Levágott fülre bukkan a főhős Lackfi János második regényében

Egy kamasz fiú levágott fülre bukkan Lackfi János Prima Primissima- és József Attila-díjas költő, író új regényében. A szerző az MTI-nek elmondta, a Levágott fül történetének főhőse alapvető erkölcsi dilemmákkal viaskodik.

A Levágott fül főhőse egy átlagos, tizenhét éves fiú, aki egy nap egy levágott fülre bukkan az ablakpárkányon. A furcsa esetből krimiszerű nyomozás kerekedik, amelynek során egyre több biztosnak tűnő pont kérdőjeleződik meg a főszereplő életében. A regény másik szála egy nagyszájú vak lány, Lili története, akinek az élete tele van betegséggel, gyásszal és hiánnyal. 

“Hogy kettejük között mi a kapcsolat, hogy mi a tétje ennek a kapcsolatnak, egyáltalán kinek a levágott füléről beszélünk, és milyen bűntény áll a háttérben, fokozatosan világosodik ki a könyvben” – mondta Lackfi János.

Lackfi János humoros versétől hangos a közösségi média

Korábban már megosztottunk veletek egy videót a Kortárs rovatunkban, amelyben Lackfi János versét a Sorbonne Sexual frontembere, Karádi Gergely olvasta fel, majd mondta el impresszióit a kamerába. Azonban most egy humoros és egyben zseniális Lackfi-versről adunk hírt. Hogy lehet valami ennyire vidám és ennyire szomorú egyszerre?

A szerző felidézte: 2007-ben jelent meg az első és eddig utolsó regénye, a Halottnéző. Azóta több regénybe is belekezdett, ám mind félbemaradt egy idő után. A Levágott fül ötlete 2-2,5 évvel ezelőtt imádság közben tört rá, amikor ránézett háza ablakpárkányára, és eszébe jutott, mi történne, ha ott valami egészen oda nem illő, rémes dolog lenne, például egy levágott fül.

Lackfi Janos2016
Lackfi János, mint mondta, a történet főhőse alapvető erkölcsi dilemmákkal viaskodik / Fotó: MTI

“Arra jöttem rá, hogy ez lehet egy olyan motívum, amelyen valakinek megbillen a világlátása, életberendezkedése” – emelte ki Lackfi János, aki szerint a regény egy sor, az emberiséget régóta foglalkoztató alapvető erkölcsi dilemmát érint, például hogy meddig mehetünk el egy jó cél érdekében, ki mondja meg, mit tehetünk meg, a társadalom, a plébános vagy a dzsúdó edző? 

Hozzáfűzte:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]a Levágott fül főhőse ugyan egy – részben önmagáról mintázott – kamasz fiú. A regény azonban felnőtteknek szól, köztük persze a fiataloknak is. Mindannyiunkat érint az a kettőség, hogy egyfelől biztonságban akarunk élni, másfelől mindig vágyunk a kalandra, hogy hősök lehessünk, lőjenek ránk, de soha ne találjanak el[/perfectpullquote]

– fogalmazott a szerző.

Lackfi János készülő új regényéről “babonából” nem akart nyilatkozni, mint fogalmazott, nem akar úgy járni, mint az előző könyvével, amelyről mesélt a családjának, de az, hogy beszélt a még meg nem írt regényről, “kifogta a szelet a vitorlából”, elvette az energiát.

Átadták az ország egyedülálló irodalmi díját – Tudósítás

Négy napon át ismét az irodalom kapja a főszerepet a Várkert Bazárban. A Margó Fesztivál az eddiginél is több programmal várja az olvasás szerelmeseit. A könyvbemutatókkal, könyvvásárral és kerekasztal-beszélgetésekkel teli rendezvény nyitóprogramja a Margó-díj átadása volt. – nyitotta meg az eseményt Sándor Gabriella, a Libri-Bookline Zrt. marketing igazgatója.

A Levágott fül című regényt vasárnap mutatják be az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár keretében a Várkert Bazárban, Budapesten. A kötet a Helikon Kiadó gondozásában jelent meg.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból