A Szexoktatás sorozat szövegírója, Laurie Nunn mesélt arról, hogyan vegyítette a szexuális felvilágosítás kínos pillanatait, a kamaszkori bénaságokkal és saját tapasztalataival. És mi lett az eredmény? Egy széles körökben ismert, tabudöntögető, hiánypótló, dinamikus dráma. 

Diák a szexterapeuta szerepében

Laurie Nunn gimnáziumi évei nem az életre való felkészülésről szóltak, így nem csoda, hogy a tananyagból teljes mértékben kimaradt a szexuális felvilágosítás is. Ez már csak azért is ironikus, mert évekkel később maga Nunn írta a Szexoktatás sorozatot, ami újra témába lendítette a fiatalok nem megfelelő és nem elég széleskörű oktatását a nemi szerepekről, együttlétekről és azok kérdéseiről. 

Laurie Nunn
Laurie Nunn A Szexoktatás Sorozatról Mesél / Fotó: Getty Images

Nunn korábban csak kisebb munkákat vállalt el, a sorozat volt az első nagyobb merítésű alkotása, amiből aztán lett egy elképesztően népszerű Netflix-sorozat. A jelenetek egy egyszerű kérdésből nőtték ki magukat: mi van akkor, ha egy szexterapeuta landol egy iskolai közegben? Egy olyan közegben, ahol rengeteg tudatlan, de amúgy tudásra igencsak éhes kamaszfej dugja össze a fejét, hogy együtt fedjék fel a szexualitás világát. A fiatalokról szóló sorozat érdekessége, hogy egy fiktív városban, Moordale-ben játszódik. És noha nagyon hasonlít az összes többi gimnáziumi éveket felelevenítő alkotásra, a kivitelezés mégis álomszerű, kissé utópisztikus, de ahogy Nunn mondja, képregényként is megállná a helyét. 

Beszélni még mindig kínos

A szexről informálódni jó dolog, de beszélni és írni annál kínosabb. Nem véletlen, hogy a gimnáziumi oktatóink is előszeretettel lapoznak át a biológiai tankönyvek ezen részein, elkerülve pár kínos percet. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Irtó ciki szexjeleneteket írni. Ezért is van Bad Sex-díj! Eleinte próbáltam virágnyelven írni, de nem ment. Egyszerűen ki kell mondani azt, ami történik, kész[/perfectpullquote]

mondja Laurie Nunn a The Guardian-nak. A sorozat koordinátora, Ita O’Brian a jelenetek forgatása alatt kiemelten figyelt arra, hogy egyik színészhez se érjenek hozzá úgy, hogy arra nem készült fel. Bármilyen kényelmetlenséget jelezhetnek, a rendezők teljes mértékben tiszteletben tartják a szereplők privát-szféráját. 

Újra tombolnak a hormonok: itt a Szexoktatás második évadjának előzetese

A január 17-én kezdődő második évad ott folytatódik, ahol az első abbamaradt. De ha lehet, most még több szexuális gonddal, még több kezdeti bénázással, még fergetegesebb poénokkal („A spermám kimchi ízű!”), és még több mémesíthető Gillian Anderson-jelenettel tér vissza.

Laurie Nunn ugyan számos kisebb munkát tudhat a háta mögött, és a szülei is jártasak a szakmában, tekintve, hogy édesapja, Trevor Nunn színházigazgató, az édesanyja, Sharon Lee-Hill pedig színész, az utóbbi időben mégis gondolkodott rajta, hogy visszavonul. A Szexoktatás azonban olyan hatalmas és váratlan sikert hozott számára, hogy ettől a gondolattól gyorsan meghátrált. Már csak a folytatások miatt is szükség lesz arra, hogy tovább pötyögjön a klaviatúrán. A második évad januárban fejeződött be, a harmadik azonban a koronavírus okozta helyzetből kifolyólag még várat magára. Ugyan a forgatásra jelenleg nincs lehetőség, Nunn folyamatosan gondolkodik a sorozat karaktereinek sorsán, elmondása szerint már-már a fejében élnek a szereplők. Nemcsak a fiatalok, de az idősebbek is, tekintve, hogy a második évadban már a szülők és a tanárok is reflektorfénybe kerültek. A szexualitással kapcsolatos kérdések és problémák ugyanis nemcsak a tizen- és huszonévesek égető témája, de az idősebbeké is. 

Tabuk és ismert témák

A Szexoktatásban amúgy rengeteg minden szóba jön: pánszexualitás, aszexualitás, vaginizmus, csak hogy párat említsünk. Ezek a fogalmak olyan ritkán emlegetettek, hogy talán fordító kell a megértésükhöz. Laurie Nunn azonban nemcsak a tabuizált témákra fókuszált, hanem azokra is, amik már sokkal ismerősebbek lehetnek számunkra. A legtöbb visszajelzést Aimee történetével kapcsolatban kapta, akinek egy buszon történt zaklatás okozott traumát és ment ettől potyára a kapcsolata. A jelenetet valós események inspirálták, az eset ugyanis Nunnal is megesett már korábban. A forgatókönyv írója szerint ezek a történetek örökre bennünk maradnak és akár tudattalanul is meghatározzák későbbi döntéseinket, cselekedeteinket. A nők ezt különösen jól ismerhetik, hiszen talán nagyobb veszélynek vannak kitéve ennek kapcsán, mint a férfiak. De őszintén reméli, hogy az erősebb nem nézői is tudnak valamit tanulni a sorozatból.

Szex vagy karantén? Amikor a vágyak felülkerekednek a távolságtartási szabályokon

A koronavírus-járvány most éppen Amerikában tombol a leginkább. Az amerikaiak Los Angelestől New Yorkig hetek óta ki se teszik a lábukat a lakásból, miközben azt sem tudják, mikor lesz vége ennek az őrületnek. A nagyvárosokban szigorú kijárási korlátozásokat vezettek be, valamint elrendelték az emberek közötti két méteres távolság betartását.

A Szexoktatás elején még volt szó arról, hogy a második évadban megcserélődnek a szerepek és a kissé bénácska Otis szexterapeuta szerepébe egy lány kerül majd. Laurie Nunn számára azonban ez kevésbé tűnt érdekesnek, hiszen a nők általában könnyebben és nyíltabban beszélnek az intim együttlétekről. Ebben nincs sok újdonság. Egy fiú kezébe adni a szerelem világának szövevényes szálait, és egy fiú baráti kapcsolatainak érzékenységére világítani már sokkal nehezebb, izgalmasabb és hiánypótlóbb. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk