Ennél jobb képek még soha nem készültek a Napról

A Solar Orbiter űrszonda küldte a fotókat, amelyeken egészen új jelenséget szúrtak ki a tudósok.

Már csak ezek miatt a képek miatt megérte

Tavaly, 2019-ben a magyar Francsics László holdfogyatkozást bemutató különleges képe első helyezést ért el az Év asztrofotója pályázaton. Idén igazán nehéz dolga lesz annak a fotósnak, aki szeretne jobb képeket csinálni az alább bemutatott képeknél.

nap kozeli kep
A legközelebbi felvétel a Napról / Fotó: Pixabay

A NASA és az Európai Űrügynökség (ESA) Solar Orbiter nevű, idén február elején fellőtt űrszondája máris történelmet írt, írja a Light Stalking. A Napot vizsgáló, 7 éves küldetésre tervezett műhold eredeti célja a Nap belsejének és a napszélnek a vizsgálata tíz különböző, tudományos eszközzel felszerelve. Ugyanakkor olyan közelről készített felvételeket a nagy tűzgolyóról, ahonnan még korábban nem sikerült. A Solar Orbiter felvételeiből máris olyan dolgokat tudhatnak meg a tudósok, ami miatt többen már ebben a korai fázisban is sikeresnek nevezték a küldetését.

Magyar siker: A Napszállta és a Solar Walk is szerepel a Londoni Filmfesztivál versenyprogramjában

A 62. BFI Londoni Filmfesztivált október 10. és 21. között rendezik meg. A szervezők Steve McQueen Nyughatatlan özvegyekcímű filmjét választották a megnyitóra és egy másik nagy érdeklődéssel várt produkciót, a Jon S. Baird rendezésében készült Stan and Ollie című életrajzi filmet a záró gálára – ismertette hétfőn a The Hollywood Reporter.

„Ezek még csak az első képek, és máris új jelenségeket láthatunk rajtuk. A kezdetekkor nem számítottunk ilyen nagyszerű eredményekre. Azt is látjuk, hogy a tíz tudományos eszközünk hogyan egészítik ki egymást, hogy holisztikus képet kaphassunk a Napról és az azt körülvevő környezetről” – nyilatkozta az ESA Solar Orbiter projektjének kutatója, Daniel Müller.

“Minitábortüzek” lencsevégre kapva

De mi ez az új jelenség, amelyről Müller beszélt?

Egy kozmetikai cég elkészítette a világűr illatát egy parfümben

Az emberiséget mindig is izgatta a kozmosz, a Holdra szállástól a bolygók születésének titkának felfedezéséig számos eredmény született már. Hamarosan pedig “beleszippanthatunk” a végtelen űr levegőjébe. Az asztronauták beszámolói szerint az űrséták után a szkafander különleges illatot áraszt, amely egyeseket égett húsra, puskaporra vagy éppen málnára emlékeztet.

A mindenütt jelenlevő mininapkitörések, az úgynevezett „tábortüzek” jól leírják a méretüket a jelentősebb nagyságú napkitörésekhez képest. A mininapkitörések jól láthatók a Solar Orbiter által eddig visszaküldött képeken. Ezek a napkitörések az egymilliomodtól akár az egybilliomodig részei azoknak a napkitöréseknek, amiket mi innen a Földről láthatunk.

Closer than ever: Solar Orbiter’s first views of the Sun

The first images from ESA’s Solar Orbiter are already exceeding expectations and revealing interesting new phenomena on the Sun. This animation combines a se…

A képek segíthetnek annak megállapításában, hogy a napkitörések miért forróbbak, mint magának a csillagnak a felszíne. A PetaPixel, a fotókat készítő kamera gyártója szerint ennek a kérdésnek a megválaszolása a „napfizikai szent grálja”.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból