A japán Kyoto Animation egyik ügyvédje szerint korábban beküldtek egy pályamunkát a rajzfilmstúdió pályázatára Shinji Aoba néven. Ez megegyezik a támadóéval, aki július 18-án felgyújtotta a stúdiót, írja a Variety. Az elkövető azzal magyarázta tettét, hogy ellopták az ötletét.

A támadó Shinji Aoba nevén korábban már beneveztek a két hete felgyújtott Kyoto Animation – ismertebb nevén KyoAni – Kyoto Animation Award pályázatára, amit a stúdió tíz éve hirdetett meg először. Erről Daisuke Okeda a stúdió egyik ügyvédje nyilatkozott.

Ellopta a filmstúdió az ötleteit, ezért okozta a 33 halállal járó tűzvészt

Helyi lapok szerint az elkövető súlyosan megsérült, amikor meggyújtotta a szétlocsolt benzint. A helyszínről még el tudott menekülni, és arra is képes volt, hogy egy közeli idős nő otthonába becsöngessen, de még az előtt összeesett, hogy a nő kinyithatta volna az ajtót. Amikor a nő észrevette az ájult, összeégett, mezítlábas férfit, vizet locsolt rá.

Okeda azt mondta, a pályamű nem jutott túl a zsűrizés első fordulóján, így a stúdió archívumába és a dolgozókhoz sem jutott el. Az ügyvéd keddi nyilatkozatában azt is hozzátette, nincs tartalmi hasonlóság a beadvány és a Kyoto Animation munkái közt.

A kiotói rendőrség azóta megerősítette, hogy a regény valóban a merénylőé.

A Tokió mellett található Szaitama prefektúrában élő 41 éves férfi benzinnel gyújtogatott. 35-en meghaltak, 33-an pedig megsérültek. A merénylő ellen vádat emeltek, kihallgatása azonban még nem történt meg, mivel saját magát is megsebesítette, így az áldozatok mellett őt is kórházban ápolják.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet