Lehet, hogy a Föld fánk alakú?

Az internet népe még mindig azon vitatkozik, hogy vajon a Föld milyen alakú lehet.  Vigyázat, a legvadabb elméletek következnek!

A spanyol inkvizíció idején ezekért az elméletekért a legszigorúbb büntetés járt volna. Az internet korában viszont szabadon terjedhetnek a legvadabb elméletek a Föld alakjáról.

A Twitteren rengeteg követője akad a dodekaéder, a lapos, a taco, de még a dinoszaurusz alakú Föld elméletének is.

dino earth
Dinoszaurusz alakú Föld / Twitter

A legújabb, nem éppen tudományos alapokon nyugvó feltételezés szerint a Föld egy középen lyukas fánk.

A teória a lapos Föld elmélet híveit tömörítő honlapon a Flat Earth Society oldalon vetődött fel legelőször egy titokzatos Dr. Rosenpenis nevezetű embertől, aki ezt egyébként viccnek szánta.

Mégis, egy Varaug nevű felhasználó részletesen, de nem tudományos igényességgel kidolgozta ennek a „tudományos” hátterét. Az elmélet szerint egy hatalmas lyuk van a bolygó közepén, amelyet nem is láthatunk.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A lyukat az teszi láthatatlanná, hogy a fény elhajlik és követi a tórusz görbületét[/perfectpullquote]
– magyarázza az elméletet Varaug.

Arra persze nem ad magyarázatot, hogy ebben az esetben hogyan is működik a gravitáció.

fank fold
Fánk alakú Föld / Varaug /Twitter

Viszont az elméletet már meg is cáfolaták ráérő tudósok.  Dr. Anders Sandberg rávilágított néhány ellentmondásra az elképzelés kapcsán. A gravitáció érzékelhetően gyengébb lenne a külső és a belső egyenlítők közelében. A szökési sebesség – az a küszöbsebesség, amely ahhoz szükséges, hogy egy bizonyos égitestről indulva az űreszköz parabolapályára álljon – alacsonyabb lenne.

Azon emberek számára, akik a lyuk közelében élnének, július közepén egy második télre is számíthatnának.

A felhők akár háromszor magasabbak lennének és sokkal erősebb szeleket tapasztalnánk egy fánk alakú bolygón. A tórusz alakú Föld híveinek, fel van adva a lecke, hiszen nem tudnak magyarázatot adni az Eötvös-inga által érzékelt gravitációs mező vízszintes irányú változására sem, a földtől elrugaszkodott elméletükkel.

Gyalog galopp – Bámulatos hol tart már a tudomány

Monty Python and the Holy Grail (1975) http://www.imdb.com/title/tt0071853/ Bedevir: És így győződtek meg róla, Uram, hogy a Föld banán alakú Arthur: Bámulat…


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból