Szerdán úgy ítélték meg, hogy a már a helyszínen elfogott férfi megfelelően felgyógyult életveszélyes égési sérüléseiből és átszállítható az őrizetbe – közölte a japán rendőrség. A férfi állítása szerint a stúdió ellopta egy történetét és ezért állt bosszút rajtuk.

Tavaly júliusban történt az eset

A 42 éves, szaitamai Aoba Sindzsi tavaly július 18-án gyújtotta fel a Kyoto Animation háromemeletes épületét, ahol akkor mintegy 70 ember tartózkodott. A támadó benzint locsolt szét a bejáratnál, amelyet aztán egy öngyújtóval meggyújtott, elzárva a menekülés útját.

A tűzvészben 36-an életüket vesztették és 33-an megsérültek, többségében a húszas, harmincas éveikben járó fiatalok.

Aobát egyebek között gyilkosság és gyújtogatás gyanújával vették őrizetbe. Az áldozatok számát tekintve ez Japán történetének egyik legnagyobb gyilkossági ügye. A rendőrség már januárban őrizetbe vette volna az idő nagy részében továbbra is ágyhoz kötött Aobát, de erre végül a koronavírus terjedése és a férfi ingatag egészségi állapota miatt nem került sor. Szerdai letartóztatását követően Aobát egy kiotói kórházból átszállították a rendőrőrsre, ahol kihallgatják, írja a BBC.

Kyoto Animation Studio Felgyujtas
Kiotóban 2019. Július 18-Án Egy 41 Éves Férfi Felgyújtotta A Kyoto Animation Co Stúdiójának Háromszintes Épületét. A Fotó A Tűz Eloltása Után Készült / Fotó: Carl Court / Getty Images

A helyi rendőrség elmondta, hogy a férfi beismerte tettét, és nem mutatott megbánást.

Aoba saját bevallása szerint azért használt benzint, mert remélte, hogy ezzel a módszerrel sokakat meg tud ölni. A hatóságok úgy vélik: a férfi állapota annyit javult, hogy kibírja az őrizeti fogságot. A kiotói rendőrség sajtótájékoztatóján rámutatott: azért tartóztatták le Aobát, mert fennáll a veszélye annak, hogy elmenekül, vagy bizonyítékokat semmisít meg.

A helyszínen fogták el az elkövetőt

A Kyoto Animation közleményében azt írta, nincs mit mondania a gyanúsítottnak.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Elhunyt munkatársaink sohasem térnek vissza, és kollégáink sebei sohasem fognak begyógyulni[/perfectpullquote]

– hangsúlyozta a stúdió. Az áldozatok családjai reményüket fejezték ki, hogy a rendőrség az ügy végére fog járni, és maradéktalanul feltárja a gyújtogató indítékait. Aobét a támadást követően a helyszínen fogták el a rendőrök. A férfi akkor azt mondta: azért borította lángba az épületet, mert a Kyoto Animation ellopta az egyik regényét.

Lehagyta a tűzoltókat, hogy menthesse a laptopját az író az égő házból

Háromszor is riasztott a tűzjelző, körülbelül negyed 12 órakor. Több mint két órával később, miután 67 tűzoltó érkezett meg a helyszínre, elég vizet engedtek, hogy a közeli utcák is úgy nézzenek ki, mintha épp áradás történne. Sérülést nem jelentettek.

A vállalat többször hirdetett regénypályázatot, a győztes pályaművekből rendszerint anime készül. A stúdió közölte: Aoba nevével valóban benyújtottak egy munkát, de abból nem készült animációs film.

A többi stúdió gyakorlatától eltérően a Kyoto Animation nem a tehetséges szabadúszókra támaszkodott, hanem fiatal animátorokat alkalmazott, akiknek aztán segítette a szakmai fejlődését, házon belül képezte őket.

A stúdiót az ellentmondásos témák mellőzése jellemzi

Ezen kívül azzal, az iparágon belül szokatlan gyakorlattal is kiemelkedett társai közül, hogy rendszeres fizetést biztosított az animátoroknak, nem filmkockánként fizette őket, ahogy versenytársai, ezzel levéve a teljesítménykényszer nyomását az alkalmazottak válláról.

Violet Evergarden Kioto
Violet Evergarden / Fotó: Netflix

Az 1981-ben alapított stúdió munkáit a magas színvonal mellett az erőszak, a szexualitás és az ellentmondásos témák mellőzése jellemzi. Legismertebb sorozatai a Netflix kínálatában is megtalálható Violet Evergarden vagy a K-On!. A rajongók az esetet követően a stúdió környékét virágokkal és a filmjei figuráiról készült saját készítésű rajzokkal árasztották el, kitartásra biztatva a megmaradt alkotókat.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet