Az ENSZ fenntartható fejlődési céljai alapján összeállított listán a legjobb hazai felsőoktatási intézmény a Szegedi Tudományegyetem lett, amelyet a 767 intézmény közül a 101-200. hely között rangsoroltak.

A Szegedi Tudományegyetem a legjobb

Több magyar egyetem is felkerült a Times Higher Education által az ENSZ fenntartható fejlődési céljai alapján összeállított listára, amelyen a legjobb hazai felsőoktatási intézmény a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) lett.

Az SZTE közkapcsolati igazgatósága szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a 17 mért területen elért eredményt összesítő listán az SZTE a 767 intézmény közül a 101-200. helyen végzett, a Debreceni Egyetem (DE) pedig a 201-300. helyre került.

Szegedi Egyetem Legjobb Egyetemek Rangsor Lista
Szegedi Tudományegyetem / Fotó: Mti

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) a 301-400. helyen szerepel, a 401-600. hely között rangsorolták az Eötvös Loránd Tudományegyetemet és a Semmelweis Egyetemet.

A felmérés a felsőoktatási intézmények gazdasági, társadalmi hatását és felelősségvállalását vizsgálja az ENSZ által megfogalmazott fenntartható fejlődési célok alapján.

A lista készítői vizsgálták az egyetemeken folyó oktatáson túl a kapcsolódó kutatási eredményeket, az intézményi működés jó gyakorlatait és minden olyan egyéb tevékenységet, amely az egyetem szűkebb-tágabb környezetében is kifejti értékteremtő hatását, az ismeretterjesztéstől a kormányzati szakértő munkáig.

Az egészségügyi képzésben a Debreceni Egyetem a legjobb

Az SZTE a legjobb, 22. helyezést a vízi életközösségek védelme érdekében tett törekvéseket mérő részterületen érte el.

A lista összeállításánál a szakterületen végzett tudományos, oktatási és ismeretterjesztő tevékenység, valamint a környező élőhelyek tevékeny megőrzése, helyreállítása volt a legfontosabb szempont.

Amikre nem lettünk megtanítva tizenkét év alatt – Az első vizsgaidőszakom tapasztalatai

Kezdjük azzal, hogy az oktatási rendszerben nem egy és nem kettő megoldatlan probléma keseríti meg a tanulók, valamint tanítók dolgát! Túl terjedelmes a tananyag, túl sok az elméleti tantárgy, nincs idő a gyakorlatias és interaktív órákra, kurzusokra, és tele tömik az órarendünket haszontalan foglalkozásokkal. Ezekre a nehézségekre évek óta nem született megoldás.

A DE a hazai intézmények közül az élre került – összesítésben a 44. helyen végzett – az egészség és jóllét területén, ahol az egészségügyi képzésben részt vevő hallgatók száma, az egészségtudatosság fejlesztése mellett értékelték az életvezetési tanácsadást és a sportlétesítmények hozzáférhetőségét is.

A PTE az éghajlatváltozás elleni fellépés részterületén lett a legjobb magyar egyetem – a teljes rangsorban 45. –, itt az oktatási-kutatási tevékenységek mellett a helyi és regionális szervezetekkel való együttműködéseket, az energiafelhasználást és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében tett lépéseket vizsgálták.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet