Lana Del Rey is fellép a Tel Aviv-i Meteor Fesztiválon. Ez azonban nem mindenki tetszését nyerte el. Rajongói és palesztin bojkott csoportok (köztük Izrael tudományos és kulturális bojkottját hirdető Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel) arra kérték az énekesnőt, hogy maradjon távol a fesztiváltól Palesztina izraeli megszállása miatt.

Hirdetés

Lana Del Rey Instagramján fejtette ki az üggyel kapcsolatos véleményét:

A demokráciával és az elnyomással kapcsolatos nézeteim megegyeznek a legtöbb liberális nézettel. Mégis megtartjuk a show-t Izraelben. Megértem ugyanakkor azt a szempontot is, hogy támogatásomról biztosítsam a palesztinokat. Tehát csak azt akartam tudatni veletek, hogy mikor Izraelben leszek, Palesztinát is meglátogatom majd, és nagyon várom, hogy találkozhassam mind palesztin, mind izraeli gyerekekkel, és mindenkinek zenélhessek. Békét akarok Izraelnek és Palesztinának is. 

Del Ray egyik kritikusa Roger Waters a Pink Floydból, aki a palesztin bojkott támogatója. Waters a Facebookon azt írta, azok a művészek, akik fellépnek a fesztiválon, “politikai tettet” hajtanak végre és “az apartheid államot támogatják”. Desmond Tutu szavaira hivatkozva egyenesen így fogalmazott: “Ha semleges vagy igazságtalanságok esetén, akkor ezzel a zsarnok mellett foglaltál állást.”

Az énekesnő neki is üzent közvetlenül: “Olvastam a véleményedet arról, hogy az is cselekedetnek számít, ha valaki hisz a semlegességben. Teljesen megértem, amit mondasz, de ez az én cselekedetem”.

Instagram post by Lana Del Rey * Aug 21, 2018 at 8:40pm UTC

471.1k Likes, 16.7k Comments – Lana Del Rey (@lanadelrey) on Instagram

A palesztin bojkott csoport viszont nem fogadta el Lana Del Rey érvelését. 

Örömmel látunk Palesztinában, ha lemondod a Meteor-os fellépésedet. De jelképes gesztusodat nem tudjuk elfogadni, mivel átléped a bojkottunk demarkációs vonalát  

– üzente a szervezet az énekesnőnek.

A Meteor Fesztivál line-upján egyébként olyan nevek szerepelnek, mint Kamasi Washington, Flying Lotus, DJ Koze, Pusha T, Yung Lean és Ariel Pink.

Hirdetés