Új elnökkel büszkélkedhet a Tokaji Írótábor L. Simon László személyében

L. Simon László József Attila-díjas írót, költőt, fideszes országgyűlési képviselőt, korábbi kulturális államtitkárt választotta elnöknek a Tokaji Írótábor Egyesület.

Leköszönt Szentmártoni János

L. Simon László a József Attila-díjas költőt, Szentmártoni Jánost, a Magyar Művészeti Akadémia tagját váltotta az elnöki székben. Szentmártoni Erős Kingával, a Magyar Írószövetség tavaly decemberben megválasztott elnökével, kritikussal együtt továbbra is az elnökség tagja marad – írja az MTI.

l simon laszlo tokaji irotabor fidesz
L. Simon László, az Országgyűlés kulturális bizottságának fideszes alelnöke beszédet mond Ady Endre sírjánál, a költő halálának 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Fiumei úti sírkertben 2019. január 27-én / Fotó: Mónus Márton / MTI

A közlemény idézi L. Simon Lászlót, aki elmondta, hogy 1996 óta aktív tagja a Tokaji Írótábornak. Megtiszteltetésnek veszi, hogy a csaknem ötvenéves programsorozat és szervezet vezetője lehet.

A Tokaji Írótábor 1972 óta Tokajban megrendezett nyári írótalálkozó. Később, mint a magyar írók civiltársadalmi fóruma működött legális keretek között. 1989 előtt a kritikus értelmiségi gondolkodás egyik fontos, a regionális kereteken is túlmutató “intézménye” volt.

Tanácskozásain az irodalom, a közélet és a politika legfontosabb kérdéseit vitatják meg. Ellenzékisége miatt 1987-ben elmaradt a rendezvény. Az írótábor 1990-től működik egyesületként.

Időszaki székhelye a nagy történelmi múlttal rendelkező és a világörökség részévé vált Tokaj város volt. A szervezet irányítása, az írótáborok szervezése Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyéről, Miskolcról történik, szerény infrastruktúrával és kevés intézményi háttérrel.

L. Simon közölte: a kultúrpolitikai munkája mellett igyekszik minél több fiatal bevonásával dinamizálni az írótábor szakmai munkáját.

Szeretné nemzeti irodalmi ünnepnek az írótábort

Az új elnök különösen szeretné, ha 2022-ben, az ötvenedik Tokaji Írótábor az évfordulós megemlékezésen túl a magyar literatúra presztízsének növelését szolgáló nagy nemzeti irodalmi ünnep lehetne.

Ebben partnerként az egyesületben szintén aktív Posta György tokaji polgármesterre is számítanak – mondta.

Az idei írótábort augusztus 17. és 20. között rendezik, témája a trianoni békediktátum és annak irodalmi hatásai, következményei, és vélhetően nem történik a 2014-es bunyóhoz hasonló.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból