Öt filmet, régi és új alkotásokat láthat a magyar közönség az idei Lengyel Filmtavaszon, amelyet május 6. és 10. között tartanak online a Művész Távmoziban.

A Lengyel Filmtavaszon lesz először látható Holoubek és Domalewski filmje

Mint a Lengyel Intézet közleményében kiemelik, Magyarországon először a Lengyel Filmtavaszon vetítik Jan Holoubek 25 év ártatlanság és Piotr Domalewski El innen című alkotását.

A sorozat a 25 év ártatlanság című, igaz történeten alapuló thriller vetítésével indul csütörtökön. A filmdráma a 25 év börtönbüntetésre ítélt Tomasz Komenda kálváriáját mutatja be. Tomaszt 23 évesen egy fiatal lány megerőszakolásáért és meggyilkolásáért ítélték el, és 18 év fogvatartás után derül fény az igazságra.

Lengyel Filmtavasz Tavmozi Holoubek Domalewski
Kettő Új És Három Régi Lengyel Alkotást Nézhetünk Meg A Távmozi Jóvoltából. / Fotó: Lengyel Filmtavasz Facebook Oldala

Az El innen a Lengyel Filmtavasz zárófilmje lesz május 10-én. A történet főhőse a 17 éves Ola, egy kisvárosi lázadó tini, aki rég nem látott, Írországban dolgozó apja halálának hírére egyedül indul el az ismeretlen országba, hogy megszervezze a holttest hazaszállítását.

Régebbi alkotásokat is újra láthatunk

Janusz Kondratiuk Kutya-macska barátság és Lukasz Palkowski A legjobb című filmjeit, amelyeket pénteken és szombaton vetítenek, már ismerheti a magyar közönség. A legjobb című életrajzi dráma főhőse Jerzy Górski, aki számos komoly bukás után is talál annyi erőt, hogy sikeres harcot vívjon saját gyengeségével és befejezze a halálfutást, első helyet szerezve a Double Ironman távon. A Kutya-macska barátság igaz történeten alapul, és egy nem hétköznapi családot mutat be ironikus humorral fűszerezve, konfliktusokkal és harcokkal, megható pillanatokkal együtt.

Vasárnap Stefan Wyszynski bíboros születésének 120. és halálának 40. évfordulója alkalmából tűzik műsorra Teresa Kotlarczyk 2000-ben készült A prímás – 3 év Stefan Wyszynski bíboros életéből című drámáját. Az ötvenes évek Lengyelországában játszódó történetben a kommunista rezsim átfogó, agresszív támadást indít a katolikus egyház ellen. Számos papot és püspököt börtönöznek be államellenes izgatás vádjával. Stefan Wyszynski bíboros bátran szembeszáll az elnyomó politikai rendszerrel, a kommunista hatalom pedig az egyik legádázabb ellenfelének kiáltja ki. A titkosszolgálat a bíboros bebörtönzésével azt reméli, hogy végül megtörik és feladja tisztségét. Az erős hit és az ima azonban erőt ad a lelki vezetőnek.

A Lengyel Intézet az első 500 néző számára ingyenes mozizást biztosít. Az ingyenes jegy foglaláson keresztül igényelhető az alábbi linken.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet