Egy felmérés elkészítette a listát, hová a legjobb, ha nőnek születsz

Egy felmérés megvizsgálta az országok közti nemi egyenlőtlenségeket. Számos szempontot figyelembe véve Magyarország nem fért be az első tízbe.

A nők nagyobb valószínűséggel veszítették el munkájukat idén

Hány nő dolgozik a kormányban, a vállalatok élén vagy a STEM területeken? Milyen lehetőségek állnak a lányok előtt, ha oktatásról van szó, és hány nap szülési szabadság jár? – ezeket a szempontokat figyelembe véve vizsgálták száz országban a nemek közötti egyenlőtlenségeket.

Hol Jobb Nonek Szuletni Nemi Egyenlotlenseg
/ Fotó: Pixabay

Bár 2020 senkinek sem volt könnyű, az N26.com tanulmánya szerint globálisan a nők nagyobb valószínűséggel veszítették el munkájukat a járvány miatt, mint a férfiak, és az otthoni online oktatásban nagyobb is részt vettek ki. Ezen felül az egészségügyi dolgozók 70 százaléka nő.

Nők vezetői pozíciókban

A kutatásban száz országot vizsgáltak. Az első szempont az volt, hogy 1970 óta hány évig vezette az országot nő, valamint mekkora volt a kormányzati pozíciókban lévő nők teljes száma.

Ezután megvizsgálták a vezetői pozícióban és vállalkozói körökben mozgó nők számát, és azt, hogy melyik országban biztosítanak megfelelő esélyeket és lehetőségeket ezen pozíciók eléréséhez.

A kutatás emellett azt is figyelembe vette, hogy a tipikusan férfiak által uralt STEM területeken (tudományos, technológiai, mérnöki és matematikai pályák) hány nő tanul, és azt is, hogy a tanulmányai elvégzése után mekkora az adott területen ténylegesen dolgozó nők százalékos aránya.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Emellett feltárták a nemek közötti bérszakadékok nagyságát is, majd kiszámolták az úgynevezett Egyenlő fizetések napját, azaz azt, hogy a nők az év melyik napjától dolgoznak gyakorlatilag ingyen az év végéig.

Magyarország nincs az első tízben

Az adatokat kiegészítették a a nők oktatáshoz való hozzáférésével, mint fontos mutatóval, ha arról van szó, hogy a jövőben milyen lehetőségeik lesznek, és az olyan jogszabályok vizsgálatával, mint például, hogy van-e joga egy nőnek elválni, vagy vannak-e érvényben a munkahelyi diszkriminációról szóló törvények.

Végül azt is figyelembe vették, hogyan viszonyul egy-egy ország a családalapításhoz, azaz hány nap szülési szabadságot biztosít.

A listán Magyarország a 30. helyen szerepel, közvetlenül előtte Bulgária, utána Izrael.

A rangsorban, ami bemutatja, hogy hol várnak a legjobb lehetőségek a nőkre az első tíz helyezett:

1. Norvégia
2. Finnország
3. Izland
4. Egyesült Királyság
5. Németország
6. Új-Zéland
7. Dánia
8. Lettország
9. Észtország
10. Svájc

A rangsor utolsó tíz helyezettje:

91. Marokkó
92. Nepál
93. Szaúd-Arábia
94. Omán
95. Algéria
96. Irán
97. Nigéria
98. Jordánia
99. Egyiptom
100. Pakisztán

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból