Az évekig tartó pereskedés után eldőlt, hogy a Led Zeppelin mégsem plagizálta a Spirit Taurus című dallának gitárszólamait. 

Évekig tartó pereskedés

Idén március 9-én zárult le az egy hétig tartó, és közel két évet maga mögött hagyó plágiumpereskedés tárgyalása, ahol a tizenegy főből álló esküdtszék közreműködésével kimondták: a Led Zeppelin nem koppintotta ikonikus számuk dallamait a Spirit zenekarától. 

Led Zeppelin Per
A Led Zeppelin Zenekara // Fotó: Cosmic Magazine

A Taurus című dalt Randy Wolfe, ismertebb nevén Randy California írta 1968-ban, három évvel a Stairway to Heaven debütálás előtt. A zenész 1997-ben ugyan meghalt, a hagyaték és vagyongondozója azonban 2014-ben megvádolta a Led Zeppelint, miszerint a banda lemásolta a Wolfe által komponált szólamokat.

Led Zeppelin – Stairway To Heaven (Official Audio)

You’re listening to the remastered version of Led Zeppelin’s epic masterpiece “Stairway To Heaven” originally released in 1971 on the album “Led Zeppelin IV”…

Mivel a két zenekar többször is egy helyen léptek fel, jogosan feltételezhető, hogy a Taurus dallamai ihlették meg a Led Zeppelint, és ennek köszönhető a világsláger megszületése is. A per során a dal bevételének egyharmadát követelték. Ez a számítások szerint egy 3,4 és 13,5 millió dollár közé eső összeg lenne. 

Vége a játszmának?

A pert azonban a Spirit hagyatékgondozói elvesztették, a felelős bíró ugyanis elutasított minden kártérítési igényt, és nem ismerte el a vádat a dal plagizálását illetően. Robert Plant és Jimmy Page, a Led Zeppelin zenészei ugyanis azzal érveltek, hogy az ismerős dallamok nem a konkurens banda szólamaiban ismerhetők fel elsősorban. Egy közismert zenei futamról van szó, amit az 1600-as évekig visszamenőleg több zenei szerzeményben is megtalálhatunk. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Hálásak vagyunk a bíróság konzisztens és értünk tett szolgálatáért. Boldogok vagyunk, hogy végre sikerült elrendezni a Stairway to Heaven slágerünk eredetéről szóló kérdéseket és megerősítettek mindabban, amit már nagyon is jól tudtunk negyvenöt éve. Nagyra értékeljük a rajongóink támogatását is. Már várjuk, hogy végre magunk mögött hagyhassuk ezt a legális cuccot [/perfectpullquote]

nyilatkozta Robert Plant és Jimmy Page, akik amúgy mind a ketten résztvettek és kihallgatásra kerültek a tárgyaláson. 

Kutatók bizonyították, az ementáli sajt Mozarttól és Led Zeppintől nem, de a hiphoptól bársonyosabb

Bársonyosabb és nagyobb lyukú az az ementali sajt, amelyet folyamatosan zenén érlelnek, svájci kutatók szerint a hiphop ebből a szempontból hatékonyabb, mint Mozart zenéje. A Berni Művészeti Egyetem Kutatói kilenc darab tízkilós ementali sajtkorongot érleltek különállóan faládákban szeptembertől fél éven át, hogy teszteljék, miként hat a zene ízük és állaguk alakulására.

A bíróság ugyan kimondta, hogy nem valósak a Led Zeppelin zenekarát ért plágiummal kapcsolatos vádak, de a fellebbviteli bíróság az eljárási hiányosságok folytán mégis új tárgyalást rendelt el.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.