Nézem Képzőművészet Rejtett kéznyomokat és rajzokat találtak Da Vinci híres festményén

Rejtett kéznyomokat és rajzokat találtak Da Vinci híres festményén

Promóció

500 év után először fedezték fel a Sziklás Madonna festmény rejtjeleit, írja a CNNAz eredmény a National Gallery tudományos analízisének köszönhető.

Promóció
- Advertisement -

Leonardo Da Vinci eredeti kézlenyomatai és vázlatai lapulnak a Sziklás Madonna festmény burka alatt. Erre a londoni National Gallery figyelt fel a műalkotás tudományos vizsgálata során. Minderre 500 év után először figyeltek fel.

Az eredeti kép (balra) és az eredeti vázlat (jobbra) / Fotó: The National Gallery

A galéria megállapítása szerint a szkeccsen a kis Jézus kezdetleges ábrázolása látható. Ezen kívül a kereten Da Vinci vagy egy segédfestő ujjal festése található meg. A csecsemő Jézust kezdetben profilból tervezte ábrázolni. Mellette az angyal göndör haja sűrűbb lett volna.

A vázlat eredeti kivonata / Fotó: The National Gallery

A kivonatot azért tudták elkészíteni, mert az eredeti kép cinket tartalmazott, ami miatt röntgenezhető. A festményt a novemberben esedékes Da Vinci-kiállítás apropóján elemezték. A nyugati reneszánsz korszakalkotó polihisztorának az 500 éves évfordulóját ünneplik idén.

Leonardo da Vinci: A férfi, aki minden volt / Leonardo 500

Leonardo da Vinci neve, valamint művészete el- és közismert. Mona Lisa évszázadok óta megfejthetetlen mosolya és Az utolsó vacsora halhatatlanná tették alakját. E két mű azonban mindössze a jéghegy csúcsa. Képzőművészeti örökségének említésével csupán a felszínét kapargatjuk annak a zsenialitásnak, ami benne öltött testet. Leonardo főleg megélhetésre használta a művészetet, szelleme azonban megannyi irányba szárnyalt.

Életművéből 20 mestermunka maradt fenn, köztük a két leghíresebb, a Mona Lisa és Az utolsó vacsora. A Sziklás Madonnánakazonban két változatát is elkészítette. Az első 1483-ban készült, ez található meg a Louvre-ban. A második 1495 és 1508 között született meg. Bár a két kép nagyon hasonlít egymásra, lényegi különbségek vannak köztük.

Promóció
ForrásCNN
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3