A NASA vezetője titokzatos módon lemondott egy meg nem nevezett hibára hivatkozva, egy héttel a SpaceX kilövés előtt.

Egy héttel a SapceX-misszió előtt meglepő a lemondása

A folyamatosan fejlődő űrkutatásnak köszönhetően a NASA pár éven belül nőt küldeni a Holdra. Jelenleg pedig gőzerővel készülnek az Elon Musk alapította SpaceX és a NASA közös projektjére, amit egy váratlan esemény övez.

Ugyanis, mint kiderült, Douglas Loverro, a NASA emberi űrrepülési hivatalának vezetője tisztázatlan okok miatt mondott le, írja Futurism. Történt mindez alig egy héttel azelőtt, hogy 2011-óta először a SpaceX a NASA asztronautáival indít űrjárművet a világűrbe.

Douglas Loverro
Douglas Loverro / Fotó: Nasa

Loverro nyilatkozata alapján nagyon nehéz szívvel hagyja ott az űrközpontot, miután hibát követett el a héthónapos, az űrügynökségnél töltött szolgálata alatt. Az elődje, Bill Gerstenmaier ezzel szemben közel 15 évig vezette a NASA emberi űrrepülési hivatalát.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A kockázatok, legyen az technikai, politikai vagy személyes , mind lehetséges következményekkel járhatnak, ha nem megfelelően ítéljük meg azokat. Az év elején vállaltam egy ilyen kockázatot, amit a küldetés sikere érdekében szükségesnek találtam[/perfectpullquote]

– fogalmazott Loverro.

Találgatások folynak a lemondás valódi hátteréről

A lemondás valódi okáról csak találgatások folynak, egyes források szerint egy másik NASA-ügyvivő, Jim Bridenstine kényszerítette ki a lemondást, de Loverro visszautasította ezeket az állításokat.

A NASA felfedezett egy Stark Trek-jelvényhez hasonló képződményt a Marson

Egy váratlan intergalaktikus egybeesésnek köszönhetően, a NASA felfedezett egy homokdűne formációt a Marson, amely a Star Trek Csillagflotta emblémájára emlékeztet, írja a DesignTaxi. Az űrügynökség Mars felderítő szondája készítette a nagy felbontású képeket, amelyen a képződmény látható. Még a NASA szakemberei is elismerik a hasonlóságot a filmsorozatban látható logó és a Mars on felfedezett formáció között.

A törvényhozókat is aggasztja az eset és igyekeznek kideríteni a valódi okokat. Azt időzítés is meglepő tekintve a SpaceX-projekt közelségét. Hiszen történelmi pillanatnak tekinthető, hogy  a SpaceX azt tervezi, hogy a Crew Dragon űrjárművét NASA asztronautákkal, Bob Behnkennel és  Doug Hurleyval a fedélzetén küldi a Nemzetközi Űrállomásra.

Spacex
A Kép Illusztráció / Fotó: Thom Baur

Az Ars Technica űrújságírója, Eric Berger szerint Loverro lemondásának nincs köze a SpaceX-misszióhoz, de szerinte a következő napokban további drámai fejlemények várhatóak az üggyel kapcsolatban.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet