Leonard Cohen utolsó versei

Hamarosan egy éve, hogy eltávozott közülünk a karcos hangú kanadai énekes, Leonard Cohen, de az emlékét tovább őrzi egy halála előtt pár nappal befejezett verseskötete. 

A The Flame leírásában az szerepel, hogy ‘a láng, avagy hogyan fenyegette kultúránk önmaga kihalását’. Sajnos nem tudom kitalálni, mire gondolt a költő, és az biztos, hogy még egy évet kell várnunk, mire kiderül, a kötet ugyanis 2018 októberében lát majd napvilágot. 

Sokak számára lehet ismerős a költői sors, amit megtestesített az 1960-as évek Londonjában,  ahol hideg szobákban írta szomorú verseit és ebből próbálta meg eltartani magát.

Mindez még azelőtt történt, hogy Görögországba költözött és megismerte Marianne-t, akihez a So Long Marianne dalok szólnak. ’67-ben adta a fejét dalszerzésre, de sosem hagyta ott teljesen a költészetet. Menedzsere így nyilatkozott a Guardian-nak:

Hiába romlott az egészsége, Leonard mégis váratlanul halt meg. Azon kevesek közé tartoztunk, akik láthatták az utolsó napjaiban és láthattuk, ahogy az a bizonyos láng végig égett benne, az utolsó pillanatig is. Ez a könyv, amit halála előtt pár nappal fejezett be csupán, mindenkinek megmutatja majd, milyen intenzív is volt ez a benne égő tűz valójában. 

Leonard Cohen – So Long, Marianne (Live in Dublin – edited)

Leonard Cohen’s official video for his live performance of Song Long, Marianne. Click to listen to Leonard Cohen on Spotify: http://smarturl.it/LCspotifyGH C…

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból