Hallgatom Győzött a Led Zeppelin a plágiumperben egy vízbe fulladt...

Győzött a Led Zeppelin a plágiumperben egy vízbe fulladt zenésszel szemben

Promóció

Győztesként került ki a Led Zeppelin brit rockegyüttes a Stairway to Heaven című 1971-es világsláger miatt indított plágiumperből.

Elutasították az ügy újratárgylaását

Promóció
- Advertisement -

A hosszú ideje tartó jogi csatában végül az jelentette a Led Zeppelin zenekar győzelmét, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn elutasította az ügy újratárgyalását. Ez azt jelenti, hogy a Los Angeles-i fellebbviteli bíróság 2020. márciusában hozott ítélete érvényes maradt – írta a BBC. Mint idén márciusban beszámoltunk róla, a bíróság úgy ítélt, nem plagizált a világhírű zenekar.

Jimmy Page és Robert Plant, a Led Zeppelin tagjai / Fotó: Reuters

A bíróság ugyan kimondta, hogy nem valósak a plágiummal kapcsolatos vádak, de a fellebbviteli bíróság az eljárási hiányosságok folytán mégis új tárgyalást rendelt el.

Hálásak vagyunk a bíróság konzisztens és értünk tett szolgálatáért. Boldogok vagyunk, hogy végre sikerült elrendezni a Stairway to Heaven slágerünk eredetéről szóló kérdéseket és megerősítettek mindabban, amit már nagyon is jól tudtunk negyvenöt éve. Nagyra értékeljük a rajongóink támogatását is. Már várjuk, hogy végre magunk mögött hagyhassuk ezt a legális cuccot

nyilatkozta Robert Plant és Jimmy Page, akik amúgy mind a ketten résztvettek és kihallgatásra kerültek a március 9-ei tárgyaláson.

Több mint 1 milliárd forintos büntetés fenyegette a Led Zeppelint

Az ügy azzal kezdődött, hogy a minden idők egyik legnépszerűbb zenekarának énekesét, Robert Plantet és Jimmy Page gitárost 2014-ben megvádolták, hogy legnagyobb slágerük legendás bevezető riffjét a Spirit nevű amerikai együttes Taurus című számából másolták. A dalt a néhai Randy Wolfe írta.

A Randy California néven játszó zenész 1997-ben vízbe fulladt, a pert hagyatékának kezelője indította. Az ügy a zenei ipar egyik legnagyobb figyelemmel kísért plágiumpere volt, Plantet és Page-et 3,4 milliódolláros (~1 milliárd forint) büntetés fenyegette.

Led Zeppelin – Stairway To Heaven (Official Audio)

You’re listening to the remastered version of Led Zeppelin’s epic masterpiece “Stairway To Heaven” originally released in 1971 on the album “Led Zeppelin IV”…

A Led Zeppelin 1968-ban a Spirit amerikai turnéjának előzenekaraként lépett színpadra, azonban Page 2016-ban egy Los Angeles-i tárgyaláson azt mondta, nem hallotta a dalt egészen a legutóbbi időkig.

Spirit – Taurus

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

A Los Angeles-i esküdtek azt állapították meg, hogy a két dallam között nem volt alapvető egyezés.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3