Kiállításlátogatóként nem is gondolunk bele, hogy mennyi munka előzi meg, amíg egy ideiglenes tárlat megnyitja előttünk a kapuit. A Louvre idei nagy dobása, a Leonardo da Vinci-kiállítás előkészületeibe bepillantva láthatjuk, hogy azok nem teljesen a francia kurátorok tervei szerint alakultak – írja a The Art Newspaper

Leonardo da Vinci halálának idei, 500. évfordulójáról a világ számos múzeuma megemlékezik. Így tett például a Szépművészeti Múzeum is, amely a Leonardo és a Budapesti lovas című tárlattal adózott az itáliai mester emléke előtt még tavaly. A jubileumhoz természetesen a világ egyik legnevesebb múzeuma, a legnagyobb Leonardo-gyűjteménnyel rendelkező Louvre is csatlakozott.

Louvre Leonardo 500 Kiállítás
Közönségsikernek Ígérkezik A Louvre Leonardo-Kiállítása / Fotó: Afp

Az általuk őrzött Leonardo-képek mellé további híres alkotásokat gyűjtöttek össze a világ több pontjáról. Október 24-én, tíz éves előkészítő munka után nyílt meg Párizsban a nagyszabású Leonardo-kiállítás, amelynek fővédnöke a francia köztársasági elnök, Emmanuel Macron. A háttérben azonban nem minden zajlott zökkenőmentesen.

Íme, minden idők legdrágább festménye, a Salvator Mundi

A kristálygömböt tartó, kék köpenyben lévő Jézust ábrázoló reneszánsz festményt sokáig nem a nagy mesternek, hanem valamely tanítványának vagy más kortársának tulajdonították. Eredetiségét csak 2011-ben ismerte el a művészettörténész szakma. A 64,5 x 44,7 centiméteres kép első ismert tulajdonosa I. Károly angol király volt. Később a festmény eltűnt a szem elől.

Az egyik kép, a Salvator Mundi sorsa még a megnyitó után is bizonytalan. A The Art Newspaperhez eljutott egy fotó a kiállítás eredeti installáció-tervéről, vagyis egy alaprajz arról, hogy a múzeum eredetileg hova szerette volna elhelyezni a képet. Jól látszik, hogy a festménynek kulcsszerepet szántak a kurátorok.

Salvator Mundi Louvre Leonardo Kiállítás
A Salvator Mundi Louvre-Ba Tervezett Helye / Fotó: The Art Newspaper

Az utolsó terembe, kiemelkedő alkotások mellé került volna: a Louvre tulajdonában lévő Szent Anna harmadmagával, a National Gallery-ben őrzött, azonos című szénrajz-tanulmány, valamint két windsori vázlat mellé. A Salvator Mundi helyére végül a Keresztelő Szent János portré került az utolsó pillanatban, az október 18-i sajtóbejárás előtt. A kiállítás katalógusában a 157-es bejegyzés üresen maradt. A Louvre egyik illetékese elárulta, hogy két féle katalógust nyomtattak: az egyiben szerepelt a festmény, amennyiben időben megérkezik, a másikban pedig üresen hagyták, arra az esetre, ha mégsem.

Louvre: nyílik a Leonardo-kiállítás

A párizsi szervezők legyőztek minden nehézséget, kezdődhet az „évszázad show”-ja…. BŐVEBBEN : https://hu.euronews.com/2019/10/21/louvre-nyilik-a-leonardo-kia…

Mi állhat az ügy hátterében? Lehetséges, hogy valamilyen logisztikai probléma vagy a Franciaország és Szaúd-Arábia közötti diplomáciai kapcsolatok jelentik az akadályt. Jelenlegi információk szerint ugyanis a szaúdi Kulturális Minisztérium a festmény tulajdonosa. Ugyanakkor, idén áprilisban az a hír is felröppent, hogy a kép eltűnt. Az Egyesült Arab Emirátusokban kellett volna kiállítani a művet, ahova végül nem érkezett meg.

Áthelyezik Leonardo da Vinci leghíresebb festményét a Louvre-ban

Leonardo da Vinci (1452-1519) festménye száz lépéssel kerül arrébb július 16-án este a világ egyik legnagyobb és leglátogatottabb múzeumában. Másnap ugyanúgy látható lesz a Médicis Galériá ban egy 12 méter magas betonfalra helyezett klimatizált üvegburában, mint ahogy eddig.

Úgy tudni, hogy éppen a tárlat sajtóbejárása alatt, október 18-án történt jogszabálymódosítás a kiállítás számára kölcsönzött műtárgyakra vonatkozóan. A módosítás említést tesz a Salvator Mundi esetleges kölcsönbe vételére 2019. október 20. és december 31. között. Ez arra enged következtetni, hogy a Louvre hajlandó kiállítani a Salvator Mundit akkor is, ha az csak később, de legfeljebb a tárlat nyitvatartásának félidejéig megérkezik (2020. február 24-ig lehet megtekinteni a kiállítást).

Louvre Leonardo 500 Kiállítás Hermelines Hölgy Salvator Mundi
La Belle Feronniéere, A Párizsi Leonardo-Kiállítás Arca / Fotó: Musée Du Louvre / Angèle Dequier

Egy másik jogi dokumentumból pedig az derült ki, hogy a Salvator Mundi kölcsönzéséről szóló tárgyalások már több mint egy éve folynak.

Ez az anyag arra is kitér, hogy a világ legdrágább festményének számító, a szaúdiak által 450 millió dollárért megvásárolt alkotás csupán Leonardónak tulajdonított mű. Ez azt jelenti, egy neves szakértő vizsgálatai szerint az adott művész készítette, de ezt a megállapítást szélesebb szakértői kör konszenzusa nem erősítette meg.

Egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy milyen jogi, politikai és szakmai vitákba ütköztek a Louvre kurátorai az olasz hatóságokkal a Vitruvius-tanulmány kölcsönzése kapcsán.

Olasz-francia kultúrháború dúl Da Vinci egyik legismertebb művéért

Az Italia Nostra olasz kulturális örökségvédelemmel foglalkozó egyesület álláspontja szerint a Vitruvius-tanulmányt sérülékenysége miatt nem szabad Velencéből elszállítani. A Louvre október 24-én nyíló nagyszabású kiállításán ugyanis folyamatosan olyan erős fény érné a képet, ami rontana az állapotán. Az olasz bíróság döntése tehát a kulturális szervezet érveit fogadta el.

Október 16-án az olasz bíróság másodfokú döntése a Louvre-nak kedvezett. A több mint 500 éves rajz sorsa tehát a megnyitó előtti utolsó pillanatban dőlt el. A bíróság végül zöld utat adott ahhoz, hogy Velencéből Párizsba szállíthassák a rendkívül sérülékeny grafikát.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.