Toplista Vérző mellbimbók, őrült zászlós kalap – Ezek voltak 2019...

Vérző mellbimbók, őrült zászlós kalap – Ezek voltak 2019 legizgalmasabb kiállításai

Hirdetés

Középiskolás művészettörténet könyvekből ismerős barokk festmény, őrült, zászlós kalap és vérző mellbimbók. A 2019-es év számos szempontból volt lehengerlő, de a kiállítások tekintetében mindenképpen.

1
Miért ők?

Érdeklődők Peter Paul Rubens Venus és Cupido című festménye mellett a Rubens, Van Dyck és a flamand festészet fénykora című kiállítás sajtóbemutatóján a budapesti Szépművészeti Múzeumban 2019. október 28-án. A tárlat február 16-ig látogatható / Fotó: MTI / Mónus Márton
Hirdetés

Összeszedtük a képzőművészet határvonalait súroló iparművészektől egészen a klasszikus, barokk festészetig, melyek voltak a legnagyobb hatású tárlatok tavaly. A legizgalmasabb kategóriák  győzteseit mutatjuk, legyen szó extravagáns divattervezőről, fotósról, vagy akár a klasszikus értelemben vett szépművészetről. Azokat a kategóriákat gyűjtöttük össze, amelyek segítségével a leginkább átfogó kép készülhet a tavalyi évről.

A legszebb: Rubens, Van Dyck és a flamand festészet fénykora a Szépművészeti Múzeumban

A tavalyi év utolsó harmadában, októberben megnyílt tárlat az európai művészet meghatározó barokk mesterét, Peter Paul Rubenst állítja fókuszába. Rubens mellett kora flamand festészetét is hivatott a tárlat bemutatni. Jelentősége többek között azért nagy, mert a kiállított alkotások a világ legnívósabb múzeumaiból érkeztek Budapestre, a Louvre-on át az Ermitázson keresztül a londoni National Gallery-ig.

A Facebooknak túl sok Rubens, pedig legjelentősebb galériákban állítják ki műveit

A Facebook nem engedi megjelenni oldalán az olyan hirdetéseket, amelyek szexuális tartalmúak, akkor sem, ha művészeti alkotásokról vagy oktatási anyagról van szó. Rubens festményeit a világ legjelentősebb galériáiban és múzeumaiban tekintheti meg a közönség. A flamand barokk mester művei olyan kortársakra voltak hatással, mint Van Dyck vagy Rembrandt.

A kiállítás szépsége pedig univerzalitásában mérhető: nincs ember, akit ne nyűgöznének le Rubens több méteres alkotásai. Ezt hivatott alátámasztani a Szépművészeti szokatlan nyitvatartása is. A tárlat alatt ugyanis hétfőn is nyitva tartanak a nagy érdeklődésre való tekintettel.

Hirdetés

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Hirdetés

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

Személyes kalandozásaim a klímakatasztrófában

A klímaváltozás csak egy kommunista trükk, az időjárásnak nem kell megszűnnie?

Primal: az utolsó utáni némafilmben egy ősember dinoszauruszon lovagol

Véres és precíz történet, amiben senki egy árva szót sem szól.
Promóció
Promóció
Hirdetés

ez is érdekeltéged
<3