500 év után először fedezték fel a Sziklás Madonna festmény rejtjeleit, írja a CNNAz eredmény a National Gallery tudományos analízisének köszönhető.

Leonardo Da Vinci eredeti kézlenyomatai és vázlatai lapulnak a Sziklás Madonna festmény burka alatt. Erre a londoni National Gallery figyelt fel a műalkotás tudományos vizsgálata során. Minderre 500 év után először figyeltek fel.

Leonardo Da Vinci Sziklás Madonna Vázlat
Az Eredeti Kép (Balra) És Az Eredeti Vázlat (Jobbra) / Fotó: The National Gallery

A galéria megállapítása szerint a szkeccsen a kis Jézus kezdetleges ábrázolása látható. Ezen kívül a kereten Da Vinci vagy egy segédfestő ujjal festése található meg. A csecsemő Jézust kezdetben profilból tervezte ábrázolni. Mellette az angyal göndör haja sűrűbb lett volna.

Leonardo Da Vinci Sziklás Madonna Eredeti Vázlat
A Vázlat Eredeti Kivonata / Fotó: The National Gallery

A kivonatot azért tudták elkészíteni, mert az eredeti kép cinket tartalmazott, ami miatt röntgenezhető. A festményt a novemberben esedékes Da Vinci-kiállítás apropóján elemezték. A nyugati reneszánsz korszakalkotó polihisztorának az 500 éves évfordulóját ünneplik idén.

Leonardo da Vinci: A férfi, aki minden volt / Leonardo 500

Leonardo da Vinci neve, valamint művészete el- és közismert. Mona Lisa évszázadok óta megfejthetetlen mosolya és Az utolsó vacsora halhatatlanná tették alakját. E két mű azonban mindössze a jéghegy csúcsa. Képzőművészeti örökségének említésével csupán a felszínét kapargatjuk annak a zsenialitásnak, ami benne öltött testet. Leonardo főleg megélhetésre használta a művészetet, szelleme azonban megannyi irányba szárnyalt.

Életművéből 20 mestermunka maradt fenn, köztük a két leghíresebb, a Mona Lisa és Az utolsó vacsora. A Sziklás Madonnánakazonban két változatát is elkészítette. Az első 1483-ban készült, ez található meg a Louvre-ban. A második 1495 és 1508 között született meg. Bár a két kép nagyon hasonlít egymásra, lényegi különbségek vannak köztük.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.