Liverpool-rajongó, énekelt Kanye West és Kim Kardashian esküvőjén, idén pedig a Sziget egyik headlinere. Már csak pár nap, és fellép Magyarországon Lana Del Rey! Ideje feleleveníteni, kit is láthatunk majd a színpadon!

Nevezzük nevén!

Bár a világ Lana Del Rey-ként ismerte meg, ez nemhogy nem az eredeti, de nem is az első művészneve. Az énekesnő Elizabeth Woolridge Grantként látta meg a nagyvilágot. Lizzie Grantként kezdte pályafutását, de használta a Sparkle Jump Rope Queen és a May Jailer álnevet is, mielőtt megállapodott volna a Lana Del Rey mellett.

A művésznevet a néhai hollywoodi színésznő, Lana Turner és a Ford Motor Company brazil gyártású Ford Del Rey típusa inspirálta. Az énekesnő olyan egzotikus névvel szeretett volna alkotni, ami illik az ötvenes és hatvanas évek filmes világát és kis mértékben a film noir hangulatát idéző zenéjéhez.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Akkoriban sokat jártam Miamiban, sokat beszéltem spanyolul a kubai barátaimmal. A Lana Del Rey megnevezés a tengerpart ragyogására emlékeztetett minket[/perfectpullquote]

magyarázta a Vouge-nak.

Giphy 1
Lana Del Rey: “A Lana Del Rey Megnevezés A Tengerpart Ragyogására Emlékeztetett” / Forrás: Griphy

 

Egyetlen album, plusz négy ráadás

A siker 2011-ben a YouTube-ra feltöltött Video Games dalával érte. Egy évvel később megjelent Born to Die debütáló lemeze, miután Lana azt nyilatkozta a Vogue-nak:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nem hiszem, hogy írok még egy albumot. Mit mondanék? Úgy érzem, mindent, amit akartam, már elmondtam.[/perfectpullquote]

Azonban mégis talált még mondanivalót, az elmúlt nyolc évben öt lemezt és négy turnét tudhat maga mögött. A legújabb, a Lust for Life 2017 júliusában jelent meg, vendégelőadói között tudhatja többek között a The Weekndet, ASAP Rocky-t és Stevie Nicks-t.

Lana Del Rey – Lust For Life ft. The Weeknd (Official Music Video)

Brand new album ‘Lust for Life’ out now. Listen: https://lana.lnk.to/LFLaID Listen to Lust for Life now: https://lana.lnk.to/LustForLifeID Follow Lana Del Re…

Az albumnak köszönhetően másodszorra jelölték Grammy-díjra. Pozitív visszhangja volt, a The Daily Telegraph azt írta róla: “A Lust For Life Del Rey érzelmi felépülésére utalva egy kis fényt enged eddigi munkáinak sötétségébe anélkül, hogy drasztikusan változtatott volna érzéki zenei palettáján.”

 Mezítlábas előadó milliomos apukával

A Lana Del Rey-t érő kritikák leggyakoribb témája a hitelesség. Az énekesnő ugyanis gyakran nincstelenként volt ábrázolva, holott édesapja, Rob Grant, egy milliomos domain befektető. Lana mindig tagadta, hogy apja szponzorálta volna karrierjét, azonban saját bevallása szerint is segítették marketingesek és jogászok zenei imidzsének kialakítását.

A Complexnek adott interjújában azt vallotta, nem teljesen elégedett maga szerkesztette videóklipjeivel, azonban nincs rá pénze, hogy másra bízza őket.

Máskor pedig arról beszélt, lefizeti a paparazzikat, hogy azokat a képeket tegyék közzé, amiken mosolyog. A helyzetet tovább rontotta a feltételezett szájplasztikája körüli vita. Az énekesnő azzal próbálta tagadni a vádakat, hogy egy lakókocsiparkban élő, szegény lánynak még Cocoa Puff gabonapehelyre sem telik, nemhogy még plasztikai műtétre.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nem csináltattam meg semmit… Nem másztam ki a híd alól, hogy kés alá feküdjek. Csak így nézek ki, mikor éneklek[/perfectpullquote]

állította a Complexnek.

Giphy 2
Lana Del Rey Azzal Próbálta Tagadni A Vádakat, Hogy Egy Lakókocsiparkban Élő, Szegény Lánynak Még Cocoa Puff Gabonapehelyre Sem Telik” / Forrás: Griphy

 

A folyamatos ellentmondásnak köszönhetően sokan megkérdőjelezték szavahihetőségét, az énekesnőt megszerkesztettnek titulálták. Ugyan nem tisztázódott, karrierjét mennyiben irányítják apai segítség által szakemberek, egy biztos: mindig ragaszkodott hozzá, hogy maga irányíthassa közösségi média felületeit. Szeret ezáltal személyes kapcsolatban állni rajongóival.

Inkább űrkutatás, mint feminizmus

Lana a templomi kórus tagjaként kedvelte meg az éneklést. Mára már több film kísérőzenéjéért is ő a felelős, például a Nagy Gatsby, a Demóna vagy a Nagy szemek. A zenei karrier mellett modellkedik is, ugyanazzal az ügynökséggel áll szerződésben, mint Ellie Goulding, Jane Birkin, és Alexa Chung. Érdeklődési köre azonban sokak számára meglepő lehet.

A feminizmus nem egy szörny, amely férfiakat akar bekebelezni

Miért övez ekkora utálat nők és férfiak részéről egyaránt egy egyszerű szót? Mi váltja ki a feministát lesajnáló jelzőként használó emberek haragját egy vitában egy nő védelméről? Jó, igen, címke: ám egy összefoglaló jelentést hordoz. A legtöbb ilyen vita noha online hangzik el,mert az embereknek kényelmetlen a véleményüket szemtől szembe vállalni.


Metafizikát és filozófiát tanult az egyetemen, mert érdekelte Isten, és hogy a technológia hogyan visz közelebb minket, hogy rájöjjünk, honnan és miért jöttünk.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Más dolgok is érdekelnek, de azok nem igazán kapcsolódnak a művészethez – inkább tech dolgok az elmúlt tíz évből. Csak látni, merre tartunk, mert olyan gyorsan fejlődünk technológiailag. Nem akarok lemaradni semmiről[/perfectpullquote]

mesélte a The Verge-nek.

Lana Del Rey – Video Games (Official Music Video)

Brand new album ‘Lust for Life’ out now. Listen: https://lana.lnk.to/LFLaID Sign up for updates: http://smarturl.it/LanaDelRey.News More Lana Del Rey: http:/…

Mivel úgy tűnt, munkájával a gyengeséget és a szolgaságot idealizálja, sokan antifeministának titulálták. Mikor 2014-ben a The Fader erről kérdezte, egyszerűen azt mondta, számára a feminizmus nem annyira érdekes koncepció. Sokkal inkább fontosnak tartja az űrkutatást, a SpaceX-t és a Teslát, és egyenesen unja, mikor erről a témáról kell beszélnie.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az én felfogásom egy igazi feministáról egy nő, aki azt csinálja, amit csak akar[/perfectpullquote]

– tette hozzá, majd a kérdésre, hogy akkor miért fojtogatják csaknem minden videójában, annyit válaszolt „szeretem a kicsit keményebb szerelmet.”

Pár évvel később azonban számaiban megfigyelhető volt egy kisebb változás. Lana Del Rey elkezdett tüntetésekről, háborúról és békéről dalokat írni, ami ellentétben állt azzal az állítással, hogy egyáltalán nem érdeklődik a feminizmus iránt. Az énekesnő ezt az Obama-kormány végével magyarázta a Pitchforknak.

Lana Del Rey
Lana Del Rey: “Mi Lesz, Ha Nem Szedhetünk Fogamzásgátlót? Most, Mikor Felteszik Nekem Ezeket A Kérdéseket, Egy Kicsit Máshogy Érzek…” / Fotó: Fox / Getty Images

„A nők azonnal kezdték kevésbé biztonságban érezni magukat ebben a rendszerben. Mi lesz, ha elveszik tőlünk a Planned Parenthoodot? Mi lesz, ha nem szedhetünk fogamzásgátlót? Most, mikor felteszik nekem ezeket a kérdéseket, egy kicsit máshogy érzek… A God Bless America – And All the Beautiful Women In It azoknak a nőknek és mindenki másnak szól, akik nem mindig érzik biztonságban magukat éjszaka az utcán sétálva.”

Mi a közös a Lolitában, Kurt Cobainben és Eminemben?

Zenéje a filmszerűségéről, melankóliáról és főként 1950-es és ’60-as évek amerikai popkulturális utalásokról vált ismertté.

Több dalban utal Vladimir Nabokov Lolita című regényére. Az Off To The Races például a regény nyitómondatait használja: „Light of my life. Fire of my loins.”

Jellemezte már stílusát Gengszter Nancy Sinatraként és Csuklya alatt elveszett Lolitaként is.

Lana Del Rey előásta 10 évvel ezelőtti demóját egy új, Elvis Presley-ről szóló dokumentumfilmhez

Az igazi rajongók bizonyára tudják, hogy kedvenc énekesnőjüket nem mindig hívták Lana Del Rey-nek. 2010-ben még saját neve alatt, Lizzy Grantként tevékenykedett, és debütáló albumának a címe volt a Lana Del Ray. MySpace-profilját Sparkle Jump Rope Queen név alatt hozta létre. Korábban 2 évig trapézművész volt egy dél-kaliforniai cirkuszban.

Többek között Elvis Presley, az Antony and the Johnsons, Frank Sinatra és Eminem hatottak munkájára, de legnagyobb zenei ideálja, bármilyen meglepő is, Kurt Cobain. Mikor tizenegy évesen látta énekelni a Heart-Shaped Boxot, azt gondolta, ő a leggyönyörűbb ember, akit valaha látott. Fiatal kora ellenére tudott azonosulni a szomorúságával.

Egy 2014-es interjúban Cobain és Amy Winehouse munkásságáról beszélt. Mikor a The Guardian munkatársa felhívta a figyelmét, hogy kettejüket a korai halál köti össze, elejtette, hogy meg akar halni. A magazin kiragadta a mondatot a szövegkörnyezetből.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Bassza meg az a srác amúgy! Nehéz időszakon mentem keresztül. Úton voltam egy évig. Szenvedtem. Hülye voltam, és azt mondtam, meg akarok halni. Talán komolyan gondoltam, nem is tudom igazán. Nem hittem volna, hogy kinyomtatja, és beteszi szalagcímnek[/perfectpullquote]

magyarázta a Pitchforknak.

Lana Del Rey – Born To Die (Official Music Video)

New single High By The Beach Listen on Youtube: http://lanadel.re/HBTByoutube Download on iTunes: http://lanadel.re/HBTBiTfb Stream on Spotify: http://lanade…

Az eset óta az énekesnő úgy védekezik az ehhez hasonló manipulációval szemben, hogy felvesz minden egyes interjút.

Szokatlan első szerelem

Az énekesnő nyíltan beszél fiatalkori alkohol problémáiról. A szülei tizennégy évesen küldték nevelőintézetbe, hogy kijózanodjon. Szenvedélybetegségét a legrosszabb dologként emlegeti, ami valaha történt vele.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Minden nap ittam. Egyedül is. Úgy gondoltam, az egész annyira menő. A nagyja, amit a Born to Die-ban írtam, azoknak az éveknek az összevisszaságáról szól. Akkor tudtam, hogy problémám van, mikor már jobban szerettem, mint bármi mást csinálni.[/perfectpullquote]

Arról számolt be, hogy az elején még izgalmasnak is találta, hogy van egy sötét oldala, azonban minden teljesen megváltozott, mikor rájött, mindig ez a sötét oldal győz, mikor megpróbál küzdeni ellene. Bár 2004 óta józan, a betegségének emléke ma is hatással van rá. “Amikor arról írok, amit elvesztettem, úgy érzem, az alkoholról írok, mert az volt az első szerelmem – vallotta be.

Ha szívesen hallgatnád meg élőben is, ahogy első szerelméről énekel, augusztus 10-én a Szigeten a helyed!

(Cikksorozatunkban a Sziget Fesztivál 2018-as főfellépőit vesszük górcső alá. A sorozatban olyan infókra helyezzük a hangsúlyt, amelyeket nem biztos, hogy tudhattál az adott zenészről.)

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.