Követem Élet + Stílus Melyik arcmaszk a leghatékonyabb a koronavírus ellen?

Melyik arcmaszk a leghatékonyabb a koronavírus ellen?

Promóció

Tanulmányt végeztek azzal kapcsolatban, hogy melyik arcmaszk akadályozza meg leghatékonyabban a koronavírus terjedését.

A hatástalan megoldásoktól a tökéletes arcmaszk típusokig

Promóció
- Advertisement -

Az arcmaszk viselésére többek között a Facebook is felhívta a figyelmet, hiszen hatékony módja a cseppfertőzés megakadályozásának. A Duke University kutatói azt vizsgálták, hogy az egyes maszktípusok mennyire képesek visszatartani a légzés során keletkező folyadékcseppecskéket, amelyek többek között beszéd közben távoznak a szervezetből, írja a Big Think. A Martin Fischer vezette tudóscsoport 14-féle maszkot vizsgált egy sötétkamra, egy lézer és egy kamera segítségével.

Tom Hardy maszkja is hatékony lehet? / Fotó: Warner Bros.

Egy okostelefon kamerája rögzítette a videót a résztvevőkről és egy számítógépes algoritmus kiszámolta a kibocsátott cseppecskék számát. A vizsgálat során az önkéntesek egy sötétkamrában beszéltek, maszkkal illetve maszk nélkül.

A vizsgálta során használt eszközök/ Kép: Fischer

A vizsgálatok tanúsága szerint vannak olyan maszkok, amelyek gyakorlatilag hatástalanok. A sálak használata inkább még több cseppet produkál azáltal, hogy az anyagszálak kisebb részekre tördelik a kiáramló részecskéket.

A házi készítésű szövetmaszk is jó választás

A három leginkább hatékony eszköz az N95-ös maszk, a sebészi- és a polipropilén-gyapjú maszk. A selyemsál bizonyult a legrosszabb választásnak, de még ez is jobb, mintha egyáltalán nem viselnénk semmit.

Hordjak maszkot vagy ne? Összeszedtük, mit mond a tudomány

A járvány európai elterjedése óta egészségügyi szakértők, politikusok, az Operatív Törzs, a WHO is azt sulykolták, hogy az embereknek nincs szüksége maszkra, hacsak nem betegek vagy nem ápolnak Covid-19 beteget. Ez a logika ott bukik meg, hogy tesztet kiharcolni gyakorlatilag lehetetlenség, és tünetmentesként is lehetünk fertőzöttek.

A kutatók remélik, hogy több intézmény is alátámasztja majd a kísérleti eredményeiket, hogy az emberek meggyőződhessenek arról, melyek a leghatékonyabb védőmaszkok a Covid-19 terjedésének megakadályozásában.

„Ez egy nagyon erős vizuális eszköz, amely tudatosítja az emberekben, hogy egy egyszerű, házi készítésű szövetmaszk is igazán jó abban, hogy megakadályozza a nagyobb méretű folyadékcseppek terjedését” – magyarázza Fischer.

Promóció
ForrásBig Think
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3