Melyik arcmaszk a leghatékonyabb a koronavírus ellen?

Tanulmányt végeztek azzal kapcsolatban, hogy melyik arcmaszk akadályozza meg leghatékonyabban a koronavírus terjedését.

A hatástalan megoldásoktól a tökéletes arcmaszk típusokig

Az arcmaszk viselésére többek között a Facebook is felhívta a figyelmet, hiszen hatékony módja a cseppfertőzés megakadályozásának. A Duke University kutatói azt vizsgálták, hogy az egyes maszktípusok mennyire képesek visszatartani a légzés során keletkező folyadékcseppecskéket, amelyek többek között beszéd közben távoznak a szervezetből, írja a Big Think. A Martin Fischer vezette tudóscsoport 14-féle maszkot vizsgált egy sötétkamra, egy lézer és egy kamera segítségével.

maszk viseles
Tom Hardy maszkja is hatékony lehet? / Fotó: Warner Bros.

Egy okostelefon kamerája rögzítette a videót a résztvevőkről és egy számítógépes algoritmus kiszámolta a kibocsátott cseppecskék számát. A vizsgálat során az önkéntesek egy sötétkamrában beszéltek, maszkkal illetve maszk nélkül.

maszk koronavirus ellen
A vizsgálta során használt eszközök/ Kép: Fischer

A vizsgálatok tanúsága szerint vannak olyan maszkok, amelyek gyakorlatilag hatástalanok. A sálak használata inkább még több cseppet produkál azáltal, hogy az anyagszálak kisebb részekre tördelik a kiáramló részecskéket.

A házi készítésű szövetmaszk is jó választás

A három leginkább hatékony eszköz az N95-ös maszk, a sebészi- és a polipropilén-gyapjú maszk. A selyemsál bizonyult a legrosszabb választásnak, de még ez is jobb, mintha egyáltalán nem viselnénk semmit.

Hordjak maszkot vagy ne? Összeszedtük, mit mond a tudomány

A járvány európai elterjedése óta egészségügyi szakértők, politikusok, az Operatív Törzs, a WHO is azt sulykolták, hogy az embereknek nincs szüksége maszkra, hacsak nem betegek vagy nem ápolnak Covid-19 beteget. Ez a logika ott bukik meg, hogy tesztet kiharcolni gyakorlatilag lehetetlenség, és tünetmentesként is lehetünk fertőzöttek.

A kutatók remélik, hogy több intézmény is alátámasztja majd a kísérleti eredményeiket, hogy az emberek meggyőződhessenek arról, melyek a leghatékonyabb védőmaszkok a Covid-19 terjedésének megakadályozásában.

„Ez egy nagyon erős vizuális eszköz, amely tudatosítja az emberekben, hogy egy egyszerű, házi készítésű szövetmaszk is igazán jó abban, hogy megakadályozza a nagyobb méretű folyadékcseppek terjedését” – magyarázza Fischer.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból