Idén újra kétszer lesz lemezboltok napja (Record Store Day). Világszerte és Magyarországon is különleges megjelenésekkel várják a hanghordozók rajongóit június 12-én és július 17-én. A nemzetközi rendezvény idei nagykövete Noel Gallagher, az Oasis volt gitárosa.

Különleges kis- és nagylemezekkel készülnek az első RSD Dropra

Az RSD-t tizennegyedik alkalommal tartják meg, harminc ország mintegy ezer boltjában. A koronavírus miatt tavaly változott a formátum: a korábbi, tradicionális lemezbolti koncertekkel és eseményekkel szemben, a szociális távolságtartást szem előtt tartva inkább a kiadványokra és azok beszerzésére fókuszáló úgynevezett RSD Dropsokat hoztak létre – közölték a magyar szervezők szerdán az MTI-vel.

Az idei első “dropon”, június 12-én szombaton a fővárosban a Wave, a Musicland, a Deep és az MG Records, vidéken a dunaújvárosi 777 Zenebolt működik ezen a napon extra nyitvatartással.

Lemezboltok Napja Record Store Day Rsd 2021
Amerikában, Európában, Japánban, De Magyarországon Is Jelennek Meg A Lemezboltok Napjára Korlátozott Példányban Különleges Kis- És Nagylemezek / Fotó: Jamakassi / Unsplash

Amerikában, Európában, Japánban, de Magyarországon is jelennek meg a lemezboltok napjára korlátozott példányban különleges kis- és nagylemezek. Megvásárolható lesz többek között Amy Winehouse remixalbuma színes vinylen, Lady Gaga Chromatica című anyagának deluxe LP kiadása, Matt Bellamy (Muse) szólólemeze, valamint különlegességek Prince-től, a Rolling Stonestól, Björktól, St. Vincenttől, a Metallicától, a Fontaines DC-től, a Cure-tól vagy az Elasticától.

A június 12-i időpontra három hazai előadó kiadványa lesz beszerezhető a lemezboltokban: a Hangmás Rest in Parties 2007-2013 című válogatásanyaga limitált példányszámú vinylen jelenik meg és vásárolható meg a Musiclandben és Wave-ben. Egy három felvételt tartalmazó magnókazetta formájában jelenik meg Hajós Kristóf, az Unbending Trees egykori frontembere anyaga, a Dancing to Sirens. A harmadik hazai RSD-megjelenés július 17-én lesz, a budapesti rhythm ‘n’ grunge zenekar, az Eilema Attracted to Light című nagylemeze kazettán is kijön. A Klinik kiadó egy remixkazettával (Finely Chopped vol. 1) készül, mások mellett Anton Vezuv, Jakab Péter, a Realistic Crew és a Jazzékiel dalaival.

A Lemezboltok napja már majdnem 15 éve segíti a független lemezboltokat

A nehézségekkel küszködő független lemezboltok fennmaradása érdekében 2007 óta rendezik meg a Record Store Dayt. A kezdeményezés az Egyesült Államokból indult. Magyarországról először 2010-ben a Wave és a Musicland lemezbolt csatlakozott a kezdeményezéshez.

Kapcsolódik a Record Store Day-hez a járvány után először megszervezett Budapesti Lemezbörze is, amelyet június 13-án vasárnap tartanak az ELTE Gömb Aulájában. Belépés csak védettségi igazolvánnyal vagy EESZT (QR kódos) mobil alkalmazással.

A lemezboltok napja idei nagykövete Noel Gallagher gitáros, énekes, dalszerző. Az Oasis egykori tagja a Record Store Day történetében olyan legendák sorába lép a nagyköveti tisztségben, mint Josh Homme, Ozzy Osbourne, Iggy Pop, Dave Grohl, a Metallica, St. Vincent vagy a Pearl Jam.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet