Az évekig tartó pereskedés után eldőlt, hogy a Led Zeppelin mégsem plagizálta a Spirit Taurus című dallának gitárszólamait. 

Évekig tartó pereskedés

Idén március 9-én zárult le az egy hétig tartó, és közel két évet maga mögött hagyó plágiumpereskedés tárgyalása, ahol a tizenegy főből álló esküdtszék közreműködésével kimondták: a Led Zeppelin nem koppintotta ikonikus számuk dallamait a Spirit zenekarától. 

Led Zeppelin Per
A Led Zeppelin Zenekara // Fotó: Cosmic Magazine

A Taurus című dalt Randy Wolfe, ismertebb nevén Randy California írta 1968-ban, három évvel a Stairway to Heaven debütálás előtt. A zenész 1997-ben ugyan meghalt, a hagyaték és vagyongondozója azonban 2014-ben megvádolta a Led Zeppelint, miszerint a banda lemásolta a Wolfe által komponált szólamokat.

Led Zeppelin – Stairway To Heaven (Official Audio)

You’re listening to the remastered version of Led Zeppelin’s epic masterpiece “Stairway To Heaven” originally released in 1971 on the album “Led Zeppelin IV”…

Mivel a két zenekar többször is egy helyen léptek fel, jogosan feltételezhető, hogy a Taurus dallamai ihlették meg a Led Zeppelint, és ennek köszönhető a világsláger megszületése is. A per során a dal bevételének egyharmadát követelték. Ez a számítások szerint egy 3,4 és 13,5 millió dollár közé eső összeg lenne. 

Vége a játszmának?

A pert azonban a Spirit hagyatékgondozói elvesztették, a felelős bíró ugyanis elutasított minden kártérítési igényt, és nem ismerte el a vádat a dal plagizálását illetően. Robert Plant és Jimmy Page, a Led Zeppelin zenészei ugyanis azzal érveltek, hogy az ismerős dallamok nem a konkurens banda szólamaiban ismerhetők fel elsősorban. Egy közismert zenei futamról van szó, amit az 1600-as évekig visszamenőleg több zenei szerzeményben is megtalálhatunk. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Hálásak vagyunk a bíróság konzisztens és értünk tett szolgálatáért. Boldogok vagyunk, hogy végre sikerült elrendezni a Stairway to Heaven slágerünk eredetéről szóló kérdéseket és megerősítettek mindabban, amit már nagyon is jól tudtunk negyvenöt éve. Nagyra értékeljük a rajongóink támogatását is. Már várjuk, hogy végre magunk mögött hagyhassuk ezt a legális cuccot [/perfectpullquote]

nyilatkozta Robert Plant és Jimmy Page, akik amúgy mind a ketten résztvettek és kihallgatásra kerültek a tárgyaláson. 

Kutatók bizonyították, az ementáli sajt Mozarttól és Led Zeppintől nem, de a hiphoptól bársonyosabb

Bársonyosabb és nagyobb lyukú az az ementali sajt, amelyet folyamatosan zenén érlelnek, svájci kutatók szerint a hiphop ebből a szempontból hatékonyabb, mint Mozart zenéje. A Berni Művészeti Egyetem Kutatói kilenc darab tízkilós ementali sajtkorongot érleltek különállóan faládákban szeptembertől fél éven át, hogy teszteljék, miként hat a zene ízük és állaguk alakulására.

A bíróság ugyan kimondta, hogy nem valósak a Led Zeppelin zenekarát ért plágiummal kapcsolatos vádak, de a fellebbviteli bíróság az eljárási hiányosságok folytán mégis új tárgyalást rendelt el.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk