Középiskolás művészettörténet könyvekből ismerős barokk festmény, őrült, zászlós kalap és vérző mellbimbók. A 2019-es év számos szempontból volt lehengerlő, de a kiállítások tekintetében mindenképpen.

Miért ők?

Összeszedtük a képzőművészet határvonalait súroló iparművészektől egészen a klasszikus, barokk festészetig, melyek voltak a legnagyobb hatású tárlatok tavaly. A legizgalmasabb kategóriák  győzteseit mutatjuk, legyen szó extravagáns divattervezőről, fotósról, vagy akár a klasszikus értelemben vett szépművészetről. Azokat a kategóriákat gyűjtöttük össze, amelyek segítségével a leginkább átfogó kép készülhet a tavalyi évről.

A legszebb: Rubens, Van Dyck és a flamand festészet fénykora a Szépművészeti Múzeumban

Rubens Kiallitas Szepmuveszeti Legjobb Kiallitasok 2019
Érdeklődők Peter Paul Rubens Venus És Cupido Című Festménye Mellett A Rubens, Van Dyck És A Flamand Festészet Fénykora Című Kiállítás Sajtóbemutatóján A Budapesti Szépművészeti Múzeumban 2019. Október 28-Án. A Tárlat Február 16-Ig Látogatható / Fotó: Mti / Mónus Márton

A tavalyi év utolsó harmadában, októberben megnyílt tárlat az európai művészet meghatározó barokk mesterét, Peter Paul Rubenst állítja fókuszába. Rubens mellett kora flamand festészetét is hivatott a tárlat bemutatni. Jelentősége többek között azért nagy, mert a kiállított alkotások a világ legnívósabb múzeumaiból érkeztek Budapestre, a Louvre-on át az Ermitázson keresztül a londoni National Gallery-ig.

A Facebooknak túl sok Rubens, pedig legjelentősebb galériákban állítják ki műveit

A Facebook nem engedi megjelenni oldalán az olyan hirdetéseket, amelyek szexuális tartalmúak, akkor sem, ha művészeti alkotásokról vagy oktatási anyagról van szó. Rubens festményeit a világ legjelentősebb galériáiban és múzeumaiban tekintheti meg a közönség. A flamand barokk mester művei olyan kortársakra voltak hatással, mint Van Dyck vagy Rembrandt.

A kiállítás szépsége pedig univerzalitásában mérhető: nincs ember, akit ne nyűgöznének le Rubens több méteres alkotásai. Ezt hivatott alátámasztani a Szépművészeti szokatlan nyitvatartása is. A tárlat alatt ugyanis hétfőn is nyitva tartanak a nagy érdeklődésre való tekintettel.

A legváratlanabb: David Lynch Small stories a Műcsarnokban

David Lynch Kiallitas Legjobb Kiallitasok 2019

Lynch egyedülálló tárlata legalább akkora hír volt a magyar közönség számára, mint a Twin Peaks harmadik évada 2017-ben. A különös és sötét hangulatú filmjeiről ismert rendező minden alkotása jócskán súrolja a képzőművészet határvonalát.

David Lynch, a zseni, aki szeret söprögetni / Könyvrecenzió

David Lynch és Kristine McKenna Aminek álmodom című kötete részletesen bemutatja a rendező életét, amely inspirációt nyújtott az általa készített művekhez. A könyvből megtudhatjuk, hogy élt újságkihordásból, csokornyakkendő készítésből, festészetből, de bútortervezőként és festőként is debütált. Sőt, rövid ideig egy

A Műcsarnokbeli kiállítás pedig egyértelműen alátámasztja, hogy Lynch fotói, videó önálló műalkotásokként is megállják helyüket. És ha valamit nem láttunk jönni, hát ezt biztosan nem. Listánkra is emiatt került fel: nagyon meglepődtünk.

A legnépszerűbb: A szürrealista mozgalom Dalítól Magritte-ig – Válság és újjászületés 1929-ben a Magyar Nemzeti Galériában

Salvador Dali Kiallitasok Legjobb Kiallitasok 2019
Salvador Dalí Láthatatlan Alvó Nő, Ló, Oroszlán Című Festménye A Szürrealista Mozgalom Dalítól Magritte-Ig – Válság És Újjászületés 1929-Ben Című Kiállításon, A Magyar Nemzeti Galériában A Megnyitó Napján, 2019. Június 26-Án / Fotó: Mti / Máthé Zoltán

Salvador Dalí és René Magritte egyenként is nagyot szólnának. Ezen a tárlaton azonban – együtt olyan nevekkel, mint Picasso, Miró és Giacometti –, igazán közel érezhettük magunkhoz a szürrealizmus elragadó báját. A korszak és a stílus méltán népszerű manapság is, hiszen jelképei, az ábrázolások abszurditása és jelentésrétegei még mindig rengeteg gondolkodni valót nyújtanak.

Dalítól David Lynch-ig – Mindannyiunkban ott szunnyad a szürrealista

1929-ben Párizsban elszabadult a tudatalatti. Magritte, Breton, Dalí, Miro, Max Ernst – és folytathatnánk a mozgalom leghíresebb alkotóinak névsorát. Hatása mostanra sem szűnt meg, gondoljunk csak David Lynch filmjeire vagy akár fotográfiáira. A választ a Magyar Nemzeti Galéria szürrealizmus kiállításán jártunk.

A tárlat erőssége, hogy a szürrealizmust teljes egészében, az előzményeitől kezdve Dalí és George Bataille egyéni életművéig mutatja be. A százhúsz alkotás majdnem teljes egészében a párizsi Centre Pompidou-ból érkezett. A listára a szürrealizmus népszerűsége és a tárlat alapossága miatt került fel.

A legizgalmasabb modern: Bacon, Freud és a Londoni Iskola festészete a Magyar Nemzeti Galériában

Bacon Freud Kiallitas Legjobb Kiallitasok 2019
Lucian Freud Alvó Szociális Munkás Című Festménye

Habár a tárlat még 2018 legvégén nyílt, az emlékezetes finisszázsa és jelentősége miatt egyértelmű helye volt listánkon. A kiállítás a Londoni Iskola kulcsfontosságú alkotóira fókuszál, Baconén és Freudén kívül Auerbach és Kossoff munkásságát bemutatva. A tárlat nem csak művészettörténészek számára volt óriási esemény. Nehéz elfeledni a Galéria által kiadott közleményt, amelyben a kommenteket írt látogatói kifogásokra reagáltak. A látogatók, vagy legalábbis az internetes hozzászólók olyan hevesen sérelmezték a meztelen alakok rútságát, hogy a Galéria is megszólalt.

Jó hír azonban, hogy a kiállítás vendégkönyvében nem volt nyoma az elégedetlenkedőknek, a trollok az internetre korlátozódtak.

A stílus, amely a nem bennfentesek számára nem ismert szélesebb körben, nagy szerepet vállalt a modernségben. A toplistánkon a tárlat az angol iskola átfogó bemutatása miatt szerepel.

A legérdekesebb életmű: Király Tamás Out of the Box a Ludwig Múzeumban

Kiraly Tamas Ludwig Kiallitas
/ Fotó: Végel Dániel / Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum

Budapest legnagyobb kortárs múzeumában a tavalyi év egyik legnagyobb durranása volt Király Tamás tárlata. Az első retrospektív kiállítás során bemutatott életműben többféle médium is szerepel. Legnagyobb számban természetesen a ruhák és egyéb kiegészítők, viszont a divat határterületei, úgymint a performance, film, színház és képzőművészet is foglalkoztatták a tervezőt. Összművészeti divatbemutatói hatalmas jelentőségűek voltak, a gondolkodásmódja pedig mindig is aktuális marad.

A Király Tamás izgalmas munkásságát bemutató kiállítás a médiumok sokszínűsége miatt érdemelte ki helyét toplistánkon.

Az évet legjobban jellemző: Bauhaus100. Program a mának. Kortárs nézőpontok a Ludwig Múzeumban

Bauhaus100 Legjobb Kiallitasok 2019

A 2019-es év egyik legjelentősebb tulajdonsága kulturális szempontból természetesen a Bauhaus eseménysorozat volt. A százéves évfordulóra az egész világon nagyszabású és a Bauhaus szellemiségével megegyező kiállításokat szereztek. A Ludwig Múzeum kiállítása tematikus fókuszcsoportokban mutatta be a Bauhaus mozgalmat, amelyek mellé kortárs alkotók műveit helyezték. A tárlat egyedülállósága abban rejlett, hogy nem a Bauhaust kívánta önmagában bemutatni, hanem a jelenkorban is meglévő művészeti pozíciókat.

Nincs művészeti fogalom, stílus, ami jobban átfogta volna a tavalyi évet a Bauhausnál. A listánkon is emiatt érdemelte ki helyét: a Bauhaus-emlékév mellett nem lehet elmenni szó nélkül.

A legjobb feminista: Sorry I Gave Birth I Disappeared But Now I’m Back a FERi-ben

Sorry I Gave Birth I Disappeared But Now I’m Back Kiallitas Legjobb Kiallitasok 2019
/ Fotó: Gáldi Vinkó Andrea

Az anyaság témakörét sajátos szempontokból körüljáró tárlat tavaly Oltai Kata galériájában nagyon erős anyagnak bizonyult. A nyolcadik kerületben működő feminista galéria önmagában hiánypótló és fontos helyszín, viszont az ilyen tárlatok teszik a FERit azzá, ami. Tabudöntögető, nőközpontú és érzékeny. Éppúgy, mint Gáldi Vinkó Anikó fotósorozata az anyaság és a nő saját élete közti egyensúlyának megtalálásáról.

Toplistás helyét témaválasztásával és annak expresszív megjelenítésével érdemelte ki a tárlat.

A legjobb fotókiállítás: Fejezetek – Varga Marietta kiállítása a Kolta Galériában

Varga Marietta Fejezetek Kiallitas Legjobb Kiallitasok 2019
Varga Marietta: Fejezetek

Varga Egyike azon fiatal magyar művészeknek, akik külföldön is nagy népszerűségre tettek szert. A fotós az ikonikus pasztellszínekkel, brutalista épületekkel, és a képek különleges hangulatával nagyon megkapó képi világot tár elénk. Kiállítása 2019-ben a Kolta Galériában finom volt, érzékeny és megkapó. Toplistánkra egyedisége miatt került fel: ezzel a médiummal kevesen bánnak úgy, mint Varga Marietta.

A legjobb magyar: Bak 80 az Acb Galériában

Bak Imre 80 Kiallitas Acb Galeria Legjobb Kiallitasok 2019 Scaled

A kortárs művészetben a Bauhauson kívül valaki más is kerek születésnapot ünnepelt 2019-ben. Bak Imre nyolcvanadik életévének zsúrját ráadásul az Acb Galéria szervezte. A művész és a galéria kombinációjából egy remek kiállítás született. Jó hír, hogy még idén március 8-ig tart!

A Bak Imre több mint ötvenéves alkotói karrierét bemutató tárlat az életmű változásaira, alakulására vonzza a látogató tekintetét. Sajátos geometrikus világába könnyen bevonódhatunk, a tárlat remek segítséget nyújt ehhez. A tárlat az Acb három helyszínén foglal helyet, és átfogó képet ad Bak munkásságáról.

A legjobb pályázati: Leopold Bloom-díjazottak a Ludwig Múzeumban

Leopold Bloom Dijazottak Legjobb Kiallitasok 2019
Ember Sári: Since Our Stories All Sound Alike, 2018, Installáció, Galleria Campari / Fotó: Molnár Ani Galéria

Az ötödik alkalommal meghirdetett Leopold Bloom-díj célja, hogy a hazai képzőművészek nemzetközi karrierépítését támogassa. A Joyce főhőséről elnevezett pályázat nyertese elegendő anyagi fedezetet kap, hogy rendezhessen külföldön egy saját kiállítást. A tavalyi verseny döntőseinek pályamunkáiból rendezett kiállítás pedig remekül mutatja be a kortárs, fiatal művészek helyzetét Magyarországon. A finalisták: Asztalos Zsolt, Ember Sári, Erdei Krisztina, Kútvölgyi-Szabó Áron, Molnár Zsolt és Tranker Kata. A díj kuratóriuma Ember Sárit ismerte el. Az emberi fej absztrakcióját és redukcióit bemutató pályamunkái rendkívül izgalmasak voltak.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.