Lehet, hogy a párizsi Louvre-nak le kell mondania a Leonardo-évfordulóra szervezett kiállítása kapcsán az olasz mester egyik főművének bemutatásáról. Egy olasz bírósági határozat ugyanis nem engedi, hogy a Velencei Akadémia galériájában őrzött Vitruvius-tanulmányt kölcsön adják a franciáknak – írja a The Guardian.  

Az Italia Nostra olasz kulturális örökségvédelemmel foglalkozó egyesület álláspontja szerint a Vitruvius-tanulmányt sérülékenysége miatt nem szabad Velencéből elszállítani. A Louvre október 24-én nyíló nagyszabású kiállításán ugyanis folyamatosan olyan erős fény érné a képet, ami rontana az állapotán.

Az olasz bíróság döntése tehát a kulturális szervezet érveit fogadta el. A határozat ugyanakkor keresztbe tesz annak a francia elképzelésnek és olasz kormányzati szándéknak, hogy a Louvre-ban a jubileum alkalmából összegyűjtsék Leonardo leghíresebb munkáit.

Leonardo Da Vinci Uomo Vitruviano Vitruvius Tanulmány Louvre
Az 500 Évvel Ezelőtt Elhunyt Leonardo És A Vitruvius-Tanulmány (1490 Körül)

A párizsiak a Leonardo-kiállítással kapcsolatosan akkor ütköztek először nehézségekbe, amikor Olaszország előző, populista kormánya azzal fenyegette meg őket, hogy az egész kezdeményezést ellehetetleníti. Az Italia Nostra jelezte, hogy a Vitruvius-tanulmányt csak hat évenként, rövid ideig szabad kiállítani.

A Louvre azért nem kaphatja meg az 1490 körül készült tintarajzot, mert azt idén egyszer már a Velencei Akadémiai Galérián kiállították.

A fellebbezésben egy olyan törvényre is hivatkoztak, amely nem engedi Olaszországból kivinni azokat a műveket, amelyek a szállítás során vagy a fogadó helyen sérülhetnek.

Leonardo da Vinci: A férfi, aki minden volt / Leonardo 500

Leonardo da Vinci neve, valamint művészete el- és közismert. Mona Lisa évszázadok óta megfejthetetlen mosolya és Az utolsó vacsora halhatatlanná tették alakját. E két mű azonban mindössze a jéghegy csúcsa. Képzőművészeti örökségének említésével csupán a felszínét kapargatjuk annak a zsenialitásnak, ami benne öltött testet. Leonardo főleg megélhetésre használta a művészetet, szelleme azonban megannyi irányba szárnyalt.

„Minden szakvélemény a rendkívül sérülékeny Vitruvius-tanulmány szállítása ellen szól” – mondta Lidia Fersouch, a veneto-i Italia Nostra elnöke. A bíróság október 16-ra hívta össze az újabb tárgyalást, amelyen a nemrég újra kinevezett kulturális és idegenforgalmi miniszter, Dario Franceschini fogja az olasz kormány álláspontját képviselni.

Franceschini és francia kollégája, Franck Riester idén szeptemberben Párizsban már aláírt egy egyezményt, amely megerősíti az érintett olasz múzeumok és a Louvre közötti megállapodásokat hét Leonardo-mű kölcsönbe adására vonatkozóan.

Franciaország pedig Olaszországnak kölcsönöz cserébe Raffaello-festményeket a festő halálának jövő évi, 500 éves évfordulójára.

Da Vinci’s Vitruvian Man of math – James Earle

View full lesson: http://ed.ted.com/lessons/da-vinci-s-vitruvian-man-of-math-james-earle What’s so special about Leonardo da Vinci’s Vitruvian Man? With arms…

Az ANSA olasz hírügynökség szerint ezt a kétoldalú kormányközi megállapodást is hatályon kívül helyezte most a tartományi bíróság döntése. Franceschini először még akkor kezdett a megállapodásról tárgyalni, amikor a kettővel ezelőtti, Renzi-kormány minisztere volt 2017-ben.

De 2018-ban, az Ötcsillag Mozgalom (M5S) és a Matteo Salvini vezette szélsőjobbos Liga koalíciójának kormányra kerülésekor ez a tárgyalás megszakadt, mert az akkori olasz kulturális miniszter szerint egyenlőtlen feltételek mentén zajlott.

A miniszter-helyettes pedig egyenesen azzal fenyegetőzött, hogy nem fogják átadni Leonardo műveit, mert szerinte a franciák túlzottan központi szerepet szánnak maguknak a Leonardo-megemlékezésekben, Olaszország sérelmére. „Leonardo olasz volt, Franciaországban csak meghalt” – érvelt a szovranista honanya.

Áthelyezik Leonardo da Vinci leghíresebb festményét a Louvre-ban

Leonardo da Vinci (1452-1519) festménye száz lépéssel kerül arrébb július 16-án este a világ egyik legnagyobb és leglátogatottabb múzeumában. Másnap ugyanúgy látható lesz a Médicis Galériá ban egy 12 méter magas betonfalra helyezett klimatizált üvegburában, mint ahogy eddig.

Ám az M5S-Liga koalíciós kormány idén augusztusban belebukott Salvini önálló hatalmi terveibe, és jelenleg az M5S a Demokrata Párttal alkot kormányt, Franceschini pedig újra kulturális miniszter lett, és megköttetett az egyezmény.

Az olasz kormány álláspontja a bírósági határozattal szemben az, hogy a párizsi megállapodás kizárólag azoknak a döntéseknek és intézkedéseknek jóváhagyása volt, amelyeket a kulturális minisztérium kompetens szervei korábban már meghoztak. Az egyezmény aláírásakor tehát már minden olaszországi mű kölcsönbe adásáról döntöttek.

A Louvre egyelőre nem kommentálta az olasz bírósági határozatot. Az tény viszont, hogy a Leonardo-kiállítás meghívóit pár napja már kiküldték. Folytatás tehát október 16-án, a tárgyalóteremben.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.