500 év után először fedezték fel a Sziklás Madonna festmény rejtjeleit, írja a CNNAz eredmény a National Gallery tudományos analízisének köszönhető.

Leonardo Da Vinci eredeti kézlenyomatai és vázlatai lapulnak a Sziklás Madonna festmény burka alatt. Erre a londoni National Gallery figyelt fel a műalkotás tudományos vizsgálata során. Minderre 500 év után először figyeltek fel.

Leonardo Da Vinci Sziklás Madonna Vázlat
Az Eredeti Kép (Balra) És Az Eredeti Vázlat (Jobbra) / Fotó: The National Gallery

A galéria megállapítása szerint a szkeccsen a kis Jézus kezdetleges ábrázolása látható. Ezen kívül a kereten Da Vinci vagy egy segédfestő ujjal festése található meg. A csecsemő Jézust kezdetben profilból tervezte ábrázolni. Mellette az angyal göndör haja sűrűbb lett volna.

Leonardo Da Vinci Sziklás Madonna Eredeti Vázlat
A Vázlat Eredeti Kivonata / Fotó: The National Gallery

A kivonatot azért tudták elkészíteni, mert az eredeti kép cinket tartalmazott, ami miatt röntgenezhető. A festményt a novemberben esedékes Da Vinci-kiállítás apropóján elemezték. A nyugati reneszánsz korszakalkotó polihisztorának az 500 éves évfordulóját ünneplik idén.

Leonardo da Vinci: A férfi, aki minden volt / Leonardo 500

Leonardo da Vinci neve, valamint művészete el- és közismert. Mona Lisa évszázadok óta megfejthetetlen mosolya és Az utolsó vacsora halhatatlanná tették alakját. E két mű azonban mindössze a jéghegy csúcsa. Képzőművészeti örökségének említésével csupán a felszínét kapargatjuk annak a zsenialitásnak, ami benne öltött testet. Leonardo főleg megélhetésre használta a művészetet, szelleme azonban megannyi irányba szárnyalt.

Életművéből 20 mestermunka maradt fenn, köztük a két leghíresebb, a Mona Lisa és Az utolsó vacsora. A Sziklás Madonnánakazonban két változatát is elkészítette. Az első 1483-ban készült, ez található meg a Louvre-ban. A második 1495 és 1508 között született meg. Bár a két kép nagyon hasonlít egymásra, lényegi különbségek vannak köztük.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet