Nézem Képzőművészet Rejtett kéznyomokat és rajzokat találtak Da Vinci híres festményén

Rejtett kéznyomokat és rajzokat találtak Da Vinci híres festményén

Promóció

500 év után először fedezték fel a Sziklás Madonna festmény rejtjeleit, írja a CNNAz eredmény a National Gallery tudományos analízisének köszönhető.

Promóció

Leonardo Da Vinci eredeti kézlenyomatai és vázlatai lapulnak a Sziklás Madonna festmény burka alatt. Erre a londoni National Gallery figyelt fel a műalkotás tudományos vizsgálata során. Minderre 500 év után először figyeltek fel.

Az eredeti kép (balra) és az eredeti vázlat (jobbra) / Fotó: The National Gallery

A galéria megállapítása szerint a szkeccsen a kis Jézus kezdetleges ábrázolása látható. Ezen kívül a kereten Da Vinci vagy egy segédfestő ujjal festése található meg. A csecsemő Jézust kezdetben profilból tervezte ábrázolni. Mellette az angyal göndör haja sűrűbb lett volna.

A vázlat eredeti kivonata / Fotó: The National Gallery

A kivonatot azért tudták elkészíteni, mert az eredeti kép cinket tartalmazott, ami miatt röntgenezhető. A festményt a novemberben esedékes Da Vinci-kiállítás apropóján elemezték. A nyugati reneszánsz korszakalkotó polihisztorának az 500 éves évfordulóját ünneplik idén.

Leonardo da Vinci: A férfi, aki minden volt / Leonardo 500

Leonardo da Vinci neve, valamint művészete el- és közismert. Mona Lisa évszázadok óta megfejthetetlen mosolya és Az utolsó vacsora halhatatlanná tették alakját. E két mű azonban mindössze a jéghegy csúcsa. Képzőművészeti örökségének említésével csupán a felszínét kapargatjuk annak a zsenialitásnak, ami benne öltött testet. Leonardo főleg megélhetésre használta a művészetet, szelleme azonban megannyi irányba szárnyalt.

Életművéből 20 mestermunka maradt fenn, köztük a két leghíresebb, a Mona Lisa és Az utolsó vacsora. A Sziklás Madonnánakazonban két változatát is elkészítette. Az első 1483-ban készült, ez található meg a Louvre-ban. A második 1495 és 1508 között született meg. Bár a két kép nagyon hasonlít egymásra, lényegi különbségek vannak köztük.

ForrásCNN
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A legszürreálisabb ötletek, hogyan védheted meg magad a koronavírus ellen

A kínai emberek saját kezükbe vették a sorsukat, maguknak gyártanak védőmaszkokat!

A pillanat, amikor az álmodozó turistát elgázolja a valóság

Nem véletlen, hogy egyes helyeken már turistaadót szednek.

Színésznők, akik nem szégyellik terhes alakjukat és döngő lépteiket

Bátran pózolnak fürdőruhában, domború hassal is és döngő léptekkel, ezek a büszke anyukák.
Promóció

a szerk. ajánlása

Tudtad? Kultúránként egészen mást jelent, amit a kezünkkel csinálunk

Ami egyik helyen a kedvesség jele, az máshol durvaságnak számít.

A nosztalgiavonat átrobogott a vásznakon – Ezek voltak 2019 legjobb külföldi filmjei a ContextUs szerint

Volt egyszer egy 2019-es év, amelyben korunk legnagyobb mesterei és feltörekvő tehetségei egyaránt megmutatták, hogyan is kell filmet készíteni.

Ezek minden idők legdrágábban elkelt festményei

Cikkünkben górcső alá vesszük a valaha legdrágábban elkelt tíz festményt, és arról is esik pár szó, miért kerülnek bizonyos festmények többe, mint mások.
Promóció

ez is érdekeltéged
<3