David Oluwale nigériai bevándorlót a rendőrök fizikailag és lelkileg is rendszeresen bántalmazták.

Yinka Shonibare, neves képzőművész lesz az alkotó

Leeds-ben a város emlékművet állít David Oluwale-nak, a ’60-as években elhíresült színesbőrű áldozatnak, akinek neve Nagy-Britanniában eggyé vált a rendszerszintű rendőri erőszakkal, írja a The Guardian

Yinka Shonibare Szobraszmuvesz Leeds Rendori Eroszak Szobor
Yinka Shonibare / Fotó: Stephen Friedman Gallery

Az „illő megemlékezés” szobrát a 2004-ben Turner-díjra jelölt brit-nigériai képzőművész, Yinka Shonibare fogja elkészíteni, aki gyakran választja témájául az önazonosságot és a gyarmatosító múltat.

Egy hétköznapi emberhez méltó emlékmű lesz, aki rendkívüli hagyatékot bízott az utókorra. Remélem, hogy az emberek tanulnak a történelemből, és nem követik el ugyanazokat a hibákat

– mondta az alkotó a város sötét múltjára emlékeztető szobor tervéről.

Az emlékmű ötletét már 2007-ben felvetette a városi tanácsnak a David Oluwale Emléktársaság, amely azt állítja, hogy Leeds város felelőssége, hogy levonja a tanulságot és erőt merítsen Oluwale történetéből.

Kapcsolódó cikk

Oluwale az 1949-ben érkezett Nagy-Britanniába Nigériából egy teherszállító hajón elrejtőzve. Egy hónapot börtönben töltött, majd Leeds-be ment és különféle munkákat vállalt. Ismételten börtönbe került, majd pedig nyolc éven át elmegyógyintézetben kezelték hallucinációi miatt. Miután kiengedték, nem tudta eltartani magát, az utcára került, és hajléktalanként több alkalommal is vegzálta a leeds-i rendőrség. Holttestét 1969-ben találták meg az Aire folyóban. Halálának pontos körülményei nem ismertek, de két tanú egymástól függetlenül azt vallotta, hogy a rendőrök üldözték a férfit.

David Oluwale
A David Oluwale Elmékére Létrehozott Írói Pályázat Díja / Fotó: The Big Idea

Esete a brit rendőrség történetének egyik leghíresebb peréhez vezetett, amelyben a két vádlott rendőrt letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A korszakos döntés óta nem született olyan ítélet, amely az őrizetben lévő személy halála miatt a rendőrök bűnösségét mondta volna ki.

Szeretném, ha a szobor arra emlékeztetné az embereket, hogy multikulturális társadalomban élünk, és a sokszínűség érték. Az embereknek nincs szüksége sok mindenre: legyen munkájuk, és részesüljenek egyenlő bánásmódban. Mindössze ennyi kell, márpedig ez nem olyan sok

– mondta Shonibare.

Több művészeti alkotás is őrzi Oluwale emlékét

Nem a szobor lesz az első műalkotás, amely Oluwale történetét megőrzi. Kester Aspden The Hounding of David Oluwale (David Oluwale üldözése) címmel könyvet írt, amelyet 2009-ben színpadra alkalmaztak Leeds-ben.

Shonibare munkája már a leeds-i városközpont új parkjába kerül, és várhatóan 2023-ban avatják fel. Az önkormányzat belső vizsgálat keretében számba vette a városi szobrokat és műemlékeket, és ezek esetleges rabszolgatartáshoz kötődő múltját a Black Lives Matter mozgalom tavalyi tüntetései után. Az Oluwale-szobor felállítását a jelentés a kiemelten ajánlott fejlesztések közé sorolja.
Judith Blake, a városi tanács vezetője elmondta, hogy Oluwale öröksége mindig az erő és büszkeség forrása lesz azok számára, akik azon dolgoznak, hogy Leeds mindenkit örömmel fogadjon.

Kapcsolódó cikk

Tavaly két fontos társadalmi témának emléket állító szobor is elkészült, a végeredmény azonban mindkét esetben vegyes fogadtatásra talált. New Yorkban felállították a #MeToo mozgalom emlékszobrát. Sok év civil adománygyűjtés után Londonban szobrot kapott az első feminista, Mary Wollstonecraft is. A BBC tavaly nyáron jelentette be, filmet forgatnak Anthony Walkerről, a rasszista támadásban elhunyt fiatalember elképzelt életéről.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet