Nézem Képzőművészet „Ha száz éve lett volna már közösségi média, ma...

„Ha száz éve lett volna már közösségi média, ma nem létezne a kritika műfaja” – a Musée d’Orsay bemutatja a leghíresebb művészek Instagram-profilját

Promóció

Franciaország egyik legnépszerűbb és legkiválóbb művészeti intézménye egy merőben friss és szokatlan kezdeményezés keretében új szemszögből mutatja be gyűjteményét. A Musée d’Orsay felkért egy, az Instagramon és a művészetben egyaránt otthonosan mozgó szakértőt, hogy alkossa meg a leghíresebb művészek Insta-profilját – írja a The Guardian.

Promóció

Jean-Philippe Delhomme illusztrátort bízta meg a párizsi Musée d’Orsay azzal, hogy 2020-ban minden hétfőn mutasson be egy híres művészt egy elképzelt Insta-poszton keresztül, mintha kortárs közösségi média felhasználó lenne.

Musée d’Orsay, Párizs / Fotó: photo.ua / Shutterstock

Delhomme, akinek a munkái már a The New Yorkerben is megjelentek, Joris-Karl Huysmans-szal, a francia kritikussal kezdte a projektet. Huysmans Jean-Louis Forain 1878-ban róla festett arcképét posztolta a következő felirattal: “Köszönöm @JL.Forain a rólam készített portrét.”

Közönségsikerrel kecsegtető kiállítással készül Franciaország a Matisse-évfordulóra

Idén árcius 13-án nyílik meg az 1970-es korszakos tárlat óta a legnagyobb Henri Matisse-kiállítás a párizsi Pompidou Központban. A modernista mester születésének 150. évfordulója alkalmából készül a nagy eseményre – a festő 1869. december 31-én született. Az augusztus 31-ig megtekinthető nagyszabású kiállítás kilenc fejezetre tagolja a művész életművét.

Henri Gervex, francia festő, akiről Huysmans tanulmányt írt, erre kommentben teszi fel a kérdést: “Erről nincs semmi csípős kritikája?”

/ En 2020, le musée d’Orsay accueille pour la première fois, avec @jeanphilippedelhomme, un artiste en résidence sur son compte Instagram, pour un rendez-vous hebdomadaire mettant en images la vie du musée et les artistes de sa collection. La série s’ouvre avec Huysmans ! / In 2020, the Musée d’Orsay welcomes, with @jeanphilippedelhomme, its first Instagram artist in residence for a weekly encounter with the life of the museum and its artists. Let’s start with Huysmans! / ✍ jk_Huysmans : Merci JL.Forain pour mon portrait. gervex : Pas de critique méchante cette fois-ci ? . jk_Huysmans: Thank you JL.Forain for my portrait. gervex: No mean criticism this time? . #jeanphilippedelhomme #joriskarlhuysmans #Huysmans #exposition #exhibition #litterature #ecrivain #literature #writer #museedorsay #museeorsay #orsaymuseum

5,452 Likes, 46 Comments – Musée d’Orsay (@museeorsay) on Instagram: “/ En 2020, le musée d’Orsay accueille pour la première fois, avec @jeanphilippedelhomme, un artiste…”

Laurence des Cars múzeumigazgató a Le Figarónak azt nyilatkozta, hogy a projekt célja, hogy az évszázadokkal ezelőtt élt művészeket közelebb hozzák a mai kiállításlátogatókhoz.

Azáltal, hogy a 19. század második felében élt alkotókat mai szerepkörökbe és interakciókba vonjuk be, könnyebben megismerik őket és munkásságukat a látogatóink

– magyarázza Des Cars.

Nem a munkájukat „szentségtelenítjük meg”, hanem az a gondolat vezérelt minket, hogy így hatásosabban tudjuk felhívni a figyelmet az adott alkotó életútjának egy-egy kiemelt szakaszára. A mai, elképzelt vagy valós kommentekben adott reakciók pedig megkönnyítik az információk megjegyzését

– nyilatkozta az igazgatónő.

Delhomme-nak tavaly jelent meg az Artists’ Instagrams: The Never Seen Instagrams of the Greatest Artists (Művészinstagram: A legnagyobb művészek sosem látott Instája) című kötete, amelyben Jackson Pollock, Frida Kahlo és Paul Gauguin közösségi média profilját ábrázolja.

„Ha száz éve létezett volna már az Instagram, akkor nem született volna meg a kritika mint műfaj. Csak hüvelykujjak és emojik” – nyilatkozta a The Guardiannek Delhomme.

Vajon megérkezik a világ legdrágább festménye a Louvre Da Vinci-kiállítására?

Leonardo da Vinci halálának idei, 500. évfordulójáról a világ számos múzeuma megemlékezik. Így tett például a Szépművészeti Múzeum is, amely a Leonardo és a Budapesti lovas című tárlattal adózott az itáliai mester emléke előtt még tavaly. A jubileumhoz természetesen a világ egyik legnevesebb múzeuma, a legnagyobb Leonardo-gyűjteménnyel rendelkező Louvre is csatlakozott.

A francia alkotó, aki Párizsban az entellektüelekről és művészekről elhíresült Montparnasse negyedben dolgozik, azokra az alkotókra koncentrált, akik alakja köré legendák szövődtek.

Ők a művészet istenei. Olyan, mintha Olümposz Instagram-profilját kellene elkészítenem. A művészek látszódni akarnak, még a legkomolyabbak is. Akkor miért ne mutassák meg magukat a közösségi médiában, ahogy mindenki más? Ez a motívum mindig is jelen volt, de a mai közösségi platformok korában lehetetlen neki ellenállni

– jelentette ki Delhomme.

Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A legszürreálisabb ötletek, hogyan védheted meg magad a koronavírus ellen

A kínai emberek saját kezükbe vették a sorsukat, maguknak gyártanak védőmaszkokat!

A pillanat, amikor az álmodozó turistát elgázolja a valóság

Nem véletlen, hogy egyes helyeken már turistaadót szednek.

Színésznők, akik nem szégyellik terhes alakjukat és döngő lépteiket

Bátran pózolnak fürdőruhában, domború hassal is és döngő léptekkel, ezek a büszke anyukák.
Promóció

a szerk. ajánlása

Tudtad? Kultúránként egészen mást jelent, amit a kezünkkel csinálunk

Ami egyik helyen a kedvesség jele, az máshol durvaságnak számít.

A nosztalgiavonat átrobogott a vásznakon – Ezek voltak 2019 legjobb külföldi filmjei a ContextUs szerint

Volt egyszer egy 2019-es év, amelyben korunk legnagyobb mesterei és feltörekvő tehetségei egyaránt megmutatták, hogyan is kell filmet készíteni.

Ezek minden idők legdrágábban elkelt festményei

Cikkünkben górcső alá vesszük a valaha legdrágábban elkelt tíz festményt, és arról is esik pár szó, miért kerülnek bizonyos festmények többe, mint mások.
Promóció

ez is érdekeltéged
<3