményezte és építette fel a céget, hogy olyan ruhákat gyártson, amikben kényelmes és kellemes zenélni.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Kényelmes és mégis letisztult stílus. Mondhatni a Kygo Life a végeredménye azoknak a holmiknak, amiket én is szívesen hordanék.[/perfectpullquote]

mondta a norvé dj.

Trópusi ház vagy „jóga háttérzene”?

Kygo zenéjében hallani lehet a világot. Szülei révén gyerekként sokat utazott – Koreában született, majd megjárta Japánt, Kenyát, Egyiptomot és Brazíliát is – és mindenhonnan hozott magával valamit. A dalaiban mintha legkedvesebb emlékeit, legőszintébb érzéseit hallanánk vissza lelassítva és kicsit megbolondítva. Akár érzésként is könnyű jellemezni a zenéjét: olyan, mint a nyári napfény megnyugtató, kissé álmosító melege. Ellazít és feltölt. A Billboard egy cikkében így jellemezte a zenéjét:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az ő trópusi alapú virtuális stílusa az a dolog, amiből a könnyen hallgatható álmok készülnek. Nem tudsz stresszes lenni, míg Kygo szól a hangfalakból.[/perfectpullquote]

A fiatal zenész sokat dolgozott azon, hogy ezt a tropical house-downtempo-deep house stílusokból válogató lágy folyamot megtanulja iránytani. A legnagyobb inspirációt Avicii jelentette számára. Már kiskorától fogva vonzotta a zene – zongorát is tanult –, ám végül Avicii zenéjét hallva határozott úgy, hogy ezt választja hivatásaként, hátat fordítva a pénzügyi pályának. Ahogy sors kellemes meglepetéseinek egyike, hogy a rokonszenv kettejük között kölcsönös: Kygo 2014-ben Avicii-vel együtt lépett fel a Findings Fesztiválon közös hazájukban, Norvégiában, és nem egy alkalommal zenéltek már együtt közösen.

Giphy 1 1
“I’M Leaving You Behind But It’S Not The End” / Forrás: Kygo És A Kodaline Közös Kollab, A Raging Képkockái

 

Az első megjelenése a világ előtt Ed Sheerannel való közreműködésével valósult meg – az I See Fire a megjelenése után hamarosan több mint 65 milliós nézettséget szerzett a YouTube-on. A sikeren felbuzdulva rövidesen önálló számokat is megjelentetett (Stole the Show, Here for You, Stay és az It Ain’t Me), majd 2016 májusában végre debütálhatott első saját albuma, a Cloud Nine. Karriere első nagy elismerését nem kisebb eseményen szerezte, mint a 2016-os Nyári Olimpián. Ő a valaha volt legelső DJ, aki house music-kal léphetett fel az esemény záróünnepségén.

Kygo, Miguel – Remind Me to Forget (Official Video)

https://lnk.to/KYGOrmtfg Enjoy more videos by Kygo https://bit.ly/2HNCZPB https://bit.ly/2FGSqmW https://bit.ly/1LYWkDn Follow Kygo on: http://www.soundcloud…

A legutóbbi, 2017-ben megjelent albuma, a Kids In Love, valamint a Remind Me To Forget című száma olyan sikert hoztak neki, hogy a Billboard magazin nem csupán a címlapot szentelte neki, de egy helyet is a magazin szerinti legjobb zenészek 2018-as listáján. Bár a zenéje nyilvánvalóan nem elégíti ki mindenki ízlését – Beyoncé egy ízben „jóga háttérzenének” titulálta Kygo stílusát – az eredményei magukért beszélnek.

Honnan jön a zen?

De honnan is fakad ez a minden elsöprően kiegyensúlyozott hangzás? Eleve kiegyensúlyozott személyiség, aki „abból él, amit szeret”. Ha ehhez hozzávesszük, hogy gyerekkorából fakadóan milyen gazdag élettapasztalattal rendelkezik, még kevésbé kérdéses, honnan ered ez a kiforrott, nyugodj személyiség.

Egy esemény azonban mindenképpen megérdemli, hogy kiemeljük: a katonaságnál eltöltött évet.

Mivel ez egy komoly lelki és fizikai megpróbáltatás volt a számára, nem nagyon reklámozza. Ahogyan koreában minden 18. évét betöltött férfi, ő is kötelezően bevonult a hadseregbe letölteni az egy éves szolgálatot.

Szó szerint felkavaró érzelmi vihar tombol Kygo és Miguel új klipjében

A kisfilmben egy szenvedélyes balerina felkavaró és érzelmes táncáé a főszerep egy sötét és önpusztító otthon falai között. Ahogy a dalszöveg mondja, maga a lány és a keserédes érzelmi vihar is „nyomot hagy maga után” a káosz közepén. A széthulló ház és a darabokra eső szerelem közepette Miguel és Kygo is szerephez jut.

A kisebb hiba a gépezetben

Természetesen Kygo sem szent. Károsak ugyan nem, rossz szokásai viszont akadnak. Egy interjú során bevallotta, hogy borzasztóan nyughatatlan és soha sem képes sehova időben odaérni, ha valaki nem sietteti.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Mindenhonnan késem. Nem tudok nyugodtan ülni. Ha egy székben ülök, mindig mozgatnom kell a lábam. Bizonyára elég idegesítő – nem számomra, hanem a körülöttem levők szemszögéből nézve![/perfectpullquote]

– mondta el őszintén a Fault magazinnak. Vajon a Szigetre is időben érkezik majd?   

Giphy 2
“Ha Egy Székben Ülök, Mindig Mozgatnom Kell A Lábam.” / Forrás: Billboard

 

Atipikus, de fantasztikus

Kygo férfiként és zenészként is atipikus. Ha éppen nem turnézik, ő csak egy srác, aki lakóhajón él a barátnőjével, golfozik és egy használt Audit vezet. Mindenféle botrányt, kicsapongást és feltűnést mellőző életmódja, pozitív életszemlélete és nyugodt természete tökéletesen ellentétes az átlagos DJ-kről alkotott képpel. „Minden olyan gyorsan történik, körbe utazom a világot, sok emberrel találkozom, sok tehetséges előadóval dolgozom és annyira sokat tanulok” – mondta a Dancing Astronaut magazinnak.

(Cikksorozatunkban a Sziget Fesztivál 2018-as főfellépőit vesszük górcső alá. A sorozatban olyan infókra helyezzük a hangsúlyt, amelyeket nem biztos, hogy tudhattál az adott zenészről.)

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból