Hamarosan érkeznek a téli hónapok; a vastag bakancs, a fenyőillat, a forralt bor és a mézes nyalánkságok időszaka. Nincs is ideálisabb éra számunkra, amikor megejthetnénk egy hangulatos randevút Budapest valamelyik kávézójában. Kivételesen azonban most nem a barátokat, a családtagokat vagy a párunkat hívjuk megy egy forró italra, hanem az irodalom nagyjait. Felkutattuk fővárosunk leghangulatosabb irodalmi kávéházait, hogy kortyoljunk egyet a tehetséges és örökéletű betűvetőink világából.

1Hadik, a Bartók ereklyéje

Hadik Kávéház / Fotó: Restu

A Hadik kávéházat több mint száz éve alapították, 1906-ban. Igazi ereklye ez a Bartók Béla úton. Eredetileg a közelben található Hadik Laktanyáról nevezték el, a keresetet is az ott élő tisztektől várták.

Népszerűségre azonban csak később tett szert, amikor többek között olyan neves alakok fordultak meg a kávéházban, mint Karinthy Frigyes és felesége, Böhm Aranka.

Igazi alkotókört vonzottak ide, hiszen megjelent a színen Kosztolányi Dezső, Déry Tibor és Rejtő Jenő is.

Megszűnik a kortárs irodalom legfontosabb helyszíne, a Hadik Irodalmi Szalon

Budapest egyik leglátogatottabb irodalmi műhelyét 2010-ben alapította Juhász Anna irodalmár és Bonta Gáspár építész, azért, hogy folytassa a Hadik kávéház kulturális örökségét. Kilenc év alatt több mint száz estet tartottak, fellépett – többek között – Esterházy Péter, Lator László, Sárközi Mátyás, Spiró György, Kányádi Sándor, Juhász Ferenc, Cserhalmi György, Szőnyi Zsuzsa, Konok Tamás, Závada Péter, Simon Márton, Grecsó Krisztián.

Sokuk arcképe még ma is elbújik a Hadik falán terpeszkedő tapétán. Látogatásunk során tehát érdemes megfigyelni ezt is, különben nem is sejtenénk, hogy a már jól ismert alkotók titkon velünk együtt szürcsölik a forró italokat. A Hadik Kávéházhoz tartozik a Szatyor bár is, ami az előbbivel ellentétben egy bohókásabb közeg. Érdekes adalék, hogy az anno még a Hadik pincehelyiségében levő bár nevét Karinthytól kapta, mivel az író első látogatása során egy szatyorhoz hasonlította a gyékénnyel borított falú sörözőt.

Ott Anna, a Hadik művészeti vezetője: “Szerettem volna szembemenni azzal a sztereotípiával, hogy a művész elérhetetlen” – Interjú

Nem, de 11-12 éves korom óta írok naplót. Amúgy újságíróként végeztem, az Origo és a Heti Válasz is közölte cikkeimet, amik inkább csak könyvkritikák és -ajánlók voltak. Még fél évvel ezelőtt a WMN-nek és a Könyvesblog nak is írtam szintén ebben a műfajban, de mindig is nehéz volt, görcsöltem rajta, és soha nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna.

A Hadik és a Szatyor vezetősége és konyhája is ugyanaz, így a kínálatban nem, a hangulatban annál inkább eltérnek. Elképesztően finom fogások találhatók a meg-megújuló étlapjukon, én azonban mégis a bőséges és abszolút pénztárcabarát itallapra hívnám fel a figyelmet. Többek között olyan különlegesnek számító, máshol nehezen felfedezhető kávékat fogyaszthatunk, mint a Wiener Melange, Franziskaner vagy Patrón Presso Martini. A Karinthyról elnevezett sütemény pedig tökéletes kiegészítő a tejes csodák mellé.