Mit művelnek ezek a gyerekek? Ez nem szeméremsértő? – Balett a nyomornegyedben

A Leap of Dance Akadémia elhozta a balettet a Lagosban élő gyerekeknek. Afrika legnagyobb városának szegény, tehetséges gyerekei valami újat, valami furcsát vittek a mindennapokba.

Balett az esőben, mezítláb a nyomornegyedben

Két hete, június 24-én vírusként terjedt Twitteren az a videó, amiben egy, Lagoson élő gyerek az esőben, mezítláb balettezik teljes átéléssel. Cikkünk írása idején már több mint 14,5 millióan tekintették meg.

A videón látható fiú a Leap of Dance Akadémia tagja, amit Daniel Ajala alapított 2017-ben. Ajala a videó publikálása után a France24-nek adott interjút, amiből megtudhatjuk, hogy online és könyvekből tanulta meg a balettmozdulatokat.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A balett azon embereknek van, akiknek van pénzük és befolyásos családban élnek, mivel drága. Nagyon jól tudom, hogy itt nem engedhetjük meg magunknak a balettet mint luxust – de még táncoktatást sem. De túl szép művészeti terület a balett, hogy ne mutassuk meg az ittenieknek[/perfectpullquote]

– mondta a francia lapnak Daniel Ajala.

Furcsán fogadták a helyiek

Amikor elkezdték a táncoktatást Lagoson, a helyiek nagyon furcsán fogadták a látványt. Olyanokat mondtak a szomszédok, hogy “mit csinálnak, ez nem szeméremsértő” vagy “ez nem egy keresztényi tánc”.

leap of dance akademia balett nigeria lagos daniel ajala
Daniel Ajala mutatja a nyújtást a diákoknak / Fotó: Benson Ibeabuchi / AFP / Getty Images

Azonban nem tágított Ajala, mint mondta, meg akarta mutatni a helyieknek, hogy ez nem ördögtől való tánc.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A balett nagyon fegyelmezett, előremutató tánc, ami nagyon fontos is a gyerekek nevelése, fejlődése során[/perfectpullquote]

– tette hozzá.

leap of dance akademia balett nigeria lagos daniel ajala2
Olamide Olawale Echappé-t formálva / Fotó: Benson Ibeabuchi / AFP / Getty Images

Jelenleg ott tart a Leap of Dance Akadémia, hogy világszerte támogatják a működésüket. Sőt, a balettművészetet már teljesen elfogadták a helyiek.

Ajaláék tizenkettő, 6 és 15 év közötti diákot foglalkoztatnak, akiknek az óra ingyenes, és balettcipőt és minden szükséges felszerelést is biztosít az akadémia.

Korábban beszámoltunk róla, hogy Olivia Bee fotográfus az Amerikai Balett társulatával töltött néhány napot, hogy megörökítse a balett bonyolult, nehéz, de egyben csodálatos világát. Nem csak az előadást, hanem a próbafolyamatokat, a függöny mögötti pillanatokat is lencsevégre kapta. Így kirajzolódik, milyen is valójában egy balett-táncos élete.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból