Leonardo Da Vinci művészetének szerelmesei valószínűleg ujjongva olvassák majd, hogy a művész munkáiban további újdonságokat találtak a történészek. A Sziklás Madonna című festmény alatt felfedezték az eredeti vázlatot. Az érdekesség pedig csak ezután jött.

Leonardo Da Vinci az egyik legnagyobb hatású művész, akinek munkássága a mai napig csodálattal és megdöbbenéssel tölti el a művészetekért rajongó embereket. Valóban elképesztő tudással rendelkezett, és korát megelőzve, hihetetlen felfedezéseket tett például az emberi testről. Pont emiatt tartja lázban a régészeket, művészettörténészeket munkássága, amely mindig ad valamilyen új perspektívát.

Virgin Of The Rocks
Virgin Of The Rocks / Fotó: Bbc

Legutóbb a Sziklás Madonna című képét vizsgálták meg, amely 1483 és 1486 között készült. A londoni National Gallery kutatói egy különleges technikával megvilágították a festményt, így az kiadta a kép eredeti vázlatát. A szakemberek azt is megállapították, hogy Da Vinci cink alapú pigmenssel rajzolta a vázlatot. Erre azután került sor, miután a múzeum 2005-ben infravörös reflektográfia segítségével megvizsgálta a remekművet, majd 18 hónapot töltött a helyreállításával.

Áthelyezik Leonardo da Vinci leghíresebb festményét a Louvre-ban

Leonardo da Vinci (1452-1519) festménye száz lépéssel kerül arrébb július 16-án este a világ egyik legnagyobb és leglátogatottabb múzeumában. Másnap ugyanúgy látható lesz a Médicis Galériá ban egy 12 méter magas betonfalra helyezett klimatizált üvegburában, mint ahogy eddig.

Az egyértelmű, és talán nem meglepő, hogy Da Vinci perfekcionista volt, miközben ide-oda „sétált” néhány koncepció között a végső döntés előtt. Az egyik vázlat például teljesen eltér a most látható alkotástól, a tárgyakat magasabban ábrázolta a festő. Aki kíváncsi a művész vázlataira, látogasson el a National Gallery-be, ahol a Leonardo: Experience a Masterpiece című kiállítást egészen novemberig.

Íme, a festmény és alatta az eredeti vázlatrajz:

Leonardo Da Vinci Virgin Of The World Hidden Drawings 2
Bámulatos Felfedezés / Fotó: Designtaxi

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet