Olvasom Új elnökkel büszkélkedhet a Tokaji Írótábor L. Simon László...

Új elnökkel büszkélkedhet a Tokaji Írótábor L. Simon László személyében

Promóció

L. Simon László József Attila-díjas írót, költőt, fideszes országgyűlési képviselőt, korábbi kulturális államtitkárt választotta elnöknek a Tokaji Írótábor Egyesület.

Leköszönt Szentmártoni János

Promóció
- Advertisement -

L. Simon László a József Attila-díjas költőt, Szentmártoni Jánost, a Magyar Művészeti Akadémia tagját váltotta az elnöki székben. Szentmártoni Erős Kingával, a Magyar Írószövetség tavaly decemberben megválasztott elnökével, kritikussal együtt továbbra is az elnökség tagja marad – írja az MTI.

L. Simon László, az Országgyűlés kulturális bizottságának fideszes alelnöke beszédet mond Ady Endre sírjánál, a költő halálának 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Fiumei úti sírkertben 2019. január 27-én / Fotó: Mónus Márton / MTI

A közlemény idézi L. Simon Lászlót, aki elmondta, hogy 1996 óta aktív tagja a Tokaji Írótábornak. Megtiszteltetésnek veszi, hogy a csaknem ötvenéves programsorozat és szervezet vezetője lehet.

A Tokaji Írótábor 1972 óta Tokajban megrendezett nyári írótalálkozó. Később, mint a magyar írók civiltársadalmi fóruma működött legális keretek között. 1989 előtt a kritikus értelmiségi gondolkodás egyik fontos, a regionális kereteken is túlmutató “intézménye” volt.

Tanácskozásain az irodalom, a közélet és a politika legfontosabb kérdéseit vitatják meg. Ellenzékisége miatt 1987-ben elmaradt a rendezvény. Az írótábor 1990-től működik egyesületként.

Időszaki székhelye a nagy történelmi múlttal rendelkező és a világörökség részévé vált Tokaj város volt. A szervezet irányítása, az írótáborok szervezése Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyéről, Miskolcról történik, szerény infrastruktúrával és kevés intézményi háttérrel.

L. Simon közölte: a kultúrpolitikai munkája mellett igyekszik minél több fiatal bevonásával dinamizálni az írótábor szakmai munkáját.

Szeretné nemzeti irodalmi ünnepnek az írótábort

Az új elnök különösen szeretné, ha 2022-ben, az ötvenedik Tokaji Írótábor az évfordulós megemlékezésen túl a magyar literatúra presztízsének növelését szolgáló nagy nemzeti irodalmi ünnep lehetne.

Ebben partnerként az egyesületben szintén aktív Posta György tokaji polgármesterre is számítanak – mondta.

Az idei írótábort augusztus 17. és 20. között rendezik, témája a trianoni békediktátum és annak irodalmi hatásai, következményei, és vélhetően nem történik a 2014-es bunyóhoz hasonló.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3