Mit is rejt a „Kygo” név? Több szempontból is ismerősen csenghet. Ha a tropical house vagy a ruházati márkák nem is feltétlen a mi asztalunk, akkor sem kell elkeseredni. Hiszen ha róla nem is, a zenéjét már biztosan hallottad! Az idén 27 éves norvég DJ is fellép majd a 2018-as Sziget Fesztiválon.  Nem árt tehát, ha a slágerlisták hangjaihoz arcot is társítunk! Ideje utána olvasni: kicsoda Kygo, honnan jött és mi a története?

Újjászületés

Hirdetés

Különös dolog egy előadó neve. A sztárok a választott neveikkel kvázi újjászületnek a világ számára, egy teljesen friss identitást és karriert építenek fel rá. Ha ez a név fantáziátlan vagy sótlan, azzal gallyra vághatják egy egyébként talán tehetséges ember reményeit. Különösen a DJ-k köréből kerül ki sok ebből a kategóriából.

Kygo szettjeire már nem sokat kell várni / Sziget2018 / Fotó: Billboard

A sok szimbolikus elnevezés után talán különös lehet hallani, de Kygo neve nem rejt semmilyen titkot. Ez valóban az ő neve – legalábbis annak első két betűje.

Még gimnazista korában egy program generálta számára automatikusan ezt a felhasználónevet eredeti nevéből: Kyrre Gørvell-Dahll.

A név vele maradt, még akkor is, amikor fiatal felnőttként belekezdett karriere kiépítésébe. Választását úgy indokolta, hogy ezt a nevet angolul és norvégul, a számára két legfontosabb nyelven is könnyű kiejteni. Vicces belegondolni, hogy míg általában az emberek rejtegetik korai felhasználóneveiket –a cukikutyus29 egy állásinterjún nem hangzik olyan jól –, addig ő a sajátjából egy milliókat érő márkát alkotott meg.

Flanel Kygo módra

Apropó, egy komplett ruházati márka viseli a nevét! Kygot mindig is a kényelmes, lezser, kissé szakadt farmer-flanel stílus jellemezte. Akárhová megy és bármit csinál, mindig úgy néz ki, mint aki most kelt ki az ágyból és gyorsan magára kapott valamit a hűvös ellen.

Kygo – Firestone (Official Video) ft. Conrad Sewell

Spotify: http://bit.ly/kygofirestone iTunes: http://hyperurl.co/kygofirestone Facebook: https://www.facebook.com/kygoofficial Instagram: http://instagram.com/kygomusic SoundCloud: https://soundcloud.com/kygo Website: http://kygomusic.com/ Jon JonAugustavo Director Andrew Lerios Producer

A ruházati cikkeket – főként nadrágokat, felsőket és pulóvereket –, valamint kiegészítőket gyártó Kygo Life márka 100% a DJ stílusát reprezentálja. Kygo maga kezdeményezte és építette fel a céget, hogy olyan ruhákat gyártson, amikben kényelmes és kellemes zenélni.

Kényelmes és mégis letisztult stílus. Mondhatni a Kygo Life a végeredménye azoknak a holmiknak, amiket én is szívesen hordanék.

mondta a norvé dj.

Trópusi ház vagy „jóga háttérzene”?

Kygo zenéjében hallani lehet a világot. Szülei révén gyerekként sokat utazott – Koreában született, majd megjárta Japánt, Kenyát, Egyiptomot és Brazíliát is – és mindenhonnan hozott magával valamit. A dalaiban mintha legkedvesebb emlékeit, legőszintébb érzéseit hallanánk vissza lelassítva és kicsit megbolondítva. Akár érzésként is könnyű jellemezni a zenéjét: olyan, mint a nyári napfény megnyugtató, kissé álmosító melege. Ellazít és feltölt. A Billboard egy cikkében így jellemezte a zenéjét:

Az ő trópusi alapú virtuális stílusa az a dolog, amiből a könnyen hallgatható álmok készülnek. Nem tudsz stresszes lenni, míg Kygo szól a hangfalakból.

A fiatal zenész sokat dolgozott azon, hogy ezt a tropical house-downtempo-deep house stílusokból válogató lágy folyamot megtanulja iránytani. A legnagyobb inspirációt Avicii jelentette számára. Már kiskorától fogva vonzotta a zene – zongorát is tanult –, ám végül Avicii zenéjét hallva határozott úgy, hogy ezt választja hivatásaként, hátat fordítva a pénzügyi pályának. Ahogy sors kellemes meglepetéseinek egyike, hogy a rokonszenv kettejük között kölcsönös: Kygo 2014-ben Avicii-vel együtt lépett fel a Findings Fesztiválon közös hazájukban, Norvégiában, és nem egy alkalommal zenéltek már együtt közösen.

“I’m leaving you behind but it’s not the end” / Forrás: Kygo és a Kodaline közös kollab, a Raging képkockái

 

Az első megjelenése a világ előtt Ed Sheerannel való közreműködésével valósult meg – az I See Fire a megjelenése után hamarosan több mint 65 milliós nézettséget szerzett a YouTube-on. A sikeren felbuzdulva rövidesen önálló számokat is megjelentetett (Stole the Show, Here for You, Stay és az It Ain’t Me), majd 2016 májusában végre debütálhatott első saját albuma, a Cloud Nine. Karriere első nagy elismerését nem kisebb eseményen szerezte, mint a 2016-os Nyári Olimpián. Ő a valaha volt legelső DJ, aki house music-kal léphetett fel az esemény záróünnepségén.

Kygo, Miguel – Remind Me to Forget

https://lnk.to/KYGOrmtfg Enjoy more videos by Kygo https://bit.ly/2HNCZPB https://bit.ly/2FGSqmW https://bit.ly/1LYWkDn Follow Kygo on: http://www.soundcloud.com/kygo https://www.facebook.com/kygoofficial/ http://www.instagram.com/kygomusic

A legutóbbi, 2017-ben megjelent albuma, a Kids In Love, valamint a Remind Me To Forget című száma olyan sikert hoztak neki, hogy a Billboard magazin nem csupán a címlapot szentelte neki, de egy helyet is a magazin szerinti legjobb zenészek 2018-as listáján. Bár a zenéje nyilvánvalóan nem elégíti ki mindenki ízlését – Beyoncé egy ízben „jóga háttérzenének” titulálta Kygo stílusát – az eredményei magukért beszélnek.

Honnan jön a zen?

De honnan is fakad ez a minden elsöprően kiegyensúlyozott hangzás? Eleve kiegyensúlyozott személyiség, aki „abból él, amit szeret”. Ha ehhez hozzávesszük, hogy gyerekkorából fakadóan milyen gazdag élettapasztalattal rendelkezik, még kevésbé kérdéses, honnan ered ez a kiforrott, nyugodj személyiség.

Egy esemény azonban mindenképpen megérdemli, hogy kiemeljük: a katonaságnál eltöltött évet.

Mivel ez egy komoly lelki és fizikai megpróbáltatás volt a számára, nem nagyon reklámozza. Ahogyan koreában minden 18. évét betöltött férfi, ő is kötelezően bevonult a hadseregbe letölteni az egy éves szolgálatot.

Szó szerint felkavaró érzelmi vihar tombol Kygo és Miguel új klipjében

A kisfilmben egy szenvedélyes balerina felkavaró és érzelmes táncáé a főszerep egy sötét és önpusztító otthon falai között. Ahogy a dalszöveg mondja, maga a lány és a keserédes érzelmi vihar is „nyomot hagy maga után” a káosz közepén. A széthulló ház és a darabokra eső szerelem közepette Miguel és Kygo is szerephez jut.

A kisebb hiba a gépezetben

Természetesen Kygo sem szent. Károsak ugyan nem, rossz szokásai viszont akadnak. Egy interjú során bevallotta, hogy borzasztóan nyughatatlan és soha sem képes sehova időben odaérni, ha valaki nem sietteti.

Mindenhonnan késem. Nem tudok nyugodtan ülni. Ha egy székben ülök, mindig mozgatnom kell a lábam. Bizonyára elég idegesítő – nem számomra, hanem a körülöttem levők szemszögéből nézve!

– mondta el őszintén a Fault magazinnak. Vajon a Szigetre is időben érkezik majd?   

“Ha egy székben ülök, mindig mozgatnom kell a lábam.” / Forrás: Billboard

 

Atipikus, de fantasztikus

Kygo férfiként és zenészként is atipikus. Ha éppen nem turnézik, ő csak egy srác, aki lakóhajón él a barátnőjével, golfozik és egy használt Audit vezet. Mindenféle botrányt, kicsapongást és feltűnést mellőző életmódja, pozitív életszemlélete és nyugodt természete tökéletesen ellentétes az átlagos DJ-kről alkotott képpel. „Minden olyan gyorsan történik, körbe utazom a világot, sok emberrel találkozom, sok tehetséges előadóval dolgozom és annyira sokat tanulok” – mondta a Dancing Astronaut magazinnak.

(Cikksorozatunkban a Sziget Fesztivál 2018-as főfellépőit vesszük górcső alá. A sorozatban olyan infókra helyezzük a hangsúlyt, amelyeket nem biztos, hogy tudhattál az adott zenészről.)

Hirdetés